Toczenie Gwintu M68x1.5

Problem z jakością

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Elolewyns
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Re: Toczenie Gwintu M68x1.5

Post napisał: Elolewyns » 25 kwie 2025, 18:51

Pominę rady w stylu olać to.
Klient przyniósł gotowy detal wykonany przez kogoś innego, który zachowuje wszystkie trzy zależności:
jeden sprawdzian wchodzi
drugi sprawdzian staje
Gwintownik wkręca się bez problemu palcami.
Więc pytanie nie jest czy da się to zrobić tylko jak to zrobić.
Gdy detal wykonany przeze mnie przegwintowałem gwintownikiem na siłę to nieprzechodni sprawdzian zaczął wpadać.
Klientowi zależy na możliwości przegwintowania detalu, ponieważ jest on w coś wspawywany i w trosce o to ze podczas spawania
cos popłynie, po spawaniu chcą przekręcić go jeszcze raz. Detale od drugiego dostawcy nie sprawiają problemów. Więc problem jest po mojej stronie, dodam ze na maszynie wykonuję nieraz mniejsze gwinty i na nich nigdy nie ma żadnych problemów, a z ciekawości zacząłem baczniej się temu przyglądać i sprawdzać gwinty również gwintownikiem.;)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 25 kwie 2025, 19:09

Elolewyns pisze:
25 kwie 2025, 18:51
.....
Gdy detal wykonany przeze mnie przegwintowałem gwintownikiem na siłę to nieprzechodni sprawdzian zaczął wpadać.
.....
A na tokarce próbowałeś zrobić kolejny gwint przybierając więcej nożem ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Elolewyns

Post napisał: Elolewyns » 25 kwie 2025, 19:18

No sęk w tym, że tak i dochodzę do momentu gdzie czerwony wpada a gwintownik dalej nie, i to skłania mnie do tego ze jednak geometria gwintu jest gdzieś przestawiona, ale nie mam pojęcia gdzie. Jak już pisałem wyżej zmieniłem nawet płytkę podporową na podstawie tabeli ze standardowego 1.5 stopnia na 0.5 stopnia i w sumie nic to nie zmieniło.

rafano
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rafano » 25 kwie 2025, 19:22

Elolewyns pisze:
Klient przyniósł gotowy detal wykonany przez kogoś innego, który zachowuje wszystkie trzy zależności:
jeden sprawdzian wchodzi
drugi sprawdzian staje
Zrobić gwint w zakresie tolerancji pomiędzy gwintownikiem a górą tolerancji gwintu.

Jeszcze pytanie jak wygląda detal. Cienkie ścianki? mogloby robić jajo po zdjęciu z maszyny.

Autor tematu
Elolewyns

Post napisał: Elolewyns » 25 kwie 2025, 19:28

Co do jaja raczej nie, średnica zewnętrzna na gotowo 86mm. Na maszynie ustawione 35 bar.

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mag999 » 25 kwie 2025, 20:02

Elolewyns pisze:
jeden sprawdzian wchodzi
drugi sprawdzian staje
Klientowi zależy na możliwości przegwintowania detalu, ponieważ jest on w coś wspawywany i w trosce o to ze podczas spawania
cos popłynie, po spawaniu chcą przekręcić go jeszcze raz. Detale od drugiego dostawcy nie sprawiają problemów. Więc problem jest po mojej stronie, dodam ze na maszynie wykonuję nieraz mniejsze gwinty i na nich nigdy nie ma żadnych problemów, a z ciekawości zacząłem baczniej się temu przyglądać i sprawdzać gwinty również gwintownikiem.;)
Wszystko ok. Jeśli sprawdziany zachowują się prawidłowo to jest ok. Nie wiem czy należy drążyć temat skoro klient sam sobie poprawia.
2 pytania.
1. Probowales zrobić górna tolerancję?
2. Czy płytka podporowa ma odpowiedni kąt?

Autor tematu
Elolewyns

Post napisał: Elolewyns » 25 kwie 2025, 20:21

Klient poprawia, ale gdy nasze sztuki poprawi na sile gwintownikiem to czerwony wchodzi a nie powinien. w tym jest problem.
Płytkę podporową dobrałem na podstawie tabeli, wyszła mi 0.5 stopnia, chyba ze się mylę i możesz mnie poprawić. Robiłem to pierwszy raz.
Próbowałem już chyba wszystkiego, ale jutro jeszcze mam zamiar spróbować wykonać górną granice gwintu przy minimalnej średnicy otworu i maksymalnej średnicy i zobaczyć jaka to wpływa na efekt końcowy.

mag999

Post napisał: mag999 » 26 kwie 2025, 08:51

Tu masz fajnie rozpisane. https://obliczenia.icad.pl/gwinty/metry ... esults.asp

Na androidzie jest apka threads i tam też fajnie można odczytać wymiary.

Płytka podporowa wydaje się że jest ok. Inaczej mogła by byś słaba powierzchnia na zwojach.

Jeśli masz płytkę i pełnym zarysie to można nawet mniejszy otwor zrobić a potem mierzyc suwmiarka średnicę bo płytka sama otwór wykończy. I wtedy też podobno być ok

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 26 kwie 2025, 11:57

Czasem takie rzeczy mogą się dziać, jeśli płytka nie jest idealnie w osi. Wtedy też sprawdzian wejdzie. Jest on tak często skonstruowany, żeby opierał się na powierzchni bocznej gwintu. Wtedy średnica zewnętrzna sprawdzianu jest mniejsza, nitka gwintu jest mocniej zaokrąglona i wchodzi w otwór, kiedy ostrzejszy gwintownik będzie się na dolnych zaokrągleniach gwintu blokował. Czasem płytka ma po prostu za duży promień, a czasem jest np. podniesiona i wtedy też gwint będzie miał inną geometrię. Pierwsza rzecz - sprawdź zewnętrzną średnicę sprawdzianu i porównaj z zewnętrzną średnicą gwintownika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”