Brak gotowości od zespołu zasilającego drugostronnego Tokarka Gildemeister CTX320 Linear

Przy włączeniu obrotów wrzeciona 1300+ wrzeciono przestaję się obracać

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
SpinnerKP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Brak gotowości od zespołu zasilającego drugostronnego Tokarka Gildemeister CTX320 Linear

Post napisał: SpinnerKP » 06 wrz 2025, 19:04

Siemka,

Jestem świeży na forum, choć wiele konkretnych pomocy stąd uzyskałem, ale proszę o wyrozumiałość :P Miesiąc temu kupiłem tokarke CNC Gildemeister CTX320 linear na sterowaniu Sinumerki 840d Powerline z nakładką Shopturn. Problem pojawił się gdy zaczałem robić zlecenie z nierdzewki (wałek fi 30) i w programie podkręciłem obroty z 1200 na 1500... mianowicie wywaliło błędy widoczne na zdjęciach. Wrzeciono nie zatrzymało się odrazu tylko stopniowo zwalniało do 0. Przy zwalnianiu pojawił się również błąd 25040 "Oś X11 Nadzór nad postojem", głowica ustawiła się do "jakiejś pozycji" i wszystko staneło. Po ponownym uruchomieniu maszyny, na obrotach do 1200 wszystko śmiga elegancko, powyżej 1200, cały czas to samo. Dodatkowo dodam, że na tych samych ustawieniach uchwytu zakładając mniejszy wałek (fi 25) kilka razy udało mi się odpalić 1400 obrotów, ale też nie za każdym razem. Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną?

Obrazek
Obrazek

Wróć do „Automatyka przemysłowa”