Witam serdecznie
Mam w trakcie budowy frezarkę, sterowanie arduino i grbl . Do testów ze strony openbuilds wygenerowałem g code jakiejś ikonki ..Ustawiam pozycje z kąd chcę zacząć zeruje z y z ,wszystko startuje jest super ,robota zrobiona ..Przesuwam ręcznie troszkę na bok troszkę w dół i znowu chcę wyzerować żeby teraz z tego miejsca zaczęła i mam takie wskazania x 0.002 y 0.007 z 0.000 i nie mogę tych dwóch wartosci zrobić na 0.000 , muszę disconnect i jeszcze raz się połączyć i wtedy zrobią się na 0.000. Takie zachowanie tylko po załadowaniu g code jak ręcznie steruje to zawsze na 0.000 mogę ją zrobić. Czy to normalne ?? Czemu tak się zachowuje to zawsze są jakieś setne wartości bardzo małe do 0.004 może 0.007 maks..
Openbuilds control i grbl
Zerowanie x y z
-
elkojotexxl
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Openbuilds control i grbl
Po prostu matematyka, a konkretnie dokładność obliczeń.elkojotexxl pisze: ↑14 gru 2025, 20:27Czemu tak się zachowuje to zawsze są jakieś setne wartości bardzo małe do 0.004 może 0.007 maks..
Tak w ogóle, to są wartości o rzędy wielkości mniejsze od dokładności obróbki, po prostu naucz się nie zwracać na nie uwagi.
-
elkojotexxl
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Re: Openbuilds control i grbl
No i pasuje ..skoro tak jest to niech tak jest..Dziwne dla mnie było że jak chce zrobić liczniki na zero i naciskam w programie żeby wyzerował to on je tak prawie zeruje ale tylko prawie ..,zostawia te pare setek pomimo że ma wyzerować...Dziękuję za informację