Izolacja cieplna
-
strikexp
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Izolacja cieplna
Trochę grzebię z gorącymi elementami w mieszkaniu. Może ktoś ma doświadczenie czego można użyć jako izolatora cieplnego?
Na pewno odpada wełna mineralna. Szukam czegoś co nie będzie pylić. Ale też nie pęknie od elementu grzejnego położonego na nim.
Temperatury z jakimi pracuję to na tą chwilę to max 400 stopni.
Na pewno odpada wełna mineralna. Szukam czegoś co nie będzie pylić. Ale też nie pęknie od elementu grzejnego położonego na nim.
Temperatury z jakimi pracuję to na tą chwilę to max 400 stopni.
-
WP Kamil
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Re: Izolacja cieplna
Poszperaj na kanale Kamila Konstruktora. Chłopak testował materiały na obudowy własnego silniczka rakietowego- może coś Ci pod pasuje.
Na początek możesz poeksperymentować z kocem gaśniczym, koc na stół, na koc cegła szamotowa.
Na początek możesz poeksperymentować z kocem gaśniczym, koc na stół, na koc cegła szamotowa.
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

strikexp pisze:Trochę grzebię z gorącymi elementami w mieszkaniu.
Pora na przesłuchanie.
Czy te gorące mają być chwytane rękami, czy też szczypcami a termoizolacja tylko w miejsce ich odkładania, np. na blat stołu?
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Po co się produkować i odpisywać?
Przecież nie trafimy do oczekiwania strikexp-a, a do tego nie rozumiemy i nie słyszeliśmy o przewodności cieplnej, cieple właściwym, o nasiąkliwości wilgocią, o sypkości, itp.
On nam musi wyjaśnić wszystko czego nie rozumiemy, i dopiero może mu damy radę pomóc.
Przecież nie trafimy do oczekiwania strikexp-a, a do tego nie rozumiemy i nie słyszeliśmy o przewodności cieplnej, cieple właściwym, o nasiąkliwości wilgocią, o sypkości, itp.
On nam musi wyjaśnić wszystko czego nie rozumiemy, i dopiero może mu damy radę pomóc.
-
strikexp

Piasek w mieszkaniu? Mam do żywicy epoksydowej, ale na pewno nie będę go używał w formie sypkiej hehe.
Dodane 4 minuty 6 sekundy:
Dodane 4 minuty 6 sekundy:
Chodzi mi o podstawę pod płaskie grzałki. Zasadniczo nie dotykam nagrzanych elementów, ani ich nie obudowują niczym. Po prostu boję się że od naprężeń pierwsza lepsza ceramika może mi pęknąć.Staszek_Staszek pisze: ↑15 paź 2025, 12:22Czy te gorące mają być chwytane rękami, czy też szczypcami a termoizolacja tylko w miejsce ich odkładania, np. na blat stołu?
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

strikexp pisze: boję się że od naprężeń pierwsza lepsza ceramika może mi pęknąć.
Każda ceramika porowata będzie OK.
Popularny suporeks wytrzyma 400 °C i nie pęknie.
Jest najtańszy i łatwy w obróbce ale mechanicznie niezbyt trwały.
Można go obłożyć płytkami.
Najdroższa i najładniejsza byłaby szyba kominkowa albo od kuchenki indukcyjnej.
Ale jak coś upadnie to pęknie.
Kosztuje ok. 10 zł za dm².
-
strikexp

Szyba brzmi najlepiej, z powodu że chcę aby to było możliwie małe i łatwe w przenoszeniu do szuflady. Nawet mam gdzieś niepotrzebną przenośną płytę indukcyjną. Więc od razu mogę sobie ją przerobić na taki podgrzewacz.
Z drugiej strony jak taka szyba strzeli od punktowego nagrzewania to nie będzie ciekawie. Więc jak zwykle muszę sobie temat przemyśleć.
Jeszcze znalazłem sylikon wysokotemperaturowy CX80, wytrzymuje do 260 stopni, a chwilowo do 380 stopni. Do moich zastosowań się nada. Ale znalazłem chyba idealny produkt na aliexpress, Soldering Mat. To jest płaska mata sylikonowa która teoretycznie musi wytrzymać takie temperatury.
Z drugiej strony jak taka szyba strzeli od punktowego nagrzewania to nie będzie ciekawie. Więc jak zwykle muszę sobie temat przemyśleć.
Jeszcze znalazłem sylikon wysokotemperaturowy CX80, wytrzymuje do 260 stopni, a chwilowo do 380 stopni. Do moich zastosowań się nada. Ale znalazłem chyba idealny produkt na aliexpress, Soldering Mat. To jest płaska mata sylikonowa która teoretycznie musi wytrzymać takie temperatury.