Modernizacja plotera

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
eddie_orzel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Modernizacja plotera

Post napisał: eddie_orzel » 27 mar 2026, 21:13

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cześć, planuję modernizację osi Y (profil alu 100x25x775) w swoim ploterze CNC i chciałem podpytać o Wasze doświadczenia przy montażu śruby kulowej.

Na zdjęciach (które wrzuciłem w wątku) widać starą oś, która będzie wymieniana. Rozważam dwie opcje montażu nowej śruby kulowej 1605:

1. Montaż z boku (w miejscu starej osi)
To rozwiązanie jest najprostsze konstrukcyjnie, ale pojawia się problem z miejscem na nakrętkę — nie zmieści się przy samym profilu, więc musiałbym odsunąć śrubę od profilu.
To z kolei oznacza konieczność wydłużenia kątownika łączącego wózek z nakrętką. Obawiam się, że przy większym wysięgu i grubości tylko 6 mm taki element będzie zbyt wiotki i zacznie pracować pod obciążeniem.
2. Montaż śruby na górze profilu
Tutaj odpada problem z wysięgiem — mam już kątownik przy wózku i połączenie z nakrętką byłoby znacznie bardziej „sztywne”.
Natomiast dochodzi inny problem: trzeba by przerobić mocowanie opraw łożyskowych bo nie ma za wiele miejsca od góry

I teraz pytanie do Was:
Czy Waszym zdaniem lepiej zostać przy montażu z boku i kombinować z bardziej masywnym uchwytem (np. grubsza płyta zamiast kątownika, dystanse, coś frezowanego), czy jednak iść w montaż od góry?

Może ktoś przerabiał podobny temat i może powiedzieć, co lepiej sprawdza się w praktyce pod kątem sztywności i dokładności?

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”