Orientacyjny koszt prostego frezowania
-
forestgril
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 14
Orientacyjny koszt prostego frezowania
Ile może kosztować wyfrezowanie prostego rowka powiedzmy 7x18x600 w stali konstrukcyjnej? Np s355? zakładam produkcję seryjną bo 100+ sztuk.
Mnie szacunkowo na oko trochoidą i frezem 12mm przy założeniu, że rowek zajmie 4min i ze da radę pracować 100min wyszlo około 8pln w zużyciu narzędzia. Może się pomyliłem. Ale nie mam pojęcia , ile kosztuje praca maszynki.
Ktoś może rzucić jakoś tak z grubsza? Jeszcze nigdzie nie dzwoniłem, nie pytałem. Dokładność do 5 setek wystarczy.
Mnie szacunkowo na oko trochoidą i frezem 12mm przy założeniu, że rowek zajmie 4min i ze da radę pracować 100min wyszlo około 8pln w zużyciu narzędzia. Może się pomyliłem. Ale nie mam pojęcia , ile kosztuje praca maszynki.
Ktoś może rzucić jakoś tak z grubsza? Jeszcze nigdzie nie dzwoniłem, nie pytałem. Dokładność do 5 setek wystarczy.
-
forestgril

Re: Orientacyjny koszt prostego frezowania
Korzystając z logiki myślę, że godzina pracy prostej frezarki cnc, nie licząc zużycia narzędzia, musi być w granicach 50-100pln. Inaczej bardziej mogłoby się opłacić frezowanie manualne.
Co do opisu zadania, myślę, że mądrej głowie dość po słowie… trudno o prostsze zlecenie niż rowek wzdłuż płaskownika … co tu więcej opowiadać?… ok może brakowało, że rowek ma 7mm głębokości a 18 szerokości a płaskownik ma grubość 10mm i 60mm szerokości
Zadałem jednak pytanie ofertowe jednej firmie, naskrobałem rysunek, odezwali się i zadali pytania pomocnicze, zrobili mi nawet dwg
ale już była 15 jsk odpowiadałem, więc czekam, mam nadzieję, że jutro dostanę wyceny.
Dodane 4 minuty 57 sekundy:
Nie wiem, może wszyscy mają tu jakieś wielkie tajemnice handlowe xD
Co do opisu zadania, myślę, że mądrej głowie dość po słowie… trudno o prostsze zlecenie niż rowek wzdłuż płaskownika … co tu więcej opowiadać?… ok może brakowało, że rowek ma 7mm głębokości a 18 szerokości a płaskownik ma grubość 10mm i 60mm szerokości
Zadałem jednak pytanie ofertowe jednej firmie, naskrobałem rysunek, odezwali się i zadali pytania pomocnicze, zrobili mi nawet dwg
Dodane 4 minuty 57 sekundy:
Nie wiem, może wszyscy mają tu jakieś wielkie tajemnice handlowe xD
Ostatnio zmieniony 26 mar 2026, 19:25 przez forestgril, łącznie zmieniany 2 razy.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Ja bym powiedział , że nikt teraz niżej jak 250pln/h nie schodzi.forestgril pisze: ↑26 mar 2026, 19:18Korzystając z logiki myślę, że godzina pracy prostej frezarki cnc, nie licząc zużycia narzędzia, musi być w granicach 50-100pln. ....
.... , nie brać pod uwagę firm garażowych.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
forestgril

O, to ciekawe. Ale to by oznaczało, że średnia frezarka cnc za 600k, zwracałaby się już po 2-3 latach pracy, a to absurdalnie szybko. Tylko co, jak zleceń nie ma?WZÓR pisze: ↑26 mar 2026, 19:24Ja bym powiedział , że nikt teraz niżej jak 250pln/h nie schodzi.forestgril pisze: ↑26 mar 2026, 19:18Korzystając z logiki myślę, że godzina pracy prostej frezarki cnc, nie licząc zużycia narzędzia, musi być w granicach 50-100pln. ....
.... , nie brać pod uwagę firm garażowych.
Mariusz.
A dlaczego nie brać garażowych?
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Nawet szybciej , jakby na trzy zmiany pracowała.forestgril pisze: ↑26 mar 2026, 19:29....
O, to ciekawe. Ale to by oznaczało, że średnia frezarka cnc za 600k, zwracałaby się już po 2-3 latach pracy, a to absurdalnie szybko. Tylko co, jak zleceń nie ma?
....
Znam kilku takich co prawie za darmo robią i narzekają.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ale p.....forestgril pisze: ↑26 mar 2026, 19:23Korzystając z logiki myślę, że godzina pracy prostej frezarki cnc, nie licząc zużycia narzędzia, musi być w granicach 50-100pln. Inaczej bardziej mogłoby się opłacić frezowanie manualne.