jaką wypalarkę kupić????

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Romek CNC
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Romek CNC » 27 lis 2008, 23:34

boy - twój kolejny identyczny post wygląda jakbyś reklamował tę wypalarkę Zakmetu - nawet postarałeś się o zdjęcie z ich logo.
Napisałeś, że STIGAL ma ceborę i to kiepska jakość. Ja widziałem ich maszyny na targach poznańskich i u znajomego w zakładzie który posiada ich maszynę i tnie ocynk z prędkością 5-7,5 m/min, bez wypływki i to robi wrażenie. Na targach pokazywali maszynę która jeździła ponad 40m/min i stosowali w niej Thermal Dynamics. Sądzę, że to czy tam jest cebora, hypertherm, kjellberg czy coś innego wynika z potrzeby klienta.

A na targach można było zobaczyć również Vanada, Eckerta, Zakmet, Messera, niemiecką firmę BACh i parę innych wynalazków.
Jeśli ktoś szuka wypalarki to niech zbierze oferty od producentów, podzwoni po klientach i najlepiej odwiedzi producenta - to powinno wystarczyć do wyboru odpowiedniej maszyny.

Tagi:

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: berdysz » 28 lis 2008, 07:49

Romek! A co to jest to cięcie ocynku bez wypływki bo ja też tnę ocynk i chciałbym wiedzieć, hmm? :wink:

boy

Post napisał: boy » 28 lis 2008, 08:26

Zdjęcie wrzuciłem, żeby kolega, który założył temat zobaczył o czym mówię. To że ma logo, to nie moja zasługa, takie znalazłem, takie wrzuciłem - coś w tym złego?
Reklama - raczej nie, temat jest o tym, jaką wypalarkę kupić, polecam tą, na której pracuję, ponieważ jest dobra - ale nie jest tania. Pracowałem na innych, na targach widziałem wszystkie jakie są dostępne u nas w kraju.
Jeżeli ktoś zastanawia się nad kupnem takiego urządzenia, które nie kosztuje 20zł, to powinien poznać opinie kilku osób na temat kilku producentów.

Cięcie bez wypływki? Co to za cud? Jaka grubość tego ocynku? Podejrzewam, że nie więcej niż 1mm - jeżeli to elementy wentylacji. Takie wyniki mają najtańsze agregaty, wystarczy do tego Powermax 1000.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 lis 2008, 11:17

Więc co przemawia za zakmetem. Jakie plusy i jakie minusy ??
Jakie masz doświadczenie z innymi maszynami. Co w nich maszynach jest złego a co dobrego kolego boy.
OK. Twoja opina jest żeby kupić zakmet. Ale konkrety .... jak będziemy pisac kup zakmet , kup messer , kup esab to założyciej tego "wątku" po prostu się roześmieje i się zastanowi czy przypadkiem nie trafił na handlowców.
Co do zaopatrzenia w materiały eksploatacyjne to się może nie wypowiadaj ( poczytaj inne posty ) ale to zrozumiałe że każdy z producentów ma problemy z dostawami. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale tak jest.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 lis 2008, 11:53

klient mi dzisiaj przywiózł źrodło do pwypalarki która koncze - źródelko 150A 3 faz 400V firmy OZAS, ciecie jakosciowe w charakterystyce 40mm, rozdzielcze 45mm w stali czarnej, ale to ma pracowac w stali stopowej 10 mm takze da rade, troche toto nieporęczne ale ma jedną zalete - nie jest inwertorem a reszta wyjdzie w praniu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 lis 2008, 12:42

To fakt …. Trafo upraszcza sprawę w projektowaniu i budowie urządzenia.
Po za tym … z trochę innej strony patrząc serwis przebiega dużo prościej i szybciej w takim źródle ze względu na prostotę budowy.

pandabera
Posty w temacie: 13

Post napisał: pandabera » 28 lis 2008, 16:07

dlaczego nikt nie zrobi rankingu wypalarek, zebrac wszystkich producentow i zrobic porownanie (do czego kazda wypalarka jest najlepsza) bo tak na forum mozna sie tylko spierac o producentow(ja tne na kolejnym zakmeciku i nie narzekam)
nic na siłe

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 lis 2008, 18:10

jestem za .... to robimy ranking ??

boy

Post napisał: boy » 28 lis 2008, 20:32

Więc co przemawia za zakmetem. Jakie plusy i jakie minusy ??
Plusem jest na pewno cena, która zawiera w sobie całą maszynę, ze stołem, agregatem, szkoleniami, transportem, oprogramowaniem itp - komplet. Następnym jest bezawaryjna praca, w marcu 2009 miną 2 lata, maszynka pracuje na 2 zmiany. Serwis był raz, wezwany przeze mnie na przegląd. Fajne jest sterowanie, EDGE II Hypertherma, dużo możliwości, praktycznie wszystko można ustawić, czyta DXF'y, ma wbudowany nesting, powielanie, odbijanie lustrem, skalowanie itp

Co do innych ofert, które zebrałem zanim zdecydowałem się na maszynę - praktycznie wszystkie były przekłamane, początkowa cena nawet nawet, ale jak co do czego, chcesz zamówić maszynę, która po uruchomieniu zaczyna pracę, mówią ci, że nie ma stołu, nie ma systemu antykolizyjnego, brak wentylacji itp - po przeliczeniu cena wychodziła x2...

No ale faktycznie, wygląda tak, jakbym chwalił swoje, więc jakby ktoś się zastanawiał nad kupnem akurat tej maszyny, to służę pomocą. Na rynku jest kilku producentów, każdy teraz zaprasza do siebie, wystarczy wsiąść w auto i podjechać, obejrzeć, pomacać, zobaczyć na żywo co się chce kupić.
Co do zaopatrzenia w materiały eksploatacyjne to się może nie wypowiadaj ( poczytaj inne posty ) ale to zrozumiałe że każdy z producentów ma problemy z dostawami. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale tak jest.
Ostatnio zamawiałem od nich, nie było problemu. Teraz jest koniec roku, więc firmy opróżniają magazyny, nie robią zapasów, ponieważ płaci się za to podatek. Ale nie musisz tego wiedzieć, załóż firmę, poczytaj trochę, dowiesz się. Poza tym, ThermalDynamics jest w USA, może to jest też problemem - czas oczekiwania na przesyłkę? Tego nie wiem. Ale tak jak mówisz, każdy może mieć problemy z dostawami. Na szczęście nie są jedyni na rynku.
jestem za .... to robimy ranking ??
Moglibyśmy, w końcu może zebrałoby się kilka osób pracujących lub będących właścicielami różnych wypalarek. Trzeba by było sklecić jakieś kryteria, wg których byśmy dawali punkty. Ja też jestem za.

Romek CNC

Post napisał: Romek CNC » 28 lis 2008, 20:35

berdysz pisze:Romek! A co to jest to cięcie ocynku bez wypływki bo ja też tnę ocynk i chciałbym wiedzieć, hmm? :wink:
To znaczy, że detal nie wymaga dodatkowej obróbki w celu poprawienia jakości krawędzi - jest gotowy do dalszego wykorzystania w procesie produkcyjnym. Mój znajomy ma maszynę STIG 1500+ i tnie blachy ocynkowane w grubości 0,5 - 1,5mm - następnie z detali wykonuje elementy kształtek wentylacyjnych - rury, kolana, redukcje itd.
Na mnie ta jakość zrobiła duże wrażenie. Dla jego potrzeb jest super. Nie wiem jakie są twoje wymagana i do czego to wykorzystujesz.
Wiesz jak to jest z jakością. To co dla kogoś jest super jakością - dla innej osoby może być słabą jakością.

Jestem również za porównaniem wypalarek

Co do sterownika EDGE to na targach był w języku angielskim (moim zdaniem to duży minus). Czy twój jest po polsku ?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, 20:42 przez Romek CNC, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”