Niech szlag trafi Pocztę Polską.
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Niech szlag trafi Pocztę Polską.
Ewidentnie nie rozumiesz o czym jest rozmowa.
Problem nie polega na konieczności zapłacenia cła (niektórzy nawet chcą zapłacić żeby mieć papier do US), tylko na konieczności osobistego stawienia się na poczcie i wypełniania debilnych papierów.
O ile Chińczyk może w deklaracji celnej napisać bzdury, o tyle kupujący ma numer aukcji i potwierdzenie przelewu, co powinno w zupełności wystarczyć, szczególnie że oświadczenie celne składa się pod groźbą odpowiedzialności za podanie nieprawdziwych danych.
Ale mało tego, miałem wątpliwą przyjemność doświadczyć pośrednictwa celnego firmy DHL, która nawet nie była łaskawa poinformować mnie że paczka trafiła na cło, tylko najnormalniej przysłali mi ją z kwitem do zapłaty.
Raz zapłaciłem dwa razy VAT, bo raz na Aliexpress, a drugi bo Chińczyk zamiast wysłać przez usługę Aliexpress zaniósł paczkę na chińską pocztę i nadał jako chiński Kowalski... (Sprawa była nie do wyjaśnienia, bo był problem nawet ustalić w jakim kraju przesyłka była clona).
Tak więc naprawdę wolę Pocztę Polską, która nie cli paczek w tajemnicy przed adresatem i pobiera za pośrednictwo mniejsze pieniądze.
No tylko tyle, że skoro DHL potrafi, to i Poczta mogłaby procedury uprościć...
-
Leszek_Z
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
tuxcnc i to jest sedno sprawy, stawiennictwo i debilne papierki. Przecież ciule wysłali do mnie maila, ja odpowiedziałem i wysłałem skriny z zakupu co i za ile. I na tym powinna się sprawą zakończyć.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..
-
Avalyah

251mz pisze:Zamawiasz coś i np oni chcą od Ciebie CE , chińczyk nie odpisuje.
CE to jedno. Ja zamówiłem w zeszłym roku uchwyty ISO20 i musiałem od Chińczyka załatwiać oświadczenie, że one na pewno nie są z ruskiej stali.
-
251mz
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie tak prędko.
Problemy są jeszcze gdzie indziej.
Kupujesz coś za 2tyś zł.
Ups zglasza że idzie do Ciebie przesyłka .
Wysyła Ci skan faktury która jest dołączona do paczki i pyta się czy jest prawidłowa.
Na fakturze tylko 250dolców.
Piszesz że niepoprawna bo wysylasz im screena że 2tyś pln zaplaciłeś.
A oni hola hola to proszę się dogadać z chińczykiem i przysłać prawidłową fakturę.
No i tu znów kurtyna bo paczka czeka na cle gdzie liczą Ci każdy dzień za magazynowanie a z chińczykiem kontaktu przez aliexpress brak.
Problemy są jeszcze gdzie indziej.
Kupujesz coś za 2tyś zł.
Ups zglasza że idzie do Ciebie przesyłka .
Wysyła Ci skan faktury która jest dołączona do paczki i pyta się czy jest prawidłowa.
Na fakturze tylko 250dolców.
Piszesz że niepoprawna bo wysylasz im screena że 2tyś pln zaplaciłeś.
A oni hola hola to proszę się dogadać z chińczykiem i przysłać prawidłową fakturę.
No i tu znów kurtyna bo paczka czeka na cle gdzie liczą Ci każdy dzień za magazynowanie a z chińczykiem kontaktu przez aliexpress brak.
-
qqaz

- Posty w temacie: 1
no to piszesz w exelu fakturę bo się dogadałeś:251mz pisze:i przysłać prawidłową fakturę
aderes nadawcy jak w zawiadomieniu (trochę uwagi aby było co najmniej podobne do tego Huang gekon Hond Bong Flamaster)
co to
za ile
fee
koszt wysylki free
albo inne co tam fee
Jeszcze gdybyś miał chińską czcionkę z podpisem
Harry
kto tłumaczył
oczywiście isztar
skan zamówienia
skan przelewu
finito.
Dodane 48 sekundy:
nie każdy tylko dopiero po przekroczeniu limitu251mz pisze:gdzie liczą Ci każdy dzień
-
Avalyah

qqaz pisze:no to piszesz w exelu fakturę bo się dogadałeś:
Ja kupując na firmę robię to zawsze na alibabie. Przeważnie da się doprosić o fakturę po wysyłce, ale zwykle zaczynam od pro formy. Jak jest potem problem, to w paincie albo jakimś innym edytorze usuwa się "pro-forma" i zamienia ew. na "commercial" i po problemie.