Śruby już zamówione , ale może ktoś jest w potrzebie bardziej niż ja i się zgłosi.Ale za dobre chęci oczywiście dziękisitu pisze:BTW - oddam za darmo metr śruby TR 14x4.
Jak chcesz prezent na gwiazdke to wal na priva

Co do ilości to fakt zastanawiam się ile daje materiału np: na maszynę o polu 300x300 a tutaj i wychodzi bardzo podobnie ..Leoo pisze: Prawdopodobnie ta konstrukcja wymaga najmniejszej ilości materiału w świetle innych układów kinematycznych.
Powiem tylko tyle , że maszyna będzie całkowicie z blachy (Domex 650MC) i tu lekko trochę wyjdzie prawie koło 80 kilogramów grrrr.... choć też po przejściu beta testów wykonam z aluminium uwzględniając pewne poprawki konstrukcyjne jakie wyjdą w praniu .Leoo pisze: Będzie lekka a przy tym odpowiednio sztywna. Też interesuję się podobnym rozwiązaniem.
Trzeba tylko uważać, by nie postawić kawy przed blatem
Z jakiego materiału Kolega tnie elementy?
Pożyjemy zobaczymy ...Leoo pisze: Ciekawe czy nie będzie miała ochoty na spacery po biórku?

Planuje dać nóżki z www.ideal.pl , kupiłem ostatnio 50 sztuk na próbę .upadły_mnich pisze:zamiast nóżek przyssawki akwarystyczne za 1,50złociszy/sztukaLeoo pisze:Ciekawe czy nie będzie miała ochoty na spacery po biórku?
Biorąc pod uwagę całość konstrukcji i skok samej osi Z bo raptem 100 mm wystarczające będzie rozwiązanie z łożyskami ruchomymi.Jest jedna wada, przy zachowaniu gabarytów ogólnych maszyny w zastosowaniu stałych łożysk ograniczył bym zakres osi Z .Jaszuk88 pisze:Fajna konstrukcja.
Dlaczego oś Z z łożyskami ruchomymi?
W swoich zbiorach znalazłem tez parę fotek takiego rozwiązania wrzeciona .pukury pisze:widać że kol. japończyk poszedł " na ciszę " ( konstrukcja wrzeciona ) .
w sumie świetne .jak bym miał czas i kasę to pewnie coś takiego bym właśnie robił .
pozdrawiam .

Dodatkowo mały filmik z pracy na sucho owego cudownego urządzenia ..