Używane maszyny - gdzie szukać... ?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Używane maszyny - gdzie szukać... ?

Post napisał: maciek95k » 27 mar 2026, 18:22

Hej.

Post ma na celu trochę zadanie pytania, trochę przestrogę, trochę może wyżalenie się w internetach... sam nie wiem.

Ręce mi opadają. Od paru tygodni poszukuję tokarki. Proces w skrócie:

Znajduje człowiek ogłoszenie, przygotowuje listę pytań.
Dzwoni.

Wszystko uzgadnia itd. No nic, maszyna w dobrym stanie, to tłucze się te 4-5h samochodem w jedną stronę żeby obejrzeć. Ponosi koszty bo paliwo, bo czas, bo w tym czasie robota stoi.

A na miejscu... Nic tylko się odwrócić na pięcie i do domu jechać. No ręce opadają.

Ostatnio dwie takie wyprawy pod rząd w przeciągu dwóch tygodni.
Pierwszy egzemplarz:
stan super, trzyma wymiary w setkach (ostatnio robiona seria i w 2 setkach na kilkuset sztukach się mieściło), wszystko pięknie działa, świetna maszyna - postawić i pracować.
Na miejscu: łoże w jednym miejscu wytarte, dwie setki to trzymała ale na długości i to niewielkiej. Geometria zerowa. Na 75mm 6 setek na średnicy rozjazdu. Łożysko w silniku wrzeciona tak wyje że masakra.

Drugi egzemplarz:
stan określony jako bardzo dobry. Śruby przeszły przegląd i jest super. Ma lekko wytarte łoże i najlepiej zobaczyć na miejscu. Tragedii nie ma - na metrze może 3 setki zrobi stożka. Support super i cała reszta super.
Na miejscu:
- łoże wytarte 0,3mm
- śruba osi Z - 0,05 luzu
- wrzeciono już chodzi trochę głośno
i chyba co najgorsze, maszyna opierdzielona farbą jak leci nawet bez wcześniejszego umycia. Tak, że całe łaty lecą.

I kurcze, na zdjęciach wszystko ładnie. Wydaje się piękny stan a na miejscu...

Jak macie rady gdzie kupić fajną tokarkę to dajcie znać. Może być jako baza pod remont do zrobienia dla siebie.
I najgorsze jest to, że w obu tych przypadkach wcale nie mówimy o maszynach za 10-15k gdzie człowiek naiwnie szuka w cenie złomu a potem się dziwi. No ale..

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Używane maszyny - gdzie szukać... ?

Post napisał: bear » 27 mar 2026, 18:33

Aktualnie zrobić remont tokarki 1m to koszt około 40 tyś zł więc czego oczekujesz od używanych 40 letnich maszyn. Normlne że każda jedna będzie wyrobiona w jakims stopniu. Druga sprawa że idealne nie były nawet po wyjściu z fabryki.

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: logopeda » 27 mar 2026, 19:55

maciek95k - przecież to jest taki sam rynek jak samochodowy (jak i ogłoszenia)- w tej chwili nie ma już egzemplarzy używanych w dobrym stanie ani żadnych okazji - ci co kupili 15-20 lat temu używki w dobrym stanie wygrali i na tym koniec. Sam szukam od 10 lat :) małej tokarki w granicach tsb 20 która nie jest zarżnięta, oglądałem 7 czy 8 egzemplarzy i niestety prawie wszystko w tokarce naprawisz ale łoża już nie (w dużych tokarkach może i to się opłaca).
Teraz pozostaje już tylko nowy chińczyk i żmudne doprowadzenie go do "jako-tako" - nie szukaj używek w Polsce bo nie ma to już żadnego sensu.

kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: kamiennik » 27 mar 2026, 19:56

Najszybciej to jeszcze u sasiada za Odrą, widziałem kilka gdy szukałem frezarki, stan mega, takich w Pl 20 lat temu nie widywałem, tylko ceny 8k+ jurków i to tak na poczatek. Jakiej maszyny dokładnie szukasz?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2026, 19:57 przez kamiennik, łącznie zmieniany 2 razy.

FTW

Post napisał: FTW » 27 mar 2026, 19:56

Biorąc pod uwagę wiek tych maszyn + koszty robocizny (dorobienie jednego nawet małęgo elementu idzie w kilkaset złotych jak nie więcej), to moim zdaniem podzieliło się to na dwie grupy - złom lub prawie złom nadający do toczenia się zawiasów do stodoły lub maszyny po generalnym remoncie, co kosztuje. Maszyny, które jeszcze jako tako nadają się do pracy pewnie gdzieś stoją i pracują, ale też już będą się kończyć.

U mnie w zakładzie kupili teraz dużą Porębę po kapitalnym remoncie, oddali starą, a dopłacić też musieli sporo.

Autor tematu
maciek95k
Posty w temacie: 2

Post napisał: maciek95k » 27 mar 2026, 20:56

bear pisze:czego oczekujesz od używanych 40 letnich maszyn.

zgodziłbym się z tobą ale nie mówimy o 40 letnich maszynach.

Generalnie szukam tokarki cyklowej. Średnica toczenia nad łożem między 500 a 650. Długość - 1500-2000mm. Przelot - 80mm w górę. Sterowanie? Wszystko jedno. Może być padnięte - nawet lepiej jak cena to odzwierciedli. Ważne żeby było na napędach siemensa (silniki). No i dobrze jak by się mieściła w obrysie 2000x4000mm.
Reszta? Kwestia ceny.
Niech ma wrzeciono w dobrym stanie i jego napęd. Śruby kulowe - byłoby miło. Prowadnice supportu - podobnie. W zasadzie wszystko to jest kwestia ceny.
Chyba będzie trzeba sobie zrobić tourne po naszych zagranicznych sąsiadach.
Nie mam problemu z tym, że ktoś ma maszynę w stanie X i chce za nią Y PLN/EUR/USD. Niech sobie chce i milion za nią. Spoko.
Problem mam, że rozmawiasz przez telefon, dopytujesz itd., mówisz do czego potrzebujesz, że nie chcesz marnować czasu a i tak sprzedający ciągnie Cię na przebieżkę przez pół kraju żebyś sobie 15 min kawałek tokarki pooglądał. Szkoda gadać....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”