problem z kupnem wycinarki plazmowej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie.bartuss1 pisze:dziwne, ja tam nie mam problemów sprzedania czegokolwiek, raczej nie nadązam z robotą, nasz kraj chyba tak bardzo kryzysu nie odczuł
No to jak nic wyskoczyć w poniedziałek do Urzędu Pracy i powiesić ogłoszenie że 100 ślusarzy Kolega przyjmie

Pozdrawiam, skoczek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Kryzys nie dotknął Polski? Dobre sobie. 1000 osób do zwolnienia w "polskich" hutach koncernu ArcelorMittal i ograniczenie produkcji o 50% w całym zaś koncernie w administracji straci pracę 9 tys. osób, Rafineria Gdańska wstrzymuje rozbudowę, CEMEX zwalnia 250 pracowników i wstrzymuje inwestycje na 400 mln EUR, Gastel (usługi dźwigowe i budowlane) wstrzymuje zakup sprzętu budowlanego na rok 2009 ze względu na brak zleceń. U nas na Pomorzu firmy, które robiły dla stoczni zaczynają cieńko stać, kontenerowcy szukają innej roboty bo w tym temacie tez już są problemy. Kryzys dopiero nadejdzie na razie widac tylko szybkie bezpośrednie skutki. Skanska zwalnia z koncernu 3,5 tys. osób, VW zamyka na miesiąc fabrykę i ogranicza produkcję, MAN zwalnia 300 osób, banki zwalniają pracowników, odłozona fuzja BPH i GE w bieżącym miesiącu w sektorze budowlanym straciło zatrudnienie 1000 osób. To wszystko odbije się czkawką prędzej czy później. A kryzys ekonomiczny to proces nie zdarzenie. A na dodatek do POlski maja zostać wpuszczone chińskie firmy do realizacji kontraktów na autostrady- delegacja 12 największych firm z południa Chin juz przyjechała do Polski. Oj będzie się działo, będzie.
A ceny materiałów, które drodzy koledzy palicie? Nie widzicie co się dzieje? Obnizki były zapowiadane na koniec listopada, jest grudzień dalej nic. Dlaczego? Bo z powodu braku popytu huty zmniejszyły produkcję, obecnie piece sa wygaszane i huty pracują w trybie tygodniowym, tydzień przerwy na remonty i znów tydzień walcowania. Materiału na rynku nie przybywa bo dystrybutorzy ograniczają się z zakupami czekając na obniżki a więc cena utrzymuje się na tym samym poziomie. Jeszcze w listopadzie na grube blachy miałem zapowiadana cenę 2,35 PLN/kg na blachy od 20-50mm a w tej chwili mało kto da mi 2,50 PLN/kg. Mittal ma wygaszone 50% swoich pieców a ZŁOMREX pracuej z doskoku od kontraktu do kontraktu.
W mojej firmie roboty tez jest aktualnie mnóstwo ale nie zmienia to faktu, że kryzys juz nadszedł a jego skutki dopiero zaczniemy odczuwać.
A ceny materiałów, które drodzy koledzy palicie? Nie widzicie co się dzieje? Obnizki były zapowiadane na koniec listopada, jest grudzień dalej nic. Dlaczego? Bo z powodu braku popytu huty zmniejszyły produkcję, obecnie piece sa wygaszane i huty pracują w trybie tygodniowym, tydzień przerwy na remonty i znów tydzień walcowania. Materiału na rynku nie przybywa bo dystrybutorzy ograniczają się z zakupami czekając na obniżki a więc cena utrzymuje się na tym samym poziomie. Jeszcze w listopadzie na grube blachy miałem zapowiadana cenę 2,35 PLN/kg na blachy od 20-50mm a w tej chwili mało kto da mi 2,50 PLN/kg. Mittal ma wygaszone 50% swoich pieców a ZŁOMREX pracuej z doskoku od kontraktu do kontraktu.
W mojej firmie roboty tez jest aktualnie mnóstwo ale nie zmienia to faktu, że kryzys juz nadszedł a jego skutki dopiero zaczniemy odczuwać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
nie wiem do końca jak tam z polityka ... ale o zwolnieniach sie mówi juz od dawna.
Tak samo jak zamykali kopalnie ... bo nie retowne. A co wychodziło po pół roku ?? Niemiec kupił to była ta rentowność.
Kryzys coś tam zrobił , ale krzywda się nie dzieje.
po za tym ...
To nie forum polityczne
Tak samo jak zamykali kopalnie ... bo nie retowne. A co wychodziło po pół roku ?? Niemiec kupił to była ta rentowność.
Kryzys coś tam zrobił , ale krzywda się nie dzieje.
po za tym ...
To nie forum polityczne

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
czytam, że zrobił się troche wolny temat...
odnośnie palenia plazmą to o tolerancji 0,2 przy paleniu plazmowym to można pomarzyć w produkcji seryjnej a i jednostkowa jest bardzo trudna, choć możliwa przy cienkich blachach,...
jak czytam różne propozycje to w tym przypadku widzę tylko laser (Słowacy mają dobry tani laser)...
...ale sedno sprawy to obciążenie produkcji.....ja mam dużo wolnych mocy produkcyjnych i chetnie przyjmę jakieś zlecenie (możemy rozmawiać o gratisach za zlecenie) bo u nas na podkarpaciu kryzys u bram....
pozdro
odnośnie palenia plazmą to o tolerancji 0,2 przy paleniu plazmowym to można pomarzyć w produkcji seryjnej a i jednostkowa jest bardzo trudna, choć możliwa przy cienkich blachach,...
jak czytam różne propozycje to w tym przypadku widzę tylko laser (Słowacy mają dobry tani laser)...
...ale sedno sprawy to obciążenie produkcji.....ja mam dużo wolnych mocy produkcyjnych i chetnie przyjmę jakieś zlecenie (możemy rozmawiać o gratisach za zlecenie) bo u nas na podkarpaciu kryzys u bram....
pozdro

Rob2007