Mi też się nie chce, a tym bardziej grzebać w cudzym kodzie.
I też mam co innego do roboty.
Są gotowe rozwiązania które można wykorzystać jeśli ktoś się uprze, że musi to być linuxcnc.
Dedykowanego rozwiązania pod jedną osobę robił nie będę, bo gra nie warta świeczki.
LInuxcnc+4enkodery+komp jednopłytkowy' jak to zrobić?
-
drzasiek90
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
Re: LInuxcnc+4enkodery+komp jednopłytkowy' jak to zrobić?
Zupełnie nie o tym myślałem.drzasiek90 pisze: ↑15 gru 2025, 19:45Dedykowanego rozwiązania pod jedną osobę robił nie będę, bo gra nie warta świeczki.
CH32V307 ma dziesięć timerów, da się na tym zrobić kilka enkoderów, kilka PWM i jeszcze sporo prostych I/O, czyli naprawdę uniwersalne urządzenie. 60 PLN to kosztuje taka płytka w stylu Nucleo, natomiast taka zwykła (trzeba kupić osobny programator) tylko 25 PLN.
Ja to doprowadziłem do jednego działającego enkodera z indeksem i stwierdziłem, że w tej chwili więcej nie potrzebuję.
Fajnie by było, gdyby się znalazł ktoś, komu by się chciało dokończyć projekt.
Ale oczywiście namawiać nie będę.
-
marekms
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 5
Re: LInuxcnc+4enkodery+komp jednopłytkowy' jak to zrobić?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Niskobudżetowość projektu miała polegać m.in. na braku konieczności pisania programu: spinam kabelkami kilka "klocków", poświęcam dwa wieczory na wgranie LINUXCNC, konfigurację i kalibrację i mam pomocne urządzenie. Dokładność żadna ale trochę przyspieszyło by pracę. Jeszcze raz dziękuję.
Temat do zamknięcia.
Marek
Niskobudżetowość projektu miała polegać m.in. na braku konieczności pisania programu: spinam kabelkami kilka "klocków", poświęcam dwa wieczory na wgranie LINUXCNC, konfigurację i kalibrację i mam pomocne urządzenie. Dokładność żadna ale trochę przyspieszyło by pracę. Jeszcze raz dziękuję.
Temat do zamknięcia.
Marek