Pomoc w zmianie wersji Piko

Zmiana wersji

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Bast3q
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomoc w zmianie wersji Piko

Post napisał: Bast3q » 02 lis 2025, 15:02

Witam. Posiadam wersję 4.4.1 jak się nie mylę , chciałbym przejść na najnowszą wersję , odnośnie tego mam kilka pytań. Długo nie używałem maszyny stała zmiana miejsca zamieszkania i widzę że jest trochę zmian.

Pyt 1. Jak zapisać ustawienia teraz żeby wszystko się zapisało i pasowało do najnowszej wersji, czy w ogóle będzie pasować ?

Zainstaluję najnowszą wersję programu i muszę też ten fw wgrywać ? . Jak potem zaadoptować wszystkie ustawienia maszyny ? Czy to zadziała ? Czy ktoś może pomóc w jakiś sposób? Telefon albo na priv udzielić informacji?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Pomoc w zmianie wersji Piko

Post napisał: tuxcnc » 02 lis 2025, 16:15

To są pytania do autora PikoCNC, który bierze pieniądze także za support dla swoich klientów.

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: jasiekk7 » 02 lis 2025, 20:57

skopiuj sobie folder ProfilDef i z zapisz w katalogu z "nowym" piko. To możesz zrobić nawet od razu bo nowa instalacja nie nadpisuje poprzedniej (o ile celowo nie wskażesz tego samego folderu). Po prostu sobie uruchom potem nowe piko i będziesz widział czy wszystko jest ok. Jeżeli nie to wrócisz się do starego.

Co do pozostałych pytań (o firmware) to nie pomogę bo... kupiłem maszynę z taką wersją to po co mi inna?

Autor tematu
Bast3q
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bast3q » 04 lis 2025, 14:55

Na mojej wersji 4.4.1 maszyna działa. Ale chciałbym przejść na najnowszą wersję i zrobić aktualizacje firmware. Włączyłem komputer odpaliłem Piko zanim włączyłem na głównym zasilanie trzymałem na płycie ten guzik prog ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cosimo » 07 lis 2025, 11:10

Ustawienia ze starszych wersji niż 5.2 można skopiować w ten sposób:
strona 6 -> https://www.pikocnc.com/download/Relase_520.pdf
ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.
Nie ma wersji 7 dla płyt E/F - ostatnia jaka jest to 5.0.1 Próbowałeś otworzyć FW nie dla tego kontrolera. FW dla płyt E/F są w jednym zipie, tutaj też trzeba zwrócić uwagę, aby wybrać odpowiedni do posiadanej płytki.

bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bartekn86 » 08 lis 2025, 09:54

cosimo pisze:
07 lis 2025, 11:10
Ustawienia ze starszych wersji niż 5.2 można skopiować w ten sposób:
strona 6 -> https://www.pikocnc.com/download/Relase_520.pdf
ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.
Nie ma wersji 7 dla płyt E/F - ostatnia jaka jest to 5.0.1 Próbowałeś otworzyć FW nie dla tego kontrolera. FW dla płyt E/F są w jednym zipie, tutaj też trzeba zwrócić uwagę, aby wybrać odpowiedni do posiadanej płytki.
A szkoda ze nie ma 7 dla e/f bo jerk acceleration na grblhalu na laserze zrobiło cuda jezeli chodzi o "tąpanie" maszyny, gdzie inercja bramy jest rzędy wielkości mniejsza.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”