Skąd brać końcówki palnika plazmy?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
bezpośrednio po RS232 bez konwektorów
[ Dodano: 2008-12-01, 05:21 ]
to chodzi mi tylko oto ze orginalny program do przesyłu danych od lantka ( DncBurny)
niedziała na zwykłym kablu ...
[ Dodano: 2008-12-01, 05:21 ]
to chodzi mi tylko oto ze orginalny program do przesyłu danych od lantka ( DncBurny)
niedziała na zwykłym kablu ...
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Jak moduł lantaka ma RS-sa a ma to będzie działać. On jak dobrze pamiętam musi korzystać dodatkowo z ustawień portu w systemie.
Ale będzie działać jak się go poprawnie ustawi.
za tem proponuję:
szybkość portu - 4800 ... 9600 ( zalecam taka gdyż nawet na odcinku 400m działa przy dyżych plikach poprawnie na drucie )
Dane - 8
parzystości - brak
stop - 1
ster. przepływu - Xon / Xoff
Jan ustawisz te kombinację i wykorzystasz RS422 lub 485 to będzie to ( a przynajmniej powinno 99% ) być tak że operator dostaje numer osmio cyfrowy czyli np. 00000001 i pobiera sam oprogramowanie.
Jak byś miał z tym problem , gdyż nie pamiętam mozliwości lantka po stronie portu to mogę jak wrócę z serwisu/montażu Ci podesłac prosty programik gdzie będziesz ustawiać parametry tak jak Ci wygodnie. Programik którym dysponuję jest Free i ma tam opcję ustawiania czytania ścieżek więc tylko ustawisz skąd ma wysyłać , parametry portu i nogi przestają boleć od chodzenia do maszyny
czy mysmy kiedyś nie mieli kontaktu telefonicznego ??
Ale będzie działać jak się go poprawnie ustawi.
za tem proponuję:
szybkość portu - 4800 ... 9600 ( zalecam taka gdyż nawet na odcinku 400m działa przy dyżych plikach poprawnie na drucie )
Dane - 8
parzystości - brak
stop - 1
ster. przepływu - Xon / Xoff
Jan ustawisz te kombinację i wykorzystasz RS422 lub 485 to będzie to ( a przynajmniej powinno 99% ) być tak że operator dostaje numer osmio cyfrowy czyli np. 00000001 i pobiera sam oprogramowanie.
Jak byś miał z tym problem , gdyż nie pamiętam mozliwości lantka po stronie portu to mogę jak wrócę z serwisu/montażu Ci podesłac prosty programik gdzie będziesz ustawiać parametry tak jak Ci wygodnie. Programik którym dysponuję jest Free i ma tam opcję ustawiania czytania ścieżek więc tylko ustawisz skąd ma wysyłać , parametry portu i nogi przestają boleć od chodzenia do maszyny

czy mysmy kiedyś nie mieli kontaktu telefonicznego ??

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
hmmm moze ....
a co do ustawień to one są własnie tak ustawione ale niereaguje program tzn niesciąga !! musze mu innym programem wysyłać a dokładnie to ArtSpool
[ Dodano: 2008-12-01, 09:48 ]
było by dobze jak bys mi udostępnił ten programik
pozdrawiam ..
a co do ustawień to one są własnie tak ustawione ale niereaguje program tzn niesciąga !! musze mu innym programem wysyłać a dokładnie to ArtSpool
[ Dodano: 2008-12-01, 09:48 ]
było by dobze jak bys mi udostępnił ten programik

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Kontakt:
Kabel zrobił mi kolega z Bełchatowa a problem jest tski ze burny sam niesciąga programu
podaje mu programem ArtSpool po rs232 to pewnie jest problem w ustawieniach w burnym ....
[ Dodano: 2008-12-02, 05:45 ]
ArtSpool
[ Dodano: 2008-12-02, 05:50 ]
Dodam ze na dncBurny jak miałem komunikacje z konwektorami na światłowodzie sam ściągał a bez światłowodu i konwektorów po kablu nieszło dopiero zmiana w sterowniku protokuł przesyłu został zmieniony zeby chodził artspool tzn na sterowniku daje load rs232 i na kompie zucam plik do przesyłu i jakos to chodzi ..
( no i ja tez chodze)

podaje mu programem ArtSpool po rs232 to pewnie jest problem w ustawieniach w burnym ....
[ Dodano: 2008-12-02, 05:45 ]
ArtSpool
[ Dodano: 2008-12-02, 05:50 ]
Dodam ze na dncBurny jak miałem komunikacje z konwektorami na światłowodzie sam ściągał a bez światłowodu i konwektorów po kablu nieszło dopiero zmiana w sterowniku protokuł przesyłu został zmieniony zeby chodził artspool tzn na sterowniku daje load rs232 i na kompie zucam plik do przesyłu i jakos to chodzi ..
( no i ja tez chodze)

- Załączniki
-
- SNC00195 [].jpg (76.74 KiB) Przejrzano 904 razy
-
- SNC00194 [800x600].jpg (55.75 KiB) Przejrzano 903 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Kabel jest ważny .... jak dobrze pamiętam we wtyczce od sterownika chyba się zakładało mostek .... musiał bym sprawdzić dokładnie jak to wygląda.
Rozbiorę przewód może dziś jak będe miał czas w hotelu i podam Ci konfigurację połaczenia oraz konfigurację portów tak żeby jak zrobisz na sterowniku załaduj , to on sam załaduje bez biegania.
To będzie musiało zadziałać.
Dlaczego niechcesz przejść na 422 lub 485 ??
Proponuję zapoznać się z ofertą firmy YUKO ( polska firma ) Ich urządzenia działają nawet....nawet.
http://www.yuko.com.pl/
sprawdz ich ofertę.Może warto. Lub są również inni producenci jak "adam" , ale cena powala.
Proponuję nie brać konwerterów bez zasilania. Dla przemysłu nie są zalecane.
Rozbiorę przewód może dziś jak będe miał czas w hotelu i podam Ci konfigurację połaczenia oraz konfigurację portów tak żeby jak zrobisz na sterowniku załaduj , to on sam załaduje bez biegania.
To będzie musiało zadziałać.
Dlaczego niechcesz przejść na 422 lub 485 ??
Proponuję zapoznać się z ofertą firmy YUKO ( polska firma ) Ich urządzenia działają nawet....nawet.
http://www.yuko.com.pl/
sprawdz ich ofertę.Może warto. Lub są również inni producenci jak "adam" , ale cena powala.
Proponuję nie brać konwerterów bez zasilania. Dla przemysłu nie są zalecane.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
około 30 metrów ale pytanie czy musze zmnieniać na 422 ?? skoro wczesniej chodziło dobze na rs232 ? i samo ściągało ja podejzewam ze to po stronie pulpitu od burnego .. a niby mam kabel zrobiony jak w DTR ... hmm moze te konwektory co z światłowodem były w jakis sposób sciągały program bo po zmanianie na zwykły kabel tez niesciągało a program ten co na fotce wyzej ma ustawienia juz wpisane standardowo i jakoś artspool wysyła ... Pogubiłem sie juz z tym ......
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic