Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: atom1477 » 08 kwie 2026, 10:29

szopenn pisze:
08 kwie 2026, 08:17
dalej nie rozumiesz.... na stacji paliwo 5.70... przyjeżdża pierwszy rolnik z mauserem 1000L, drugi trzeci... nagle paliwo 6.5zl - uwaga byłem wtedy w trasie. Paliwo urosło na poszczególnych stacjach między mauserotankowaniami.
A ja nie widziałem ani jednego takiego przypadku. Choć mówię o stacjach w mieście i na obrzeżach.
Gdyby jednak było tak jak mówisz to ceny by wzrastały na wsiach, a w miastach nie, a przecież tak nie było i wzrastały wszędzie.
szopenn pisze:
08 kwie 2026, 08:17
To ty się nie dajesz przekonać. Ja napisałem wyraźnie - na samym początku cenę podniósł nieodpowiedzialnie zachowujący się tłum.
Po pierwsze to nie było nieodpowiedzialne, tylko wręcz przeciwnie: to było odpowiedzialne działanie realizujące zabezpieczenie się na wypadek przyszłego wzrostu cen. Inna sprawa że zabezpieczając się, przy okazji zwiększyli popyt a więc potencjalnie sami też trochę się przyczynili do zwiększenia cen.
Ale tu dochodzimy do po drugie.
Po drugie, ile tych mauserów mają rolnicy? Gdyby było tak jak piszesz że wykupowali więcej paliwa niż zwykle, to mielibyśmy też kryzys na rynku mauserów. Był?
Normalne uzupełnianie zapasów do już posiadanych mauserów (jak co roku) to jeszcze nic złego. Gdyby kupowali nowe mausery (albo dedykowane zbiorniki do paliwa) aby do nich tankować ponad miarę to byś się mógł przyczepić. Ale tak nie było, pomijając pojedyncze indywidualne przypadki.
To że widziałeś tankowanie do mauserów jeszcze nie dowodzi że było to tankowanie ponad miarę.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: szopenn » 08 kwie 2026, 15:35

IMPULS3 pisze:Zainteresuj się co się dzieje w Rosji to przestaniesz go wielbić.

nie wielbie putina, ile będziesz razy używał argumentów rozmijających się zupełnie z prawdą. Dla mnie putin powinien wisieć, ale gdzieś jest obiektywny realny świat.... ale nie tylko putin powinien wisieć. Ziemia nie powinna nosić wielu.... od rusoluba brauna począwszy i innym liżącym jądra orbanowi. Tylko to nie zmienia nic w sprawie tego, że sankcje nie działają na rosje. Cały świat, unia nawet przyznaje że sankcje w obecnej formie nie działają i nie zadziałają dopóki czegoś więcej się nie zrobi... przecież eu czy tam unia płakała jak rudy idiota wygrał w usa tylko pisowcy w sejmie klaskali, ale... wiedzieli że nic z tym nie zrobią, czekali na kroki ameryki jednak.... a ty w kolko że trzeba czekać na skutek długofalowy :D :D :mrgreen: :mrgreen:
IMPULS3 pisze: No aż się nie mogę powstrzymać od napisania tego że z tego tematu to się dowiedziałem że za podwyżką cen paliw stoją rolnicy z mauzerami.

po raz trzeci ci tłumacze, że to że kilku durniów wykupuje np partie spodni, sprzętu elektronicznego, tudzież limitowanych aut, które są droższe niż u producenta - nie znaczy, że skutkiem wzrostu cen było zachwianie rynku. Za to... uderzenie z mauzerami na właścicieli stacji prywatnych - powtarzam prywatnych - bezpośrednio wpłynęło na ceny paliw... bo kto nie chciałby na litrze zarobić np 2 zł więcej. No chyba tylko nie ty.. tak tak, i na swoje usprawiedliwienie teraz napisz - możesz dalej wielbić putina :D :D

Rób jak chcesz, zachowanie głupie ale skoro rządzi tłum.. 300L zatankowane za 7.3 czy cóś... a paliwo już 7.7.... ehh trzeba było z rolnikami stanąć po 5.5 tylko nie wiem czy w kolejce bym do rana zdążył bo tyle tego stało a wracałem z trasy :) PS. nie no żąrtuje, wtedy jeszcze myślałem, że wtapianie się w tłum to głupota :D :D

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 16:06

szopenn pisze:nie wielbie putina, ile będziesz razy używał argumentów rozmijających się zupełnie z prawdą.

Skoro go przytaczasz w każdym poscie to coś na rzeczy musi być, :P
szopenn pisze:Cały świat, unia nawet przyznaje że sankcje w obecnej formie nie działają i nie zadziałają dopóki czegoś więcej się nie zrobi... przecież eu czy tam unia płakała jak rudy idiota wygrał w usa tylko pisowcy w sejmie klaskali, ale... wiedzieli że nic z tym nie zrobią, czekali na kroki ameryki jednak.... a ty w kolko że trzeba czekać na skutek długofalowy :D :D :mrgreen: :mrgreen:

Sankcje nie zatrzymają wojny natomiast osłabiaja Rosję. I to osłabienie działa długoterminowo.
Natomiast każdy normalny polityk (jeśli tacy są) widzac to co dzieje się w Rosji może by próbował zatrzymać wojnę ale putin to inna kategoria śmiecia i on się nie przejmuje ani swoim krajem a tym bardzie ludzmi.
Samoloty się rozbijaja bo nie ma czesci, fundusz dobrobytu stopniał, szefowa rosyjskiego banku widzi katastrofę, wszedzie sa cięcia publicznych wydatków a ten śmieć dalej brnie w wojne. I to jest wzorowe państwo które ma się dobrze?

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 21

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 16:36

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 16:06
szopenn pisze:nie wielbie putina, ile będziesz razy używał argumentów rozmijających się zupełnie z prawdą.

Skoro go przytaczasz w każdym poscie to coś na rzeczy musi być, :P
szopenn pisze:Cały świat, unia nawet przyznaje że sankcje w obecnej formie nie działają i nie zadziałają dopóki czegoś więcej się nie zrobi... przecież eu czy tam unia płakała jak rudy idiota wygrał w usa tylko pisowcy w sejmie klaskali, ale... wiedzieli że nic z tym nie zrobią, czekali na kroki ameryki jednak.... a ty w kolko że trzeba czekać na skutek długofalowy :D :D :mrgreen: :mrgreen:

Sankcje nie zatrzymają wojny natomiast osłabiaja Rosję. I to osłabienie działa długoterminowo.
Natomiast każdy normalny polityk (jeśli tacy są) widzac to co dzieje się w Rosji może by próbował zatrzymać wojnę ale putin to inna kategoria śmiecia i on się nie przejmuje ani swoim krajem a tym bardzie ludzmi.
Samoloty się rozbijaja bo nie ma czesci, fundusz dobrobytu stopniał, szefowa rosyjskiego banku widzi katastrofę, wszedzie sa cięcia publicznych wydatków a ten śmieć dalej brnie w wojne. I to jest wzorowe państwo które ma się dobrze?
Moskovia i w ogóle cała Rosja to jest turańszczyzna (tacy jakby Zergowie ;) ) - czego dowodził prof Koneczny. U nich jest tylko car/khan a reszta to podległe mu i bezwartościowe śmieci oddane tylko megalomańskiej wizji tegoż. Człowiek nie liczy się wcale i nie ma nic do gadania. Pozycja społeczna i finanse trochę pomagają ale tylko jeśli nie sprzeciwiasz się carowi, inaczej wypadasz samobójczo z okna z dziurami po papierosach na twarzy. To przegrana “cywilizacja”, która w jakiś sposób musi zostać zniszczona dla dobra reszty świata.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 17:55

forestgril pisze:To przegrana “cywilizacja”, która w jakiś sposób musi zostać zniszczona dla dobra reszty świata.

To nie naród jest winny tylko ten co naród ogłupił. Z resztą cała reszta świata ma tę sama przypadłość.

forestgril

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 18:13

Tylko to siedzi głęboko w ruskiej kulturze, a oni od stuleci nie potrafią się wyrwać. I nieprawda, że cały świat jest taki sam. W bizantyjskiej cywilizacji biurokratycznej (Niemcy, teraz UE) można trochę manewrować (np. Wóz Drzymały), bo państwo musi przynajmniej zachować pozory prawne. Tam, gdzie łączą się prawo rzymskie , filozofia (logika) grecka (czyli uznanie istnienia prawdy) i moralność chrześcijańska (władca jest sługą), tam jest szansa na długotrwały rozwój. Europa prawie to straciła, ale teoretycznie możliwe jest odrodzenie - bo siedzi to głęboko w kulturze (choć jest rugowana, głównie przez media). Wtedy głos jednostki się liczy (bo prawda nie podlega demokratyzacji).

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: jasiu... » 08 kwie 2026, 19:05

forestgril pisze:
08 kwie 2026, 16:36
podległe mu i bezwartościowe śmieci oddane tylko megalomańskiej wizji tegoż
Akurat mam czasem okazję pogadać z wnukami i prawnukami tych, którzy są powszechnie uznawani za oprawców. Jeden z nich opowiedział mi swoją rozmowę z babcią. Zauważył, że na starym zdjęciu z początków lat czterdziestych na budynku, w którym mieszkała jego rodzina powiewała charakterystyczna flaga z krzywym krzyżem. Ponieważ chłopak wiedział, że babcia żadną fanką nazistów nie była spytał wprost - babciu, jak ty mogłaś takie coś wywiesić. Babcia odpowiedziała - bo wtedy był taki wybór: albo ja powieszę taką flagę, albo oni powieszą dziadka. Wybrałam pierwszą opcję.

Oprócz najbardziej krzykliwej garstki idiotów, w każdym społeczeństwie jest większość porządnych ludzi, którzy jednak tychże oszołomów zwyczajnie się boją. Czy w Rosji jest inaczej? Oczywiście, że nie. Czy dlatego, że grupa zwyrodnialców, pod przywództwem oficera KGB naraża życie tysięcy ludzi, ja mam potępiać rosyjską muzykę, rosyjskie malarstwo, rosyjską prozę, czy poezję, bo stworzyli ją pobratymcy tych morderców?

Zbrodnia nie ma obywatelstwa. Tyle, że zbrodniarze potrafią zastraszyć obywateli, wmawiając wszystkim, że to naród ich do zbrodniczych czynów upoważnił. I dotyczy to wszystkich zbrodni. I tych rosyjskich na Ukrainie, i tych ukraińskich na Podolu, również tych niemieckich z czasów okupacji. To samo dotyczy też zbrodni na własnym narodzie, że przytoczę tylko lata 1956, 1970, 1976 w Polsce. Zabijano wówczas Polaków, tłumacząc się, że to dla dobra Polski.

I tych, którzy w takiej sytuacji boją się o swoje życie, ja bym śmieciami nie nazywał.

forestgril

Post napisał: forestgril » 08 kwie 2026, 19:48

Nie nazwałem nikogo śmieciem, tylko określiłem stosunek władzy do ludu w Rosji.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 21:01

jasiu... pisze:Czy dlatego, że grupa zwyrodnialców, pod przywództwem oficera KGB naraża życie tysięcy ludzi, ja mam potępiać rosyjską muzykę, rosyjskie malarstwo, rosyjską prozę, czy poezję, bo stworzyli ją pobratymcy tych morderców?

Dokładnie tak, tak się powinno patrzec na społecznosci.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: jasiu... » 09 kwie 2026, 18:04

IMPULS3 pisze:
08 kwie 2026, 21:01
tak się powinno patrzec na społecznosci.
W takich okolicznościach zawsze przypomina mi się, co Jezus powiedział na temat rzucania kamieniem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”