Nakrętka trapezowa sanek poprzecznych tech mig Ld 550
-
jawor4x4
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
Nakrętka trapezowa sanek poprzecznych tech mig Ld 550
Witam. Ma ktoś może do sprzedania nakrętkę z kasowaniem luzu taka jak w temacie? Ewentualnie czy jest ktoś kto mógłby taką wykonać?
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

Re: Nakrętka trapezowa sanek poprzecznych tech mig Ld 550
Jaki tam jest gwint, Tr12x2LH(lewy)?
Dorabiałem nakrętkę z samokasowaniem luzu z takim gwintem do Tytana 520,
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-ty ... ent-812670
(oryginalna -wymiary)

Nowa nakrętka z samokasowaniem luzu (obok oryginalna żeliwna z nacięciem do kasowania zrobionym przeze mnie)

wymagało to jednak ingerencji w korpusie suportu(wycięcie X) by można było przesunąć nakrętkę sanek poprzecznych do końca śruby aby maksymalizować długość przesuwu roboczego,

Można zrobić klasyczną nakrętkę z nacięciem niewymagającą takiej ingerencji

Dorabiałem nakrętkę z samokasowaniem luzu z takim gwintem do Tytana 520,
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-ty ... ent-812670
(oryginalna -wymiary)
Nowa nakrętka z samokasowaniem luzu (obok oryginalna żeliwna z nacięciem do kasowania zrobionym przeze mnie)

wymagało to jednak ingerencji w korpusie suportu(wycięcie X) by można było przesunąć nakrętkę sanek poprzecznych do końca śruby aby maksymalizować długość przesuwu roboczego,
Można zrobić klasyczną nakrętkę z nacięciem niewymagającą takiej ingerencji

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
RomanJ4

Jak mi przyślesz śrubę + oryginalną nakrętkę z której zdejmę wymiary (niestety nie mam zaufania do powtarzalności wymiarów ich części), albo całe sanki razem ze śrubą(tak byłoby najlepiej), to mógłbym Ci taką dorobić z brązu w wersji klasycznej z nacięciem i dwoma śrubkami regulacyjnymi...
Mam jeszcze takie pytania:
1. czy w Twojej tokarce czop mocujący oryginalnej nakrętki do szufladki sanek poprzecznych ma kalamitkę do smarowania(jak na zdjęciu), i czy kalamitka wystaje nad poziom płyty?

2. Czy oryginalna nakrętka jest dobita do spodniej powierzchni szufladki sanek, czy może widać jakąś szczelinę (co świadczyłoby o regulacji wymiaru (h) osi otworu nakrętki do wymiaru (h2) osi zamocowanej w oprawie śruby sanek?
O tym, że wymiar h nie pokrywa się z h2 i śruba jest naginana, może świadczyć rosnący opór obracania śrubą przy przesuwaniu sanek w stronę pokrętła..(jak na rys. poniżej)

Może być też tak, że mimo dobicia nakrętki do spodniej pow. korpusu sanek wymiar h jest większy niż wymiar h2 i wtedy opór obracania również będzie rósł tak jak w pierwszym przypadku (dlatego najlepiej przysłać całość razem z szufladką sanek).
Mam jeszcze takie pytania:
1. czy w Twojej tokarce czop mocujący oryginalnej nakrętki do szufladki sanek poprzecznych ma kalamitkę do smarowania(jak na zdjęciu), i czy kalamitka wystaje nad poziom płyty?

2. Czy oryginalna nakrętka jest dobita do spodniej powierzchni szufladki sanek, czy może widać jakąś szczelinę (co świadczyłoby o regulacji wymiaru (h) osi otworu nakrętki do wymiaru (h2) osi zamocowanej w oprawie śruby sanek?
O tym, że wymiar h nie pokrywa się z h2 i śruba jest naginana, może świadczyć rosnący opór obracania śrubą przy przesuwaniu sanek w stronę pokrętła..(jak na rys. poniżej)

Może być też tak, że mimo dobicia nakrętki do spodniej pow. korpusu sanek wymiar h jest większy niż wymiar h2 i wtedy opór obracania również będzie rósł tak jak w pierwszym przypadku (dlatego najlepiej przysłać całość razem z szufladką sanek).
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
jawor4x4
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

W odpowiedzi na twoje pytania:
1. tak czop ma kalamitkę i jest ona równa z płaszczyzną szufladki, nie wystaje.
2. Oryginalna nakrętka jest dobita do spodniej części korpusu sanek. Śruba obraca się lekko na całej długości, tylko występuje luz na gwincie.
Dziwi mnie to rozwiązanie z mocowanie tej nakrętki tylko na czopie. W tokarce chociażby Tytan jest zdaje sie nakrętka przykręcana srubami.
1. tak czop ma kalamitkę i jest ona równa z płaszczyzną szufladki, nie wystaje.
2. Oryginalna nakrętka jest dobita do spodniej części korpusu sanek. Śruba obraca się lekko na całej długości, tylko występuje luz na gwincie.
Dziwi mnie to rozwiązanie z mocowanie tej nakrętki tylko na czopie. W tokarce chociażby Tytan jest zdaje sie nakrętka przykręcana srubami.
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 1
Kup sobie gwintownik https://aliexpress.com/item/32918965197.html i kawałek brązu.
Taką nakrętkę da się wykonać wyłącznie na tokarce.
Co prawda fajnie mieć do tego uchwyt z czterema niezależnymi szczękami, ale można też kombinować na zwykłym (na przykład mocować w rozciętej tulejce).
-
RomanJ4

jawor4x4 pisze:Dziwi mnie to rozwiązanie z mocowanie tej nakrętki tylko na czopie. W tokarce chociażby Tytan jest zdaje się nakrętka przykręcana śrubami.
Cóż, śruba wymaga co jakiś czas smarowania, a najprostszym sposobem jest kanał w czopie nakrętki. A skoro jest czop który można wcisnąć w otwór szufladki, to już nie trzeba wiercić, gwintować, wkręcać śruby - oszczędność robocizny i śrubek. I o to im chodzi...
pozdrawiam,
Roman
Roman