Jak masz jakieś sprawdzone ciekawe propozycje sprzętu to możesz napisać.
Jako ze nie miałem do czynienia nigdy z jakaś poważniejsza elektronika na pewno system sterowania musi być w miarę prosty bym dał rade uruchomić. Sam skłaniałbym się na razie chyba w stronę lpt.
Budżet myślę 4-5k
-śruby kulowe ok 1,2k
-zastosuje raczej silniki serwo krokowe 4Nm i 8 Nm koszt ok 1000zł z sterownikami
-enkoder, kółka paski etc.
-komputer, sterowanie
Tokarka tue35 + serwo
zmiana reduktora na serwomotor
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Tokarka tue35 + serwo
kszumek pisze:ja widziałem nawet pozycjonowanie w giętarce za pomocą silnika indukcyjnego z enkoderem na wale i falownikiem do tego ,
nie ustalał tak szybko pozycji jak serwo ale dawał rade
Osobiście znam takie maszyny - gilotyna ze zderzakiem. Pozycjonowanie z dokładnością 0,1mm bez problemu do osiągnięcia.
A odnośnie serwa na wrzecionie to faktycznie skoro i tak posuwy zostają na razie manualne to po kiego grzyba marnować serwo na wrzeciono? Na dodatek jak zostawisz przekładnię to i tak luzu nie unikniesz, a jeśli polecisz bezpośrednim napędem to musisz dać przełożenie co najmniej 1:2, żeby uzyskać jakikolwiek akceptowalny i przyzwoity moment i te 1500obr da Ci max 750. Ale jak coś to trzymam kciuki bo też w garażu mam TUE35 i mimo, że rzęzi to jej nie tykam. Mam drugi pusty wrzeciennik i drugie łoże to będę się tym bawił i jeśli kolega odniesie jakies pozytywne rezultaty to chętnie skorzystam

>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka tue35 + serwo
Mam zamiar wrzucić te serwo do swojej tokarki do napędu wrzeciona. Tylko ja zastępuje nim silnik 1.1kw.
Serwo już czeka, ale czasu brak. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale chcę zaprogramować tak, żeby można było przełączać się między trybem 0-10V, a step/dir.
Serwo już czeka, ale czasu brak. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale chcę zaprogramować tak, żeby można było przełączać się między trybem 0-10V, a step/dir.