Konwerter KiCAD to Gcode

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Konwerter KiCAD to Gcode

Post napisał: RyszardGał » 13 wrz 2025, 19:27

Cześć, nie wiem czy to dobry dział na taki temat ale lepszego nie znalazłem. Generalnie potrzebowalem narzędzia do tworzenia kodu do frezowania płytek PCB, używałem do tego celu FreeCAD ale szczególnie przy większych płytkach praca z nim był okrutnie powolna, ciągle się przywieszał więc napisałem mały programik specjalnie do generowania kodu GCode w standardzie linuxcnc na podstawie plików PCB z programu KiCAD. Kod źródłowy jest dostępny na githubie, trzeba sklonować projekt i skompilować w Visual Studio. Samo używanie jest dość proste a wygenerowanie kompletnego pliku do frezowania ścieżek, obrysu płytki i wierceń zajmuje kilka minut. Jeęli ktoś jest zainteresowany to zachęcam to testowania i zgłaszania ewentualnych uwag.
Obrazek
https://github.com/r-gal/KiCAD2GCode

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Konwerter KiCAD to Gcode

Post napisał: tuxcnc » 13 wrz 2025, 19:33

RyszardGał pisze:
13 wrz 2025, 19:27
napisałem mały programik specjalnie do generowania kodu GCode w standardzie linuxcnc na podstawie plików PCB z programu KiCAD.
Takie rzeczy robi się we FlatCAM.
Twój program ma sens tylko wtedy, jeśli będzie to robił łatwiej albo lepiej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
RyszardGał
Posty w temacie: 2

Re: Konwerter KiCAD to Gcode

Post napisał: RyszardGał » 13 wrz 2025, 19:58

O widzisz, tego programu nie znałem szukałem czegoś takiego ale znalazłem tylko konwerter z KiCAD do FreeCAD a na to akurat nie wpadłem. Moze bym się nie zdecydował na pisanie swojego, dzięki, obejrzę go to bedę mógł pisać czy mój ma jakięs plusy względem niego i czy jest sens żebym go dalej rozwijał :) . Na razie wydaje mi się że że mój jest dość prosty - jak już ma się stworzony profil z listą narzędzi to w zasadzie całość obsługi sprowadza się się do otwarcia pliku PCB, kliknięcia RUN i wybrania miejsca na plik z GCODE.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”