I jeszcze napiszę wyjaśnienie dla innych, którzy będą czytać ten temat, żeby zrozumieli, co tutaj się odwaliło
Użytkownik
plemnik7 nie rozumie, że ja nie jestem autorem linuxa ani linuxcnc i obwinia mnie, że w wersji 2.9.3 coś działa inaczej niż w 2.9.
Wyjaśniam: Linuxcnc ciągle jest modyfikowany przez jego autorów i wypuszczane są kolejne wersje.
Obraz systemu który dostarczam wykonany był na najnowszej na tamten czas stabilnej wersji, czyli 2.9.3
I teraz ten konkretny problem:
Użytkownik tworzy sobie konfigurację w aplikacji stepconf Wizard, która mu działa.
Następnie otwiera ponownie stworzoną konfigurację i zmienia kilka pinów na nieużywane.
Ponowne uruchomienie wyrzuca błąd i się nie uruchamia.
Ale jest to konkretny błąd, który nawet wskazałem mu i powiedziałem co musi zrobić.
A konkretnie chodzi o błąd:
pyvcp_options.hal:5: signal 'spindle-at-speed' not found
Żeby usunąć ten błąd, wystarczy wykomentować lub usunąć linię numer 5 z pliku pyvcp_options.hal i konfiguracja ta się normalnie uruchamia!
NAPISAŁEM O TYM W POŚCIE NUMER #153
Następnie kilka razy prosiłem i pytałem użytkownika plemnik7 czy wykonał to o co prosiłem.
Nie chciał odpowiedzieć, dopiero po kilku prośbach i pytaniach stwierdził, że tak.
Ale ja wyczułem, że mnie kłamie i nie zrobił tego, dlatego poprosiłem o pokazanie co ma w pliku pyvcp_options.hal
No i właśnie, NIE POKAZAŁ MI TEGO PLIKU bo by wyszło, że okłamuje wszystkich.
Następnie poprosiłem o wysłanie na meila całej konfiguracji, aby zweryfikować w czym problem, i również odmówił, bo wiedział, że wtedy się wyda, że nas tu okłamuje!
I jeszcze wyjaśnienie, dlaczego na wersji 2.9 jemu coś działa a na 2.9.3 nie działa.
Otóż tak jak pisałem wcześniej, autorzy linuxcnc ciągle coś zmieniają, również w wizardzie.
Może dodali w nowej wersji dodatkowy warunek, może zmienili w wizardzie, w każdym razie starsza wersja wizarda albo nie tworzy tej linii w pliku, albo starsza wersja linuxa nie sprawdza jej i nie wyrzuca z jej powodu błędu.
Ten błąd nie ma żadnego związku z linumeric, ani nie wynika w żaden sposób z mojej ingerencji w przygotowaną dystrybucję systemu.
TO JEST CECHA WERSJI 2.9.3 i nie jest żadnym problemem.
To nie jest problem nie do przejścia - Linuxcnc informuje o tym gdzie jest niezgodność, ja również użytkownikowi to napisałem.
Wystarczyło zastosować się do zalecenia i wszystko się uruchamia.
Ale jego celem ewidentnie nie było uruchomienie urządzenie lecz po prostu chciał mnie tutaj oczerniać i udowadniać, że nie działa.
Poza tym, to co teraz wypisuje, ewidentnie pokazuje jego frustrację i niezadowolenie, że chciał coś "udowodnić" a wyszedł na kretyna.