Rysunek techczniny

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
fatprzygo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Rysunek techczniny

Post napisał: fatprzygo » 18 maja 2025, 20:08

Potrzebuję pomocy z moimi rysunkami. Zostały mi poprawki nad którymi zastanawiam się i brakuje mi pomysłów.
A mianowicie:
1. Czy płytka została poprawnie zwymiarowana.
2. Czy przekrój schodkowy jest poprawnie zwymiarowany.
3. W jakim miejscu i jak narysować kład w wale.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam!
Obrazek Obrazek Obrazek

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Rysunek techczniny

Post napisał: upadły_mnich » 20 maja 2025, 21:28

fatprzygo pisze:Zostały mi poprawki

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

adadur
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Rysunek techczniny

Post napisał: adadur » 21 maja 2025, 08:37

Ad.1 - jest kilka błędów, bazowania, braku wymiarów czy np. że R8 (x2) to 20 mm, minimalizuj też ilość wymiarów wewnątrz detalu
Ad.2 - przekrój wizualnie jest poprawny, ale wymiarowanie fatalne - jest sporo błędów, np.: brak wtoczenia dla otworu fi33, wcięcie na przekroju (30mm) jest źle zwymiarowane nie od jakiejś tam powierzchni ale od krańca detalu, wymiar fi52 podcięcia nie można tak zwymiarować bo jedną krawędź "zabrało ci" te wcięcie w detalu - trzeba "uciąć" jeden grot wymiaru; otwór na śrubę - pomyśl że masz go wykonać: nie lepiej podać informację na jaką głębokość należy wykonać zatoczenie fi18mm (musza wyliczać z różnicy wymiarów); linia załamania przekroju powinna być oznaczona na przekroju - patrz literatura, no i największa herezja co to za wymiar 57 ... przecież tu odnosisz wymiary na przekroju te otwory 3 szt. wykonywane są na okręgu co 120 stopni
Ad.3 - na tym rysunku nie widzę sensu wrysowania kładu ... dodaj na tym rysunku jakiś wpust (popatrz na przykłady rysunków wałków jest tego multum). Wymiarowanie fatalne. Nakiełków się nie wymiaruje, oznaczasz je.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”