Kurtyna bezpieczeństwa
-
e365
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 4
Kurtyna bezpieczeństwa
Witam. Panowie szukam kurtyny świetlnej która po przecięciu daje sygnał dźwiękowy i wyłączyć się dopiero po wyjściu, nie mogę ingerować w układ bezpieczeństwa maszyny. Proste wchodzisz daje sygnał a wchodzisz przestaje lub ewentualnie reset jakiś obok. Miał ktoś doświadczenie z takim czymś? :0 pozdro
-
klid16
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 3
Re: Kurtyna bezpieczeństwa
Nie potrzebne kurtyny bezpieczeństwa pod takie zastosowanie. O wiele drożej wyjdzie, a i tak nikt przecież nie będzie robił ocen ryzyka maszyny.
Samej takiej kurtyny nie znajdziesz (raczej).
Kurtyna, przekaźnik i źródło sygnału. Jeżeli ma być do resetowania to jeszcze przycisk NC.
Tyle potrzeba.
Samej takiej kurtyny nie znajdziesz (raczej).
Kurtyna, przekaźnik i źródło sygnału. Jeżeli ma być do resetowania to jeszcze przycisk NC.
Tyle potrzeba.
-
e365

Potrzebuję poziomo około 50 cm może być krótsza. Nie chce ingerować w maszynę bo to już jest moderenizacja i później jest z UDT problem... kto ma styczność z tym to wie o co chodzi. Ktoś tak sobie zażyczył i tak kombinuje że jak wejdzie w strefę w której nie powinien być człowiek to ma sygnał być. Chyba że macie jakieś inne pomysły? Dodatkowe zabezpieczenie.
-
jasiekk7
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pod UDT podlega niewiele maszyn (i nie wiem, która musi mieć barierę). Jeżeli byłaby tak niebezpieczna, że człowiek może wejść w strefę niebezpieczną to przecież UDT i tak jej nie dopuści do użytku.
To, że sobie ktoś coś zażyczy to nie znaczy, że wolno ci tak zrobić bo odpowiedzialność będzie zarówno na nim jak i na tobie.
Nie rozumiem, dlaczego nie robić tak jak trzeba. Skoro ktoś uznał, że potrzebna kurtyna to przecież ocena ryzyka już jest zrobiona...
To, że sobie ktoś coś zażyczy to nie znaczy, że wolno ci tak zrobić bo odpowiedzialność będzie zarówno na nim jak i na tobie.
Nie rozumiem, dlaczego nie robić tak jak trzeba. Skoro ktoś uznał, że potrzebna kurtyna to przecież ocena ryzyka już jest zrobiona...
-
e365

Te maszyny które konserwuje i serwisuje wszystkie mają udt. Akurat to jest winda towarowa zewentrzna i ktoś się dopatrzył jakiś mądry że jest taka strefa w której można kogoś zamknąć nie wsiadając do windy i winda pojedzie a on spadnie ( pierwsze co pomyślałem że zatrudniają chyba tam debili
) to co pomoże ktoś? Może jest coś lepszego niż ja to sobie wymyśliłem
-
klid16
- Znawca tematu (min. 80)

Tu już nie chodzi nawet o UDT, chociaż owszem, jeżeli podlega.
Po prostu w razie wypadku na tyle groźnego, że wejdzie jakiś zewnętrzny podmiot i się dopatrzy, a zrobi to na pewno, wykonawca ma pozamiatane.
Przybliżyłeś nieco temat i rzeczywiście uznałbym, że zastosowana bariera powinna mieć wymagane atesty i być wpięta w układ dźwigu, blokujący możliwość jego startu.
Robiąc wszelkie modyfikacje trzeba uznać, że operator jest głuchym debilem i może być również ślepy... Po prostu bezpieczniej.
Kiedyś kurde widziałem kurtyny detekcyjne nie przeznaczone do safety ale coś nie mogę teraz znaleźć...
https://www.m-technologia.pl/kurtyny-be ... 0mm-detail
Osobiście już wolałbym dorzucić przekaźnik bezpieczeństwa i wpiąć kurtynę w istniejący układ szeregowo. Ale nie zajmuję się takimi tematami jak windy i nie wiem co UDT tam sprawdza.
Po prostu prędzej ktoś ruszy mimo wycia niż ruszy gdy przekaźnik nie pozwala.
Nie jest to porada inwes... modernizacyjna.
Po prostu w razie wypadku na tyle groźnego, że wejdzie jakiś zewnętrzny podmiot i się dopatrzy, a zrobi to na pewno, wykonawca ma pozamiatane.
Przybliżyłeś nieco temat i rzeczywiście uznałbym, że zastosowana bariera powinna mieć wymagane atesty i być wpięta w układ dźwigu, blokujący możliwość jego startu.
Robiąc wszelkie modyfikacje trzeba uznać, że operator jest głuchym debilem i może być również ślepy... Po prostu bezpieczniej.
Kiedyś kurde widziałem kurtyny detekcyjne nie przeznaczone do safety ale coś nie mogę teraz znaleźć...
https://www.m-technologia.pl/kurtyny-be ... 0mm-detail
Osobiście już wolałbym dorzucić przekaźnik bezpieczeństwa i wpiąć kurtynę w istniejący układ szeregowo. Ale nie zajmuję się takimi tematami jak windy i nie wiem co UDT tam sprawdza.
Po prostu prędzej ktoś ruszy mimo wycia niż ruszy gdy przekaźnik nie pozwala.
Nie jest to porada inwes... modernizacyjna.
-
e365

Ja wszystko rozumiem. Ale to ma być jak by poza całą windą. To jest dla gamoni którzy mają różne pomysły. Kiedyś dawno temu w oknach sąsiad miał zamontowane takie czujniki coś w stylu kurtyny i wyło po przecieciu ale jak to się nazywało to nie pamiętam. Ja bym też wolał wpiąć się w układ bezpieczeństwa ale to nie wchodzi w grę