zmian pozycji „Z” czujnika długości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
SinusCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

zmian pozycji „Z” czujnika długości narzędzia

Post napisał: SinusCNC » 29 maja 2025, 14:43

Dzień dobry,

jest potrzeba obniżenia czoła czujnika długości narzędzia, tylko pogubiłem się jak to wykonać.

Obrazek

Maszyna ma ATC i makro M6 (makro na podstawie przykładu z "PikoCNC Macro manual").

W moim M6 mam CT_HEIGHT=24.488;

rozumiem, że zmienna CT_HEIGHT w M6 nadpisuje wartość w kontrolerze, gdyż aktulanie w polu "Pozycja "Z" czujnika = -4
Obrazek

to -4 nijak się ma do porcedury pomiaru pozycji „Z” czujnika długości narzędzia z REF_Z_manual.pdf ("P6 = APZ - zmierzona odległość"), gdyż jak pomieżyłem to 83,5 (APZ/g53) - 55,2 (zmierzona odległość po wyjęciu stożka między czujnikiem i najniższym punktem wrzeciona) = 28,3.

Kilka pytań:
1. czy CT_HEIGHT nadpisuje ustawienia w kontrolerze ""Pozycja "Z" czujnika" ?
2. jak powinna być wyznaczona wysokość CT_HEIGHT ? zgodnie z manualem "REF_Z_manual.pdf" czyli P6 = APZ - zmierzona odległość?
3. skąd u mnie mogą pochodzić rozbieżności w poniższych 2 wartościach aż o 4mm?
CT_HEIGHT=24.488;
83,5 (g53) - 55,2 (zmierzona odległość) = 28,3
4. czy jak obniżę czujnik o równe 20mm i zmienię w M6 CT_HEIGHT z 24.488 na 4.488 (ignorując inne ustawiena w menu "Kontroler") to czy to wystarczy by nie zepsuc czegoś innego?

na wszelki wypadek wklejam ustawienia osi Z
Obrazek

z góry dziękuję za pomoc.

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: zmian pozycji „Z” czujnika długości narzędzia

Post napisał: jasiekk7 » 29 maja 2025, 16:16

sprawdzałeś instrukcję?
https://www.pikocnc.com/download/REF_Z_manual.pdf

Osobiście tego nie rozumiem, bo wysokość narzędzia to różnica długości między sondą a nim właśnie. Jakie więc ma za znaczenie "teoretyczny punkt wrzeciona"? Przecież jak zmienię sondę to mi się długości narzędzi pozmieniają pomimo tego, że "teoretyczny punkt wrzeciona" pozostanie ten sam.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cosimo » 29 maja 2025, 17:05

1. czy CT_HEIGHT nadpisuje ustawienia w kontrolerze ""Pozycja "Z" czujnika" ?
Tak, kiedy używamy makra M6 cały pomiar długości odbywa się tam i wartości w ustawieniach nie mają wtedy znaczenia.

2. jak powinna być wyznaczona wysokość CT_HEIGHT ? zgodnie z manualem "REF_Z_manual.pdf" czyli P6 = APZ - zmierzona odległość?
Dokładnie.
3. skąd u mnie mogą pochodzić rozbieżności w poniższych 2 wartościach aż o 4mm?
CT_HEIGHT=24.488;
Ktoś tak ustalił i jest - nie ma tu tragedii. Jednak gdy wartości są dokładne to np. nie ma efektu, że końcem narzędzia nie możesz dojechać do stołu, albo odwrotnie - możesz wjechać w stół (bo softlimit dla narzędzia 53.1 masz włączony).
4. czy jak obniżę czujnik o równe 20mm i zmienię w M6 CT_HEIGHT z 24.488 na 4.488 (ignorując inne ustawiena w menu "Kontroler") to czy to wystarczy by nie zepsuc czegoś innego?
Bez problemu można tak zrobić. Jedynie co, to należy pamiętać, aby przemierzyć wszystkie narzędzia.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: qqaz » 29 maja 2025, 22:30

jasiekk7 pisze: Przecież jak zmienię sondę to mi się długości narzędzi pozmieniają
sonda jest takim samym narzędziem jak reszta frezów czy wierteł tyle że zamiast obrabiać to wskazuje.
W wielu sterowaniach narzędzia kalibrowane są poza maszyną, w tym również sonda i odniesione jest to do tego miejsca mocowania. Wtedy zmieniasz sondę na jaką chcesz bo każda ma własny korektor długości. Ale jest zewnętrze stanowisko kalibracji.
Tu dla uproszczenia przyjęto że ustala się jakieś narzędzie i względem niego resztę. Też można tylko wtedy wiążesz się na stałe do jednego konkretnego narzędzia jakoś zamontowanego w oprawkę. Albo do jednej sondy bez korekcji długości. I działa prosto i łatwo.
Tu na forum dla tokarek obowiązuje bazowanie od wzorcowego noża. Do czasu aż mu się czubek nie ukruszy.
Podobnie z wzorcowym narzędziem na frezarce zamiast sondy która tego swojego czubka raczej nie straci.
A jeśli zmienisz sondę to wpisz jej korekcję jak każdemu innemu narzędziu aby się zgadzał pomiar z już ustawionymi które masz.

Dodane 1 minuta 27 sekundy:
"tu" to myślę o zwyczajach tego forum a nie zaleceniach z instrukcji.

Awatar użytkownika

cosimo

Post napisał: cosimo » 29 maja 2025, 23:30

Przecież jak zmienię sondę to mi się długości narzędzi pozmieniają pomimo tego, że "teoretyczny punkt wrzeciona" pozostanie ten sam.
Tak, jeśli nie skalibrujesz jej pozycji "Z". Natomiast przez to, że "teoretyczny punkt wrzeciona" jest zawsze w tym samym miejscu, to maszyna np. zawsze trafi w uchwyty w magazynku narzędzi. Pozycja narzędzia to aktualna pozycja "teoretycznego punkt wrzeciona" plus offset narzędzia. Pomiar długości narzędzia czyli offsetu wygląda w ten sposób, że kiedy narzędzie dotknie czujnika a powiedzmy, że czujnik ma pozycję Z=50 (CT_HEIGHT) a pozycja "teoretycznego punkt wrzeciona" jest w tym momencie Z=150, to otrzymujemy offset -100, który jest zapisywany w tabeli narzędzi. ;-)

Dodane 46 minuty 39 sekundy:
cosimo pisze:Tak, jeśli nie skalibrujesz jej pozycji "Z".

ps. Przez sondę rozumiem tutaj czujnik długości narzędzia. Jeżeli chodzi sondę 3D, to tak jak pisze kolega wyżej - jest jak kolejne narzędzie z własnym offsetem.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2025, 00:02

qqaz pisze:
29 maja 2025, 22:30
jasiekk7 pisze: Przecież jak zmienię sondę to mi się długości narzędzi pozmieniają
sonda jest takim samym narzędziem jak reszta frezów czy wierteł tyle że zamiast obrabiać to wskazuje.
W wielu sterowaniach narzędzia kalibrowane są poza maszyną, w tym również sonda i odniesione jest to do tego miejsca mocowania. Wtedy zmieniasz sondę na jaką chcesz bo każda ma własny korektor długości. Ale jest zewnętrze stanowisko kalibracji.
Tu dla uproszczenia przyjęto że ustala się jakieś narzędzie i względem niego resztę. Też można tylko wtedy wiążesz się na stałe do jednego konkretnego narzędzia jakoś zamontowanego w oprawkę. Albo do jednej sondy bez korekcji długości. I działa prosto i łatwo.
Tu na forum dla tokarek obowiązuje bazowanie od wzorcowego noża. Do czasu aż mu się czubek nie ukruszy.
Podobnie z wzorcowym narzędziem na frezarce zamiast sondy która tego swojego czubka raczej nie straci.
A jeśli zmienisz sondę to wpisz jej korekcję jak każdemu innemu narzędziu aby się zgadzał pomiar z już ustawionymi które masz.

Dodane 1 minuta 27 sekundy:
"tu" to myślę o zwyczajach tego forum a nie zaleceniach z instrukcji.
Prawie masz rację, tylko że prawie robi dużą różnicę...
Zawsze offset narzędzia jest względem narzędzia o offsecie zero (to jest matematyka).
Tyle że w praktyce to wzorcowe narzędzie o offsecie zero może fizycznie nie istnieć.
Jeśli masz jakiekolwiek narzędzie o znanym offsecie, to wiesz gdzie jest zero.
Tak więc najważniejsze jest to, że offset narzędzia jest związany z narzędziem, a nie z maszyną i nie wolno tego ze sobą mylić.
Jeśli masz jedno stanowisko do pomiaru offsetu, a dziesięć różnych maszyn, to nie ma problemu i raz pomierzone narzędzie można założyć na dowolną maszynę.
Dlatego poważnym błędem jest przypisywanie offsetu narzędzia do jakiegokolwiek punktu maszyny.

Przykład praktyczny.
Masz wiertło o offsecie 7,5 i suwmiarkę elektroniczną.
Mierzysz długość wiertła i wciskasz przycisk "zero".
Teraz wyświetlacz pokazuje zero, więc przesuwasz suwmiarkę żeby pokazywała -7,5 i ponownie wciskasz "zero".
Ponownie mierzysz wiertło i wyświetlacz pokazuje 7,5, czyli jego offset.
Teraz możesz zmierzyć offset innego wiertła.
Czary?
Nie.
Matematyka.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 30 maja 2025, 00:32

te przepychanki że moja jest mojsza.
Jaki sobie system przyjmiesz taki będzie dobry. Gniazdo uchwytowe oprawki względem którego liczysz resztę albo jakieś wzorcowe narzędzie albo żadnych wzorców bo każde włożone na bieżąco kalibrujesz czujnikiem narzędzia i w łeb biorą ortodoksyjne zalecenia że nie wolno. Bo to ostatnie to offset wzgledem stałego (sprzętowo więc maszyny) czujnika
tuxcnc pisze:Tak więc najważniejsze jest to, że offset narzędzia jest związany z narzędziem, a nie z maszyną i nie wolno tego ze sobą mylić.

Przykłady lubisz to masz na tokarce:
wiercisz wiertłem płytkowym.
Offset dla X=0 (bo ma być w osi)
Dalej tym samym wiertłem, jego płytką roztaczasz pogłębienie
Teraz offset dla X jest już 1/2 jego średnicy + ewentualna korekcja dokładności.
Skoro offset jest narzędzia to musi być jeden ale tu masz dwa wiec nic nie musi.
Musi to być Tusk najmądrzejszy na forum.
Skoro to tylko łańcuch wymiarowy to dowolne jest jego zaczepienie byle konsekwentnie cały czas tak samo.
Więc nie mędrkuj.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2025, 05:40

qqaz pisze:
30 maja 2025, 00:32
te przepychanki że moja jest mojsza.
Jaki sobie system przyjmiesz taki będzie dobry. Gniazdo uchwytowe oprawki względem którego liczysz resztę albo jakieś wzorcowe narzędzie albo żadnych wzorców bo każde włożone na bieżąco kalibrujesz czujnikiem narzędzia i w łeb biorą ortodoksyjne zalecenia że nie wolno. Bo to ostatnie to offset wzgledem stałego (sprzętowo więc maszyny) czujnika
tuxcnc pisze:Tak więc najważniejsze jest to, że offset narzędzia jest związany z narzędziem, a nie z maszyną i nie wolno tego ze sobą mylić.

Przykłady lubisz to masz na tokarce:
wiercisz wiertłem płytkowym.
Offset dla X=0 (bo ma być w osi)
Dalej tym samym wiertłem, jego płytką roztaczasz pogłębienie
Teraz offset dla X jest już 1/2 jego średnicy + ewentualna korekcja dokładności.
Skoro offset jest narzędzia to musi być jeden ale tu masz dwa wiec nic nie musi.
Musi to być Tusk najmądrzejszy na forum.
Skoro to tylko łańcuch wymiarowy to dowolne jest jego zaczepienie byle konsekwentnie cały czas tak samo.
Więc nie mędrkuj.
Piękny przykład na to, jak trudno jest zrozumieć czym jest offset w ogóle, a offset narzędzia w szczególe.
I właśnie dlatego, że trudno zrozumieć i większość nie rozumie, nie należy wypisywać takich bzdur jak powyżej, bo wtedy to już jest pewność, że jak ktoś nie rozumie, to nie zrozumie nigdy...

Offset to różnica.
Offset narzędzia to różnica pomiędzy danym narzędziem a wzorcowym.
To jest matematyka, nauka ścisła.

Nikt Ci nie zabroni mierzyć offsetu narzędzia od dowolnego punktu w przestrzeni, na przykład żyrandola.
Tyle tylko, że wtedy nie mierzysz od żyrandola, tylko względem teoretycznego narzędzia dotykającego żyrandola.

Może kiedyś to zrozumiesz, a na razie, to się po prostu powstrzymaj od pisania głupot.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 30 maja 2025, 07:44

odniesienie do teoretycznego narzędzia które nie istnieje to już dość rzadki przypadek.
gadaj sobie.

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 30 maja 2025, 09:10

qqaz pisze:Wtedy zmieniasz sondę na jaką chcesz bo każda ma własny korektor długości

Ale ja o tym wiem i dlatego nawet na piko używam sondy zegarowej z "własną długością" pod normalnym numerem narzędzia. I w ogóle mnie nie interesuje gdzie jest punkt pomiaru narzędzia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”