Plazma cnc problem z zajarzeniem łuku

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
konektorek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Plazma cnc problem z zajarzeniem łuku

Post napisał: konektorek » 14 maja 2025, 18:17

Zbudowałem plazmę cnc i mam problem ze sterowaniem. Nie mogę zajarzyć łuku. Od razu po inicjacji zajarzenia łuku wyskakuje błąd watchdog triggered. Sterowaniem mam na mach3. Źródło plazmy to sherman cut 90. Płyta cnc usb czerwona. Sterowanie zajarzeniem łuku to przekaźnik podłączony od płyty usb out 1 a styk podłączony pod wyszukane piny w agregacie od mikrostyku uchwytu.

Czasami uda się zajarzyć lecz bardzo rzadko, ale przy drugi zajarzeniu już wyskoczy błąd. Wyskakuje ten komunikat watchdog triggered. W general config odznaczyłem watchdog lecz to nic nie daje. Wszystko mam odizolowane. Masy urządzeń idą do jednego punktu. Przewód od zajarzenia łuku do przekaźnika ekranowany. Przekaźnik interfejsowy od sterowania zajarzeniem łuku. Szafa elektryczna odizlowana od ramy maszyny. Dysza od palnika nowa. Próbowałem z różnymi wysokościami wpalenia i to nic nie zmienia.

Problem leży chyba w oprogramowaniu mach3. Co ciekawe to jak spróbuje sztywno zajarzyć łuk z mikrostyku z uchwytu plazmy to po 2 sekundach spala się driver od sterowania przekaźnikami na płycie głównej cnc usb. Macie może jakieś pomysły gdzie tkwi problem ?

Nie mam kontrolera THC. Może tu tkwi problem ?

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”