Noże do gwintów metrycznych i calowych amerykańskich

Jaki uniwersalny nóż do gwintów metrycznych i calowych

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
mateuszf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Noże do gwintów metrycznych i calowych amerykańskich

Post napisał: mateuszf » 20 lis 2025, 22:19

Chciałbym żeby ktoś wyjaśnił mi kwestię doboru noża do gwintów. Przejrzałem już masę stron i katalogów i nie rozumiem pewnych rzeczy.
Z tego co zdążyłem ustalić to noże go gwintów hss i z płytką lutowaną można stosować zamiennie do gwintów amerykańskich calowych 60 stopni i metrycznych. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Jak ma się sprawa z nożami z płytką wymienną, czy np. nożem z płytką iso zrobie gwint amerykański?
Chciałabym kupić jakiś uniwersalny nóż z płytkami do robienia gwintów metrycznych ale potrzebuje też wykonać gwint 1 1/2 cala 8 tpi i pytanie jest takie czy potrzebuje do tego specjalną płytkę?
Mam płytki 11IR AG60 z ali i w sumie nie wiem do jakich gwintów one są.
Jest też kwestia profilu pełnego i niepełnego. Katalog pafana sugeruje że ag60 stosuje się do profilu niepełnego i skoku w mm i tpi.
Proszę wyjaśnijcie mi to.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Noże do gwintów metrycznych i calowych amerykańskich

Post napisał: tuxcnc » 20 lis 2025, 22:43

mateuszf pisze:
20 lis 2025, 22:19
Proszę wyjaśnijcie mi to.
Tak najbardziej ogólnie, to płytki są 60 i 55 stopni, oraz prawe i lewe.
Trzeba dobrać właściwą dla danego gwintu.
Na przykład twoje 11IR AG60 nadają się do gwintu zewnętrznego lewego albo wewnętrznego prawego o zarysie 60 stopni.
Natomiast to czy gwint będzie metryczny czy calowy to tylko kwestia średnicy i skoku.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 20 lis 2025, 23:04

mateuszf pisze:Z tego co zdążyłem ustalić to noże go gwintów hss i z płytką lutowaną można stosować zamiennie do gwintów amerykańskich calowych 60 stopni i metrycznych. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Tak, mają ten sam kąt 60°, więc mogą być nacinane jednym nożem, ale płytką z zarysem częściowym(niepełnym)
mateuszf pisze:Jest też kwestia profilu pełnego i niepełnego. Katalog Pafana sugeruje, że AG60 stosuje się do profilu niepełnego i skoku w mm i tpi. Proszę wyjaśnijcie mi to.

Profilu pełnym –
kształtują dokładnie cały zarys gwintu łącznie z wierzchołkami. Płytka może naciąć gwint tylko konkretnego skoku, bo nacina przypisaną temu skokowi wysokość zwoju. Powierzchnia na której nacinany gwint przez to nie musi być dokładnie przygotowana pod obróbkę.
Obrazek
Obrazek

Profilu niepełnym(częściowym)
– nie obrabiają wierzchołków gwintu, przez to można nią wykonywać gwinty o różnej wysokości zwojów - związane ściśle ze skokiem gwintu(czyli może wykonać różne skoki). W związku z tym powierzchnia pod gwint musi być dokładnie wykonana.
Obrazek
Obrazek
Dlatego Pafana oferuje z zarysem niepełnym.
mateuszf pisze:Chciałabym kupić jakiś uniwersalny nóż z płytkami do robienia gwintów metrycznych ale potrzebuje też wykonać gwint 1 1/2 cala 8 tpi i pytanie jest takie czy potrzebuje do tego specjalną płytkę?

Gwinty calowe Whitwortha mają kąt 55°.
mateuszf pisze:Mam płytki 11IR AG60 z ali i w sumie nie wiem do jakich gwintów one są.

Mają kąt 60°(AG60), 11IR to płytka do wewnętrznego prawego(Internal Right), lub zewnętrznego lewego https://dometalu.pl/plytka-do-gwintu-we ... kotai.html
Płytka do zewnętrznego prawego miałaby oznaczenie 11ER(External Right)AG60, 11-to rozmiar płytki.
Do nacinania calowych Whitwortha potrzebujesz 11IR AG55 - https://dometalu.pl/plytka-do-gwintu-we ... kotai.html
(lub 11ER AG55 jeśli zewnętrzny prawy/wewnętrzny lewy)

Dodane 11 minuty 25 sekundy:
tuxcnc pisze:Natomiast to czy gwint będzie metryczny czy calowy to tylko kwestia średnicy i skoku.

I zarysu częściowego(niepełnego)..
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mateuszf

Post napisał: mateuszf » 21 lis 2025, 07:35

Dzięki, trochę mi to rozjaśniło sytuacje.
Gwint amerykański który musze wykonać to też 60 stopni ale nie uda się go zrobić płytką 11IR bo jest po prostu za mała. Sprawdziłem to po prostu doświadczenie. Przypuszczam że przy średnicy 1 1/2 cala i 8 zwoi na cal potrzebuje 16IR?
Reasumując, nożem który już mam dam radę robić gwinty metryczne do 1,5mm i calowe 60 stopni do jakichś 14 TPI?
Czy może kupiłem nieodpowiednią płytkę? Zamysł był taki żeby robić właśnie te dwa rodzaje gwintów jedną płytką.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 lis 2025, 13:05

mateuszf pisze:Przypuszczam że przy średnicy 1 1/2 cala i 8 zwoi na cal potrzebuje 16IR?

Zapewne tak. Większa płytka nie będzie pasować do gniazda od mniejszej(i do płytki podporowej jeśli jest), trzeba inny, wiekszy trzonek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mateuszf

Post napisał: mateuszf » 21 lis 2025, 15:04

Czyli wychodzi na to że do hobbistycznych prac potrzebuje jeszcze dokupić 2 oprawki na płytki 16. Jedną do gwintów wewnętrznych większych niż 1,5mm i jedną do zewnętrznych. Do zewnętrznych wystarczy chyba jeden duży nóż bo nie ma tu problemu takiego jak przy wewnętrznych że duży nóż gdzieś nie wejdzie?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 21 lis 2025, 18:00

mateuszf pisze:Do zewnętrznych wystarczy chyba jeden duży nóż, bo nie ma tu problemu takiego jak przy wewnętrznych, że duży nóż gdzieś nie wejdzie?

Dokładnie tak, np niepełną (prawą) płytką 16 ER AG60 BMA Fanaru https://artykulytechniczne.pl/plytka-16 ... fanar.html możesz nacinać gwint metryczny zewnętrzny prawy/wewnętrzny lewy standardowy(zwykły)o skokach P od 0,5 do 3mm (M3 do M27) lub drobnozwojne od M36(M30)x3 do nawet M250x3 (https://bejmet.com.pl/tabela-skokow-gwi ... trycznych/). Jakie gwinty calowe można nimi naciąć, to zależy od rodzaju gwintu calowego, bo tu poza kątem wierzchołkowym liczyła się też będzie głębokość wcięcia profilu nitki (patrz tabele dla gw. calowych).
Płytki wielkości 16(o boku 16mm) potrzebne są bardziej do nacinania większych średnic gwintów(zwłaszcza wewnętrznych, bo musi się zmieścić nóż) z większymi skokami, gdzie wysokość profilu nitki gwintu jest większa, i wymaga głębszego wcięcia.
Do nacinania gwintów o skokach 0,5-1,5mm/48-16TPI wystarczą płytki wielkości 11mm(bok 11mm) jakie masz.
Oczywiście uwzględniając czy to płytka prawa czy lewa..
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”