Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 20:38

To czym to się różni od naszej sytuacji? też mamy w kieszeni mniej.... ;) padamy... rozumiem i cały czas powtarzam w kółko to samo.. ale po co mam się powtarzać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 20:47

szopenn pisze:To czym to się różni od naszej sytuacji? też mamy w kieszeni mniej...

Ostatnie tygodnie pokazuja czarno na białym czym jest kryzys paliwowy jeszcze na poczatkowym etapie.
Gdybyś sledził wydarzenia na świecie to bys wiedział do jakich problemów dochodzi w innych państwach.
Ale, wolisz pisać jak to putin jest zachwycony, tylko to nie ma nic do rzeczy. Rosja jest w bardzo złej sytuacji gospodarczej i jesteś jedyny co tego nie widzi.
Wraz z problememi paliwowymi z bliskiego wchodu są też problemy we wszytkich innych branżach gdzie jest używana siarka i inne związki pochodzące z paliw. Jeśli po miesiacu chcesz zobaczyc jak nagle zamienia się w gruz całe miasto to użyj AI bo w prawdziwym świecie to tak nie działa. Ale działa to na firmy póki co jest to krótki czas ale jesli to potrwa dłużej albo być może lata to będzie armagedon gospodarczy świata.
Nie chce mi sie pisać jak do przedszkolaka. Chcesz to wierz w putina i gospodarczy sukces Rosji, ja mam inne zdanie i przy nim zostanę.
Skoro wierzysz ze kilku rolników podniosło ceny paliw to ja tu nic nie pomogę. :P

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 20:59

IMPULS3 pisze:Ostatnie tygodnie pokazuja czarno na białym czym jest kryzys paliwowy jeszcze na poczatkowym etapie.

no wiadomo, przecież nic się nie dzieje z dnia na dzień, na to potrzeba czasu... wszystko wiemy..
IMPULS3 pisze:wolisz pisać jak to putin jest zachwycony,

pokaż mi gdzie to napisałem? jakaś z lekka putinofobia czy jak? z mojej strony padają obiektywne stwierdzenia, których nie chcesz przyjąć.

Dodane 1 minuta 23 sekundy:
IMPULS3 pisze:Ale działa to na firmy póki co jest to krótki czas ale jesli to potrwa dłużej albo być może lata to będzie armagedon gospodarczy świata.

czeka nas to samo co rosję? w podobnym tempie? aaa to nie będzie tak źle..

Dodane 54 sekundy:
IMPULS3 pisze:Nie chce mi sie pisać jak do przedszkolaka.

a ja tak nie napiszę czy mi się chce czy nie chce, za to na pewno będę reagował przedszkolnie na przedstawiane mi w taki sposób argumenty... szczególnie, że już się zagmatwałeś z lekka.

Dodane 1 minuta 37 sekundy:
IMPULS3 pisze:Skoro wierzysz ze kilku rolników podniosło ceny paliw to ja tu nic nie pomogę. :P

w taki sam sposób, nie wierzysz że dosłownie garstka ludzi może wykupić np sporą część najnowszej konsoli ps6 i doprowadzić do zwyżek cen? No to nie wiem o czym rozmawiamy bo to się dzieje codziennie na naszych oczach. Przecież popyt dyktuje cene. To nie ja chce z tym walczyć jak przedszkolak tylko ty.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 21:10

szopenn pisze:pokaż mi gdzie to napisałem? jakaś z lekka putinofobia czy jak?

Post #41
szopenn pisze:I impuls żeby uciąć twoją odpoiweź - Putin ma się dobrze, rosja pewnie też.

szopenn pisze:nie wierzysz że dosłownie garstka ludzi może wykupić np sporą część najnowszej konsoli ps6

Naprawdę nie odróżniasz rzeczy poważnych od zabawek. Jeszcze podaj że stare skrzypce sa cenne to i paliwa stare są cenne, :)
Poddaje się, choć może byśmy wysłąli tych rolników traktorami na Bliski Wschód to by przywieżli ze żródła i byłoby taniej i nie powodowali by podwyżek cen w Orlenie. :) :) :)
Koniec bo mnie to przerasta, :P

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: strikexp » 07 kwie 2026, 23:42

Nie przejdzie, od maja Arabia saudyjska zwiększa haracz za ich ropę. Do tej pory nakładali 2-4 dolary. Od maja będzie to 27 dolarów.
Obecnie ropa kupowana na giełdzie kosztuje 111 dolców plus 2-4 dolary haraczu. Ale od maja będzie to 133 dolców.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 08 kwie 2026, 08:11

IMPULS3 pisze:Koniec bo mnie to przerasta, :P

a mnie nie, bo nie snuje tak jak ty i widzę co się dzieje.... no i uwaga, mamy pokój - tak z dnia na dzień :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: widać że odsunięte zostało ryzyko przeciągającego się krachu - przynajmniej na bliskim wschodzie. Teraz z zabezpieczonym dostawami, wszystko stanieje - prawda Impuls? :mrgreen: :mrgreen:

Dodane 1 minuta 36 sekundy:
IMPULS3 pisze:Koniec bo mnie to przerasta, :P

dalej nie rozumiesz.... na stacji paliwo 5.70... przyjeżdża pierwszy rolnik z mauserem 1000L, drugi trzeci... nagle paliwo 6.5zl - uwaga byłem wtedy w trasie. Paliwo urosło na poszczególnych stacjach między mauserotankowaniami. To ty się nie dajesz przekonać. Ja napisałem wyraźnie - na samym początku cenę podniósł nieodpowiedzialnie zachowujący się tłum. Ty węszysz jakieś globalne skutki tylko po co jak było to jak na dłoni...

Dodane 5 minuty 57 sekundy:
strikexp pisze:Nie przejdzie, od maja Arabia saudyjska zwiększa haracz za ich ropę. Do tej pory nakładali 2-4 dolary. Od maja będzie to 27 dolarów.
Obecnie ropa kupowana na giełdzie kosztuje 111 dolców plus 2-4 dolary haraczu. Ale od maja będzie to 133 dolców.

hmm impuls twierdzi, że degrengolada ekonomiczna bliskiego wschodu wisi nad głową, tylko że potrzeba jeszcze na to czasu... ta.. szczególnie przy nowej pokojowej cenie baryłki (tak z dnia na dzień) :mrgreen: :mrgreen: A i jeszcze w tym wszystkim Putinowi będzie się źle wiodło... :D :D a jak tak twierdzisz, tzn że kochasz putina.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 08:56

szopenn pisze:dalej nie rozumiesz.... na stacji paliwo 5.70... przyjeżdża pierwszy rolnik z mauserem 1000L, drugi trzeci... nagle paliwo 6.5zl - uwaga byłem wtedy w trasie. Paliwo urosło na poszczególnych stacjach między mauserotankowaniami.

Taaa, i tak samo na całym świecie, zabawny jesteś, :P

Dodane 1 minuta 22 sekundy:
szopenn pisze:hmm impuls twierdzi, że degrengolada ekonomiczna bliskiego wschodu wisi nad głową, tylko że potrzeba jeszcze na to czasu...

Czas to tylko jednostka cenami steruje to co będzie się tam działo. Nie rozumiesz podstawowych rzeczy jak działa świat w wymiarze globalnym.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 08 kwie 2026, 09:18

IMPULS3 pisze:Taaa, i tak samo na całym świecie, zabawny jesteś, :P

no nie.. to ty jesteś zabawny.... nie chcesz przyjąć tego w taki sam sposób, jak nie przyjmujesz, że putin się śmieje z zachodnich sankcji które doprowadzą go do powolnego upadku, tylko na to trzeba czasu :D

Dodane 1 minuta 16 sekundy:
IMPULS3 pisze: Czas to tylko jednostka cenami steruje to co będzie się tam działo. Nie rozumiesz podstawowych rzeczy jak działa świat w wymiarze globalnym.

jo.... dobrze, że strajk się odezwał to możemy dla odmiany pogadać o recyclingu ciepła z płytek chodnikowych na parapecie. Będzie to zawsze owocniejsze niż walka z twoim przekonaniem o zrozumieniu meandrów gospodarki światowej, i co się gdzie naprawdę dzieje i do czego doprowadzi.... ;)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 kwie 2026, 10:00

szopenn pisze: że putin się śmieje z

Tak,tak, ileż to razy słyszałem jaki to wielki z niego rozgrywający świat. Zainteresuj się co się dzieje w Rosji to przestaniesz go wielbić.

Dodane 29 minuty 11 sekundy:
szopenn pisze:Będzie to zawsze owocniejsze niż walka z twoim przekonaniem o zrozumieniu meandrów gospodarki światowej,

No aż się nie mogę powstrzymać od napisania tego że z tego tematu to się dowiedziałem że za podwyżką cen paliw stoją rolnicy z mauzerami. :) No to pewnie ktoś ze światowej giełdy ich przekupił. :) Idę obserwować czy jakiś rolnik nie tankuje mauzera bo to bedzie groziło podwyżkami cen na świacie. :) A ja głupi myslałem że ten świat jest bardziej skomplikowany, a tu proste wyjaśnienie. :P

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: strikexp » 08 kwie 2026, 10:03

Akurat wczoraj robiłem próbki i pomiary reflektorów IR, a nie płytki. No sprzedawca naściemniał jak zwykle na allegro hehe

Wracając do sytuacji światowej. Ropa wczoraj spadła jak ogłosili porozumienie. A nic dzisiaj nie pływa przez Ormuz. Więc czekają nas dalsze podwyżki energii i paliw. Na szczęście biodiesel zrobisz w thermomixie :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”