Tokarka SUI50 - suport zablokowany - zazębione oba posuwy?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
ufosi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

Tokarka SUI50 - suport zablokowany - zazębione oba posuwy?

Post napisał: ufosi » 21 sty 2026, 19:59

Witam,

Mam problem ze świeżym nabytkiem - kupiony (w ciemno) w takim stanie jak poniżej, nie znam historii co się działo wcześniej, czy maszyna sprawna itd. Ale problem jest taki, że suport stoi całkowicie dęba, ani nie drgnie, gdy próbuję kręcić korbą od posuwu wzdłużnego to o dziwo kręci się też delikatnie korba od poprzecznego, ale zarówno posuw poprzeczny jak i wzdłużny stoją dęba. Co może być nie tak? Gdzie szukać przyczyny? Czy muszę zrzucać całą skrzynkę suportu wraz z wałkiem i śrubą żeby cokolwiek sprawdzić? Tokarka to SUI50 z około 83-85r wersja na silniku DC jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Na razie tokarki nie podłączałem do prądu, bo boję się załączyć żeby nic nie uszkodzić skoro są tak jakby oba posuwy zazębione naraz...

Tak to wygląda:
https://youtube.com/shorts/JzJvRKVyi44

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Tokarka SUI50 - suport zablokowany - zazębione oba posuwy?

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2026, 22:32

ufosi pisze: Czy muszę zrzucać całą skrzynkę suportu wraz z wałkiem i śrubą żeby cokolwiek sprawdzić?

Zapewne przyczyna leży w skrzynce suportowej, wybieraku. Nie musisz od razu wymontowywać śruby pociągowej i wałka pociągowego by zajrzeć do niej. Wystarczy jak po ustawieniu suportu pośrodku między końcami śruby pociągowej(jeśli się da) odkręcisz śruby mocujące płytę suportowa(która jeździ po pryzmach łoża) do skrzyni suportowej,(zapewne wtedy skrzynia nieco opadnie trzymając się na śrubie i wałku), wyciągniesz stożkowe kołki ustalające położenie obu części, i rozsuniesz je. Będziesz miał wgląd do środka skrzyni.
Obrazek Obrazek
I być może to wystarczy do usunięcia usterki. a jeśli nie to będziesz widział co i jak.
A przy okazji wyczyść skrzynię ze starego oleju i opiłków na dnie(np naftą) i przesmaruj jaskółki półnakrętek i mechanizm zamka śruby pociągowej, po zmontowaniu w całość zalejesz nowym olejem.

Jeśli nie masz to DTR do nich znajdziesz tu http://www.tumlikovo.cz/wp-content/uplo ... I40-50.zip
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
ufosi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ufosi » 22 sty 2026, 13:57

Dziękuję, dobrałem się tak jak pisałeś do tego. Generalnie dźwignia od posuwów była zastana całkowicie i ją rozruszałem, teraz ona lewo-prawo działa okej, góra-dół nie odskakuje sprężyna i nie zaskakuje tak jak powinno, ale raczej to nie jest problemem z tego co myślę. Teraz korbą w lewo jestem w stanie kręcić i cały suport jedzie w stronę wrzeciona, ale ciągnie przy okazji cały silnik od posuwów przyspieszonych, a wydaję mi się, że nie powinno tak być, a w prawo jak chce przejechać to dalej stoi dęba, coś ją blokuje i nie chce jechać wogóle w prawo w stronę konika. Wrzucam filmik jak to mniej więcej w środku wygląda, bo ja niestety jestem zielony...

https://www.youtube.com/shorts/REh1ru3pYQg

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsky » 22 sty 2026, 14:25

Teraz to cała skrzynka wisi na wałkach i śrubie, przykręć do suportu i zobacz co się dzieje. Generalnie to wszystko tam jest do generalnego oczyszczenia i rozruszania.

Autor tematu
ufosi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ufosi » 22 sty 2026, 16:45

Wydaje mi się że przykręcenie nic nie da, wisi na wałku i śrubie, to prawda, ale dalej praktycznie poza rozruszaniem dźwigni nic nie zrobiłem, a wydaje mi się że nie to jest przyczyną. Tylko to że razem z kreceniem korba kręci mi się też silnik od posuwow przyspieszonych, tak jakby coś tam nie wysprzeglalo. Nie wiem jak to do końca tam wygląda, muszę chyba rozebrać front suportu i się tam jakos dostać.

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Adam Domański » 22 sty 2026, 18:52

ufosi pisze:Wrzucam filmik jak to mniej więcej w środku wygląda, bo ja niestety jestem zielony

To trzeba rozmontować wyczyścić, złożyć ponownie i zalać olejem

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 22 sty 2026, 20:10

Zanim zaczniesz rozbierać, to ja bym spróbował prostszych środków - zalał porządnie ciepłą naftą i pozwolił jej rozmiękczyć ten syf starając się poruszać co się da, bo i tak będziesz musiał to zrobić (można użyć szczotki do czyszczenia balonów do przeszczotkowania na mokro z grubsza mechanizmów). Potem spuść berbeluchę i przepłucz jeszcze raz.
Być może, że jakieś delikatne sprężyny i przesuwne kółka w mechanizmach się pozapiekały, blokują i nie są w stanie prawidłowo działać, po przepłukaniu może się ruszą... Jeśli nie pomoże to trzeba rozebrać.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
ufosi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ufosi » 26 sty 2026, 18:17

RomanJ4 słuszna uwaga - zrobiłem podobnie jak sugerowałeś. Ściągnąłem tylko górna pokrywę, psikałem co trochę WD-40 i udało mi się wszystko ogarnąć, po prostu było to zastane i nic więcej, teraz już poskładane spowrotem i śmiga wszystko bez problemu, posuwy zwykłe, przyspieszone, gwinty itp. Teraz jest walka z uruchomieniem elektrycznie, bo niestety jest to wersja DC i o ile sterowanie startuje, główny stycznik, posuwy przyspieszone, chłodziwo itd. ale jakiś problem z układem DC jest, bo wcale silnik główny nie startuje, ale tutaj już czekam na elektryka żeby do tego zaglądnął, bo za cienki w uszach jestem do układu takiego jak poniżej :shock:
Obrazek

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 26 sty 2026, 19:13

A masz chociaż schemat do tego napędu? Tak z marszu to nie wiem czy elektryk sobie poradzi, tym bardziej że wszystkie opisy są po czesku "strata budenia - brak wzbudzenia" itp. Pamiętam kiedyś w poprzedniej firmie jak się ten napęd zepsuł to dwa dni z oscyloskopem żeby dojść co go boli.
Z uwagi na dość dużą awaryjność tego napędu zastanawiali się decydenci nad wymianą go na zwykły silnik asynchroniczny podobnej mocy i falownik plus trochę inne przełożenia na kołach pasowych, żeby na niskich obrotach lepiej sobie radził. Jeśli Twój napęd będzie się zachowywał jak ten, który ja pamiętam to ta tokarka na chleb nie zarobi :D

Pozdrawiam.

Bartollini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Bartollini » 26 sty 2026, 19:13

To jest fajna tokarka do przeróbki pod falownik. Jest 5 biegów we wrzecienniku. silnik 5.5KW wystarczy spokojnie. Mniej potencjalnych awarii i mniej prądożerne rozwiązanie. A koszt nieduży i miedzi trochę odzyskasz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”