Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 13:38

IMPULS3 pisze: A teraz to się zmieniło za sprawa niepewności braku dostaw a nie tylko wyższej ceny zakupów.

na naszym forum znikają tematy... a mieliśmy taką miłą rozmowę kiedyś jak to putin niszczy swój kraj, i ty ze swojej strony też miałeś dobitne dowody, że z rosją już koniec. Wystarczy tylko sięgnąć pamięcią.... od razu wtedy powiedziałem Ci, że nie masz racji... teraz też Ci mówię, że nie masz w pełni racji ;) A dobrych źródeł sprawdzonych wiadomości nie ma nikt, to co sam wywnioskujesz to może się sprawdzi, a i to nie. O stronkach podających mi "niezależne" interpretacje sytuacji nie warto nawet na to splunąć, a są tu i tacy co się szczycą, że zaglądają i mają z pierwszej ręki :mrgreen: :mrgreen: I impuls żeby uciąć twoją odpoiweź - Putin ma się dobrze, rosja pewnie też.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 13:50

szopenn pisze:I impuls żeby uciąć twoją odpoiweź - Putin ma się dobrze, rosja pewnie też.

Korea północna też ma się znakomicie. :P
To czy kraj jest w dobrobycie czy nie to świadczy wiele czynników. Rosja niczym na świecie nie jest w stanie się wyróznić a jak bys obejrzał filmy podróżników to wiedziałbyś że poza kilkoma miastami cała reszta to obraz nędzy. A putin to zwykły śmieć spełniające swoje chore pseudo ambicie i dla mnie nie jest wart moje uwagi.

Salowa w szpitalu która chce aby było czysto i wykonuje swoja pracę rzetelnie jest dla mnie osobą świętą. To jakbyś miał jakieś obiekcje w jakich kategoriach ja rozumuje.

Co do obecnego kryzysu to powiem tak. Jeśli o ostrzelanej instalacji gazowej w Katarze mówi się ze jej przywrócenie potrwa od 3-5 lat to pokazuje z czym możemy się mierzyć w przyszłości. A wojna jeszcze się nie skończyła więc inne instalacje też są na celowniku.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 15:37

ja nie napisałem, że on nie jest śmieciem, tylko napisałem że ma się świetnie i rosja też ;)
IMPULS3 pisze:Co do obecnego kryzysu to powiem tak. Jeśli o ostrzelanej instalacji gazowej w Katarze mówi się ze jej przywrócenie potrwa od 3-5 lat to pokazuje z czym możemy się mierzyć w przyszłości. A wojna jeszcze się nie skończyła więc inne instalacje też są na celowniku.

strajkxp.pl :D :D

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 16:25

szopenn pisze:ja nie napisałem, że on nie jest śmieciem

Za to ja mam go w takiej kategorii. Natomiast nie pozostaje nic innego jak pojechać do Rosji, kraj piękny ludzie też w dużej mierze fajni a skoro lubisz też śmiecie to będzie Ci dobrze bo owe śmieci lubia jak się je chwali. :P

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 18:12

IMPULS3 pisze: Za to ja mam go w takiej kategorii. Natomiast nie pozostaje nic innego jak pojechać do Rosji, kraj piękny ludzie też w dużej mierze fajni a skoro lubisz też śmiecie to będzie Ci dobrze bo owe śmieci lubia jak się je chwali. :P

nie, akurat ja nie powinienem się tam zapuszczać jednak ty owszem. Powinieneś porozmawiać z różnymi ludźmi w różnych częściach tego kraju, z rolnikami, z prowadzącymi działalność i innymi, żeby zweryfikować to co mówisz, że putin jest zły, że rosjanie mają dość, że jest krach itp. spróbuj. Bo to co mówisz nie sprawdza się od roku...

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 18:31

szopenn pisze:Powinieneś porozmawiać z różnymi ludźmi w różnych częściach tego kraju, z rolnikami, z prowadzącymi działalność i innymi, żeby zweryfikować to co mówisz,

Ludzie to co mają do powiedzenia to to co słyszą od swoich wybrańców. I tych wybrańców słuchaja aby poprzeć to co chcą słyszeć. To nie dla mnie.
szopenn pisze: że putin jest zły, że rosjanie mają dość,

Jest dużo materiałów z Rosji o tym co mówią jej mieszkańcy, oczywiście pomijam Moskwę i może Petersburg bo to co innego.
szopenn pisze:że jest krach itp. spróbuj. Bo to co mówisz nie sprawdza się od roku...

Jakbys sledził wieści ze wschodu to byś wiedziął że putin "zaproponował " oligarchom wsparcie finansowania dla wojny. Więc to dużo mówi jak jest wspaniale.
Krach jest albo natychmiastowy albo nadchodzący. Ja się opieram na oznakach i na tym co może być jeśli będzie ten kierunek który jest.
A konsekwencje wtedy mogą się ciągnąć latami. Ty chcesz mieć efekty natychmiast a tak to nie działa, choć w przypadku Bliskiego Wschodu może być bardzo szybko żle dla świata.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 18:40

IMPULS3 pisze: I tych wybrańców słuchaja aby poprzeć to co chcą słyszeć. To nie dla mnie.

to przepraszam ciebie co ty chcesz usłyszeć? to co wiesz?

Dodane 45 sekundy:
IMPULS3 pisze:Krach jest albo natychmiastowy albo nadchodzący.

minął chyba rok, ja mówie sprawdzam... sprawdzam twoje wiadomości a ty mówisz, że z mieszkańcami nie masz o czym rozmawiać.

Dodane 26 sekundy:
IMPULS3 pisze:Ty chcesz mieć efekty natychmiast a tak to nie działa, choć w przypadku Bliskiego Wschodu może być bardzo szybko żle dla świata.

to już było.... ja nic nie chce natychmiast.... ale już rok.. to wstrzymanie dostaw paliw może być natychmiastowe, rychłe i to nie rolniki spowodowały początkowy wzrost cen, a rok to wciąż za mało, żeby choć rąbek twoich teorii się sprawdził? :mrgreen:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 18:45

szopenn pisze:co ty chcesz usłyszeć? to co wiesz?

Ja o Rosji słucham od tych co ja kochają i nienawidzą. Więc mam obie opinie.
Tak samo jest ze wszystkim innym.
Od ludzi to usłyszę tylko to z kim sympatyzują wiec to nie dla mnie.
szopenn pisze:minął chyba rok, ja mówie sprawdzam... sprawdzam twoje wiadomości

Nie wiem jakie wiadomości, ale jesli chodzi o gospodarcze to nie idzę pozytywów. I widać to kończących działalność.
Poza tym rok to nie jest wielki okres czasu, chyba że dochodzą kwestie wojenne to wtedy zmienia wiele.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 kwie 2026, 20:18

No właśnie nic się nie zmienia, nawet twoje zdanie się nie zmienia ;) A paść mieli już w tamtym roku, ukraina miała im gnębić sektor energetyczny i paliwowy. Mieli być na skraju wydajności... a resztę dopowiedz sobie sam.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 kwie 2026, 20:33

szopenn pisze:A paść mieli już w tamtym roku, ukraina miała im gnębić sektor energetyczny i paliwowy. Mieli być na skraju wydajności... a resztę dopowiedz sobie sam.

Nie rozumiesz o czym jest mowa. Kryzys to nie anihilacja państwa albo świata, to rozciągnięty w czasie spadek gospodarczy mający wpływ na dobrobyt i zamożność obywateli i firm. Nie wiem czego się spodziewasz że będą na ulicy ludzie padać z głodu? Aż tak to może nie będzie, oby nie. Natomiast kostka brukowa na chodniku nadal będzie kolorowa i tym samym ulica będzie wyglądać tak samo tylko kieszeń obywatela będzie inna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”