Pomiar rowka pod oring. Ramię pomiarowe
-
bolej1
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 3
Pomiar rowka pod oring. Ramię pomiarowe
Witam. Potrzebuje zrobić formie pod oring na ja foto. Kształt jest nie standardowy i pomyślałem nad wykorzystaniem sondy pomiarowej na ramieniu. Czy ktoś z forum dysponuję taką sąda i może pomóc w tym temacie. Oczywiście odpłatnie.
-
Bbuli
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Re: Pomiar rowka pod oring. Ramię pomiarowe
No nie przesadzaj z tą sondą. Przy siedmiu centymetrach paralaksa tego nie zniekształci. Zrób foto i wstaw jako bitmapę do cada.Obrysuj.
Zrób to dwa razy i masz.Popraw,uśrednij i do roboty.
Zrób to dwa razy i masz.Popraw,uśrednij i do roboty.
-
bolej1

Tylko te klapki są różne a wykonanie błędnej formy to pieniądze wywalone w błoto. W tej klapce na foto akurat jest oring raczej w 2D ale są inne klapki gdzie zdecydowanie oring jest w 3D.
Chce podejść do tematu profesjonalne.
W dzisiejszych czasach takie ramię to chyba nie lot w kosmos a pomiar może trwać parę minut jak ktoś przy tym pracuje.
Chce podejść do tematu profesjonalne.
W dzisiejszych czasach takie ramię to chyba nie lot w kosmos a pomiar może trwać parę minut jak ktoś przy tym pracuje.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Skąd pomysł na użycie ramienia jako sądy? Może lepiej nie sądzić, tylko np. skaner 3D. Obecnie za 1000pln mozna kupić całkiem skuteczny egzemplarz, zwłaszcza do tak mało skomplikowanych i niewielkich elementów.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
bolej1

Z takiego skanera 3D nie będzie problemu z pomiarem takiego rowka? Nie miałem doczynienia z takim sprzętem.
Myślałem że takie ramię pomiarowe jest na tyle popularne że szybko obmierze taki element.
Widać myliłem się:/ Nawet chińczyk go nie produkuję.
Myślałem że takie ramię pomiarowe jest na tyle popularne że szybko obmierze taki element.
Widać myliłem się:/ Nawet chińczyk go nie produkuję.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Ramiona są popularne, ale do czego innego, np do dużych konstrukcji.
Z pomiarem nie powinno być problemu w szczególności z pomiarem oringu, który nawet pod wpływem dotyku sondą na ramieniu pewnie by się przesuwał / odkształcał.
Z pomiarem nie powinno być problemu w szczególności z pomiarem oringu, który nawet pod wpływem dotyku sondą na ramieniu pewnie by się przesuwał / odkształcał.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!