Witam. Posiadam wersję 4.4.1 jak się nie mylę , chciałbym przejść na najnowszą wersję , odnośnie tego mam kilka pytań. Długo nie używałem maszyny stała zmiana miejsca zamieszkania i widzę że jest trochę zmian.
Pyt 1. Jak zapisać ustawienia teraz żeby wszystko się zapisało i pasowało do najnowszej wersji, czy w ogóle będzie pasować ?
Zainstaluję najnowszą wersję programu i muszę też ten fw wgrywać ? . Jak potem zaadoptować wszystkie ustawienia maszyny ? Czy to zadziała ? Czy ktoś może pomóc w jakiś sposób? Telefon albo na priv udzielić informacji?
Pomoc w zmianie wersji Piko
Zmiana wersji
-
jasiekk7
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Re: Pomoc w zmianie wersji Piko
skopiuj sobie folder ProfilDef i z zapisz w katalogu z "nowym" piko. To możesz zrobić nawet od razu bo nowa instalacja nie nadpisuje poprzedniej (o ile celowo nie wskażesz tego samego folderu). Po prostu sobie uruchom potem nowe piko i będziesz widział czy wszystko jest ok. Jeżeli nie to wrócisz się do starego.
Co do pozostałych pytań (o firmware) to nie pomogę bo... kupiłem maszynę z taką wersją to po co mi inna?
Co do pozostałych pytań (o firmware) to nie pomogę bo... kupiłem maszynę z taką wersją to po co mi inna?
-
Bast3q
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Na mojej wersji 4.4.1 maszyna działa. Ale chciałbym przejść na najnowszą wersję i zrobić aktualizacje firmware. Włączyłem komputer odpaliłem Piko zanim włączyłem na głównym zasilanie trzymałem na płycie ten guzik prog ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.
-
cosimo
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Ustawienia ze starszych wersji niż 5.2 można skopiować w ten sposób:
strona 6 -> https://www.pikocnc.com/download/Relase_520.pdf
Nie ma wersji 7 dla płyt E/F - ostatnia jaka jest to 5.0.1 Próbowałeś otworzyć FW nie dla tego kontrolera. FW dla płyt E/F są w jednym zipie, tutaj też trzeba zwrócić uwagę, aby wybrać odpowiedni do posiadanej płytki.ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.
-
bartekn86
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

A szkoda ze nie ma 7 dla e/f bo jerk acceleration na grblhalu na laserze zrobiło cuda jezeli chodzi o "tąpanie" maszyny, gdzie inercja bramy jest rzędy wielkości mniejsza.cosimo pisze: ↑07 lis 2025, 11:10Ustawienia ze starszych wersji niż 5.2 można skopiować w ten sposób:
Nie ma wersji 7 dla płyt E/F - ostatnia jaka jest to 5.0.1 Próbowałeś otworzyć FW nie dla tego kontrolera. FW dla płyt E/F są w jednym zipie, tutaj też trzeba zwrócić uwagę, aby wybrać odpowiedni do posiadanej płytki.ale jak w Piko cnc chce wgrać to jak daje otwórz a pobrałem wersję 7.0 m i p to nie widać plików. Co robię źle? . Płytę mam Piko cnc F v.1.1.