Inventor wiązanie części do szkicu
Jak związać część do szkicu
-
michaelarrington
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Re: Inventor wiązanie części do szkicu
Wiązanie części do szkicu w Inventorze 2025 nie jest bezpośrednią funkcją, bo szkic to element 2D w środowisku części, a wiązania zwykle stosuje się między częściami w zespole. PolyTrack
-
brandnew
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Re: Inventor wiązanie części do szkicu
Temat stary, ale dopiero teraz się natknąłem, a ponieważ bardzo przydatny przy projektowaniu odpowiadam.
To nie prawda. Można wiązać komponent do szkicu. Pokażę jak to można zrobić w Fusion, ale podobnie działa w Inventorze.
1. Tworzę dwa komponenty "Szkic" i "Bryla"

2. W komponencie "Szkic" tworzę szkic np. prostokąt.

3. W komponencie bryła rysuję np. szkic koła, z którego wyciągam walec

4. W efekcie mam dwa komponenty, którymi mogę dowolnie manipulować. Wybieram jeden z nich, np. szkic, który unieruchamiam (kotwię).
5. Korzystając z narzędzia Połaczenie w palecie "Złóż" wybieram punkty i płaszczyzny odniesienia na komponenice "Bryla" i "Szkic"
6. Klikam "Ok" i gotowe
7. Mogę teraz także edytować połączenie, zmieniać punkty powiązania oraz rodzaj polaczenia: sztywne, obrotowe lub inne dostępne

michaelarrington pisze:Wiązanie części do szkicu w Inventorze 2025 nie jest bezpośrednią funkcją, bo szkic to element 2D w środowisku części, a wiązania zwykle stosuje się między częściami w zespole. PolyTrack
To nie prawda. Można wiązać komponent do szkicu. Pokażę jak to można zrobić w Fusion, ale podobnie działa w Inventorze.
1. Tworzę dwa komponenty "Szkic" i "Bryla"

2. W komponencie "Szkic" tworzę szkic np. prostokąt.

3. W komponencie bryła rysuję np. szkic koła, z którego wyciągam walec

4. W efekcie mam dwa komponenty, którymi mogę dowolnie manipulować. Wybieram jeden z nich, np. szkic, który unieruchamiam (kotwię).
5. Korzystając z narzędzia Połaczenie w palecie "Złóż" wybieram punkty i płaszczyzny odniesienia na komponenice "Bryla" i "Szkic"
6. Klikam "Ok" i gotowe
7. Mogę teraz także edytować połączenie, zmieniać punkty powiązania oraz rodzaj polaczenia: sztywne, obrotowe lub inne dostępne