Pomoc w doborze węży podciśnieniowych

Węże ssawne AGRO elastik

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach
Awatar użytkownika

Autor tematu
komar1901
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Pomoc w doborze węży podciśnieniowych

Post napisał: komar1901 » 10 maja 2025, 11:24

Witam społeczność forum,

mam mały problem z interpretacją parametrów węży podciśnienia
Potrzebuję stworzyć stół podciśnieniowy rastrowy 4-sekcyjny
Sercem jest pompa łopatkowa Becker VTLF 2.500 wytwarzająca do 250 mbar podciśnienia bezwzględnego

Namierzyłem węże ssawne o średnicy wew. 60mm które mają parapetr podciśnienia 9 m/H2O czyli 9 m słupa wody

Czy ktoś logicznie myślący pomoże potwierdzić lub wykluczyć poprawność użycia takich węży
Cisnienie rozrywające 13 Bar, podcisnienie 9m/H20, grubość węży ok 5,5-6mm promień gięcia 250mm
Wąż pcv z miękim pcv wewnątrz i zbrojeniem z twardego pcv

Problemem dla mnie jest fakt iż przeliczając m/H2O na mBary wychodzi mi wartość 0,88mBar ale tu jeszcze kwestia tego ciśnienia w mBarach w zależności czy rozpartujemy je jako bezwzględne, relatywne czy absolutne ???

Mam mniejszą pompę (bardzo wydajny wentylator bocznokanałowy Becker 590mBar) i tam zastosowałem zielone węże ssawne i tam sprawdziły się bardzo dobrze.
Czy tutaj też iść w te zielone? Niby parametry mają słabsze niż to co znalazłem. Sam już nie wiem

Pomożecie?

Przekroje to już temat zamknięty. Powinno być trochę wiecej ale bufor/rozdzielacz już pospawany więc odwrotu nie ma. Muszą został takie

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”