Podajnik pretów jako zderzak
Popychacz podajnika prętów jako zderzak
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Podajnik pretów jako zderzak
Witam ponownie tym razem moje zapytanie dotyczy popychacza podajnika prętów czy można w jakiś sposób wykorzystać go jako zderzak do ustalania wysunięcia materiału ze szczęk do pozycji Z0. Na innych obrabiarkach po prostu w programie nam wpisane narzędzie które po wywołaniu dojeżdża do Z0 i ręcznie dosuwam materiał do np wytaczaka. A czy można jakoś zaprogramować POPYCHACZ żeby robił to samo a po zamknięciu szczek wracał do podajnika ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Re: Podajnik pretów jako zderzak
Jakbym wiedział jak to zrobić to bym nie zadawał tego pytania!!! A forum (chyba tak mi się zdaje) że jest od tego że jak coś nie wiem to wrzucam na forum i ktoś zna odpowiedź to pomoga a nie pisze że ,, czas przejrzeć program sterujący podajnikiem"
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Rozumując tok Twojego myślenia sądzę , że jak zadzwonisz na Hot Line 22 379 44 99
.... , to tam też powinieneś dostać odpowiedź.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
materiał wypychasz dalej niż potrzeba a po cofnięciu wypychacza wpychasz klockiem w imaku do oczekiwanej pozycji. Klockiem bo nóż raczej długo krawędzią ostrza popychać nie będzie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Obawiam się , że autor tematu obsługuje tokarkę z głowicą narzędziową .... , imaka nie ma.
Wykorzystanie noża jako opór to mistrzostwo świata .
Nawet tego nie komentuję.
Ja zwykle zakładam do oprawki ER zużyty frez trzonkiem do przodu , kołek .
Programuję taki zestaw na G00 Z0 , w X na dowolnej średnicy i problem z oporem mam z głowy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ja pracowałem co prawda tylko na jednej maszynie z podajnikiem i tam podajnik pchał materiał do zderzaka. Co prawda miał enkoder i wiedział gdzie jest końcówka ale to było po to żeby wiedzieć ile ma materiału i czy podanie nie jest zbyt długie albo zbyt krótkie. Żeby robił za zderzak to trzeba by mieć jak go zaprogramować na konkretną pozycje. Tego może być. Opieram się na swoim doświadczeniu.