Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 75
Kontakt:

Re: Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie

Post napisał: drzasiek90 » 28 cze 2025, 11:36

plemnik7 pisze:
28 cze 2025, 09:51

Tak sprawdzałem twoje podpowiedzi i nie działają.
Pokaż co masz w pliku pyvcp_options.hal
plemnik7 pisze:

Dzieje się tak tylko na dystrybucji która Ty przygotowałem dla maliny i linumeryka.
Sprzedałem tego trochę i jesteś pierwszym, który zgłasza takie problemy.
Żeby nie było, że zlewam, to sprawdziłem to wczoraj dokładnie na tej dystrybucji i wszystko jest ok.
Nie wiem co robisz źle, ale jeśli potrzebujesz pomocy to musisz dostarczyć danych.
To, że będziesz narzekał, że jest dużo błędów nie znaczy, że ja nagle wiem jakie masz błędy.
Linuxcnc ci wyświetla o co mu chodzi, trzeba przeczytać ci wyświetla i się zastosować.
Nie masz tam w swoim otoczeniu kogoś, kto lepiej sobie radzi z takimi rzeczami, żeby ci pomógł?
Bo narazie to robisz dużo zamieszania a nie pokazujesz dokładnie w czym problem.
I pomimo, że chce ci pomóc, to nie mam jak.
plemnik7 pisze:

drzasiek90- w którym miejscu wrzuciłeś te zmienione pliki sekcji -- 5.2 -- pod python 3 bo CDN.txt nie widzę
Z tym też jest problem?
Wchodzę w instrukcję, pobieram plik i w pliku są po kolei wszystkie sekcje.
Sekcja 5.2 jest pomiędzy sekcją 5 a 6 - chyba logiczne dla wszystkich.
Chyba, że nie pobierasz pliku tylko otwierasz ciągle ten sam który kiedyś pobrałeś - ale to ja już nie mam takich mocy żeby u ciebie w plikach na komputerze pozmieniać.
Musisz pobrać plik jeszcze raz, jeśli chcesz mieć aktualny.

plemnik7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 37

Post napisał: plemnik7 » 28 cze 2025, 13:04

Sprzedałeś tego trochę ?
Czyli mi 2 szt i jeszcze jedna mojemu znajomemu z Wrocka którego tez zignorowałeś jak zadawał pytania, Chłop już dawno je.ną tym do kosza i wrócił do PC jest szczęśliwy.
Czy jest tu na forum jakaś osoba co używa linumeryk V3 lub V3.2 i może się wypowiedzieć ?
Na razie Ciężko znałeś kogoś kto tego używa
Jedyna osoba to Ty jako producent który twierdzi że działa i filmik Adama jak instaluje Linumeryk V3 na Pi4B i to byłoby na tyle.
Teraz już kilka złośliwości:
Potrafię ogarną wszystko na fizycznym porcie LPT
I czystej dystrybucji Linux 2.9
A na przyszykowanej przez Ciebie dzieją się cuda
A film który nagrałem jest zmontowany ?
Karty SD też się psuły ? po miały za mała pojemność - bo tylko zapomniałeś że klon robiłeś z trochę większej karty. Ale to ja jestem mało ogarnięty bo chciałem upchać coś co waży 30,9 GB do karty która fizyczne ma 29.8 GB.
Dalej uważasz że jestem mało ogarnięty bo zgłaszam do producenta że nie działa to tak jak opisuje , że powoduje wiele konfliktów sprzętowych itd.
Szkoda tylko kasy
oprawie w ramkę Linumeryk V3 i V3.2 z dopiskiem jak chu..wo zainwestować 1000 zł i dochodzić z producentem że działa lub nie .

Ha ha
"Panie ten silnik odpala ale strasznie kopci - ale lakier na samochodzie jaki ładny - po drugie ja nie produkuje paliwa a silnik przecież odpala"

Dziękuję

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 28 cze 2025, 14:08

Widzisz? Tobie nie można pomóc, bo nie czytasz ze zrozumieniem, nie odpowiadasz na pytania i nie próbujesz zastosować moich porad.
Na prawdę starałem się pomóc.
Były podpowiedzi, były pytania.
Co więcej mogę zrobić?
Napisałem ci co masz usunąć i w jakim pliku, pytałem 3 razy czy to zrobiłeś i nie mogłem się doprosić odpowiedzi.
Poprosiłem, żebyś pokazał co masz w pliku pyvcp_options.hal i nie chcesz pokazać.
Na prawdę mam do ciebie anielską cierpliwość.
Tux by cie już dawno zwyzywał od idiotów i kazał się zająć malowaniem albo śpiewem.
Ja staram się dalej, ale nie jest łatwo, bo nie współpracujesz.

Ostatnie podejście do pomocy:
Wyślij mi na meila tą twoją konfigurację która ci nie działa, ja sprawdzę w czym problem.

plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 28 cze 2025, 15:39

Piszę to z pełną odpowiedzialnością , jesteś , IGNORANTEM SPRZEDAJESZ ZA DUŻE PIENIĄDZE GOWNO NAD KTÓRYM TRZEBA ROBIC DOKTORAT Z LINUXa -
TWOJE URZĄDZENIA DZIAŁAJĄ KIEPSKO ALBO WCALE !!!!!!
Ty kłamiesz czy instrukcja - " instalacja banalnie prosta"
W którym to miejscu instrukcji napisałeś że jesteś producentem urządzenia i w du*** masz czy to dziala poprawnie z Linux czy nie ?
Wręcz przeciwnie przygotowałeś edycję linux dedykowana do tego badziewia
o tym zapominasz ?
Masz innych za baranów?
Kilkakrotnie potwierdzałem pisząc TAK!!!

Przeżyje te 1000zl wyjebane w błoto.
Może ktoś kto będzie czytał ten post 100 razy się się zastanowi, zanim da się naciągnąć na piękny opis na stronie
Bądź szczęśliwy

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 28 cze 2025, 16:57

Przykro mi, że nie ogarniasz prostych podpowiedzi.
Dlatego pytałem, czy nie masz kogoś, kto mógłby tobie pomóc a ja mógłbym mu wytłumaczyć w czym jest problem. Bo z tobą nie da się porozumieć, bo nie słuchasz, nie czytasz i nie wykonujesz podpowiedzi i próśb.

Nie pokażesz co masz w pliku konfiguracyjnym, o który prosiłem.
Nie wysłałeś konfiguracji, żebym sprawdzić co robisz źle.
Chyba nikt nie ma tutaj wątpliwością, że próbowałem ci pomóc.
Natomiast to co napisałeś teraz, świadczy tylko o tobie.

plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 28 cze 2025, 18:29

Widzisz, widziałeś tu na forum jakieś wypowiedzi ludzi, użytkowników tego badziewia ? Kogoś kto ponoć kupil to urządzenie od Ciebie i jest szczęśliwy i opisuje fantastyczny jego działanie?
ktoś, kto chodzi raz to pochwalił i polecił czy tylko ja dałem się zrobić w h.ja ?
Może widzisz odpowiedzi w tym lub innym wątku w typie -
chłopie co ty opowiadasz ja mam to urządzenie i mi to działa i żadnych problemów nie miałem?
Na całą globalna sieć można znaleźć tylko Twoje zapewnienia że to działa bez problemów i wszystko jest ok .
Jeżeli chcesz to może odkup swoje urządzenia
Proponuję Ci 1/3:ceny interes życia zawsze to 300 stówy w kieszeni niż 1000 w dup..

Właśnie zkonczyłem ponowne / świeże konfigurowanie maszyny na starym kompie z fizycznym lpt bez twojego badziewia - oj wszystko działa, to może nie jestem tępy co ?

Wiesz
jak myślę o linumeryku i o Tobie jako producencie
o Twoich tezach a to karta do du** a to robisz coś nie tak, a to że wizard jest do du** a to że mój pies dziś nie szczeka, a to wyślij e-mail jeden , drugi -Wszystko tylko nie to że coś jest nie halo z tym urządzeniem albo twoja dedykowana dystrybucja.
JAK O TYM WSZYSTKIM MYŚLĘ TO CIĄGNIE MNIE NA WYMIOTY

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 28 cze 2025, 18:49

plemnik7 pisze:
28 cze 2025, 18:29
Jeżeli chcesz to może odkup swoje urządzenia
Proponuję Ci 1/3:ceny interes życia zawsze to 300 stówy w kieszeni niż 1000 w dup..
Gdybyś się zachował normalnie i z kulturą, pozwolił sobie pomóc i mimo to był niezadowolony, zaproponowałbym ci pełny zwrot.
Ale po tym jak się zachowałeś, wybacz, ale nie mam ochoty na wchodzenie z tobą w jakiekolwiek układy.
Ja ze swojej strony zrobiłem wszystko co do mnie należało, zaproponowałem pomoc, pomimo, że wogole nie chciałeś współpracować, starałem się do końca.

plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 28 cze 2025, 19:01

Z kulturą to pisałem kilka tygodni temu , przejrzyj posty i e-mail !
Teraz to mogę Ci napisać
......

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 28 cze 2025, 19:11

I jeszcze napiszę wyjaśnienie dla innych, którzy będą czytać ten temat, żeby zrozumieli, co tutaj się odwaliło :!:
Użytkownik plemnik7 nie rozumie, że ja nie jestem autorem linuxa ani linuxcnc i obwinia mnie, że w wersji 2.9.3 coś działa inaczej niż w 2.9.
Wyjaśniam: Linuxcnc ciągle jest modyfikowany przez jego autorów i wypuszczane są kolejne wersje.
Obraz systemu który dostarczam wykonany był na najnowszej na tamten czas stabilnej wersji, czyli 2.9.3
I teraz ten konkretny problem:
Użytkownik tworzy sobie konfigurację w aplikacji stepconf Wizard, która mu działa.
Następnie otwiera ponownie stworzoną konfigurację i zmienia kilka pinów na nieużywane.
Ponowne uruchomienie wyrzuca błąd i się nie uruchamia.
Ale jest to konkretny błąd, który nawet wskazałem mu i powiedziałem co musi zrobić.
A konkretnie chodzi o błąd: pyvcp_options.hal:5: signal 'spindle-at-speed' not found
Żeby usunąć ten błąd, wystarczy wykomentować lub usunąć linię numer 5 z pliku pyvcp_options.hal i konfiguracja ta się normalnie uruchamia!
NAPISAŁEM O TYM W POŚCIE NUMER #153
Następnie kilka razy prosiłem i pytałem użytkownika plemnik7 czy wykonał to o co prosiłem.
Nie chciał odpowiedzieć, dopiero po kilku prośbach i pytaniach stwierdził, że tak.
Ale ja wyczułem, że mnie kłamie i nie zrobił tego, dlatego poprosiłem o pokazanie co ma w pliku pyvcp_options.hal
No i właśnie, NIE POKAZAŁ MI TEGO PLIKU bo by wyszło, że okłamuje wszystkich.
Następnie poprosiłem o wysłanie na meila całej konfiguracji, aby zweryfikować w czym problem, i również odmówił, bo wiedział, że wtedy się wyda, że nas tu okłamuje!

I jeszcze wyjaśnienie, dlaczego na wersji 2.9 jemu coś działa a na 2.9.3 nie działa.
Otóż tak jak pisałem wcześniej, autorzy linuxcnc ciągle coś zmieniają, również w wizardzie.
Może dodali w nowej wersji dodatkowy warunek, może zmienili w wizardzie, w każdym razie starsza wersja wizarda albo nie tworzy tej linii w pliku, albo starsza wersja linuxa nie sprawdza jej i nie wyrzuca z jej powodu błędu.
Ten błąd nie ma żadnego związku z linumeric, ani nie wynika w żaden sposób z mojej ingerencji w przygotowaną dystrybucję systemu. TO JEST CECHA WERSJI 2.9.3 i nie jest żadnym problemem.
To nie jest problem nie do przejścia - Linuxcnc informuje o tym gdzie jest niezgodność, ja również użytkownikowi to napisałem.
Wystarczyło zastosować się do zalecenia i wszystko się uruchamia.
Ale jego celem ewidentnie nie było uruchomienie urządzenie lecz po prostu chciał mnie tutaj oczerniać i udowadniać, że nie działa.
Poza tym, to co teraz wypisuje, ewidentnie pokazuje jego frustrację i niezadowolenie, że chciał coś "udowodnić" a wyszedł na kretyna.

plemnik7

Post napisał: plemnik7 » 28 cze 2025, 20:16

drzasiek90 pisze:Ale jego celem ewidentnie nie było uruchomienie urządzenie lecz po prostu chciał mnie tutaj oczerniać i udowadniać, że nie działa.
Dobrze się czujesz ? czy słoneczko przypiekło ?

TAK I UDOWODNIŁEM CI ZE TWOJE URZĄDZENIE NIEDZIAŁA -

Przecież to Ty sprzedajesz
Kontroler Ethernet dla LinuxCNC

To czyja to wina że nie działa poprawnie z linuxcnc ?
Albo działa tylko w 5% deklarowanych przez producenta

TERAZ AUTORZY LINUXA SĄ WINNI ?

wydałem
399 zł na linumer V3 + wysyłka
699 zł na linumeryk V3.2 +wysyłka
razem 1117zł
żeby oczernić Cię na forum ?
A jki mam w tym cel
Obrazek
Obrazek

TY jednak masz coś z du**
jesteś naciągaczem