Dobór narzędzi skrawających

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
talar127
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Dobór narzędzi skrawających

Post napisał: talar127 » 17 mar 2025, 08:45

Witam
Mam małe centrum obróbcze centrus na którym chciałbym obrabiać elementy stalowe. Problemem jest że minimalne obroty jakie mogę ustawić to 3000 max 20000, więc mimo chłodzenia jakiekolwiek wiertłą czy frezy hss odrazu mi pali i nie da sie nic zrobić. Jakie narzędzia by sie nadawały i jak dobrać do nich odpowiednie obroty i posuwy. Głownie chciałem jakieś frezy do planowanoia powierzchni czy prostych kieszeni. Z góry dzięki za pomoc :D

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Dobór narzędzi skrawających

Post napisał: jasiekk7 » 17 mar 2025, 09:04

W teorii jak najmniejsze.
Dla obrotów ok. 3000 to
- dla VHM to max 6mm średnicy
- dla HSS 2-3mm
w obu przypadkach posuw ok. 600 (0.05 na ząb, przyjąłem 4 ostrzowy frez).

W praktyce może to być niewykonalne.

Autor tematu
talar127

Post napisał: talar127 » 17 mar 2025, 09:54

A np zainwestowanie w głowice na płytki było by dobrym pomysłem czy to też mi nie pomoże? a jeśli tak to w jakie płytki celować

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 17 mar 2025, 11:15

No ale głowice mają większe średnice więc z takimi obrotami też nie poszalejesz.

Najlepiej zmień napęd wrzeciona, nie jest to niewykonalne. Alternatywnie próbuj jednak małymi narzędziami. Ja bym wziął VHM fi8 i małe ae - max 1mm; ap 2mm, jak pójdzie to spróbować 4mm. Szybko nie będzie. No i zawsze można potem odciąć te 2mm (czy 4), naostrzyć z czoła (oczywiście nie samemu) i frez jak nowy. Jeszcze zależy jaka stal.

Kaptur
Posty w temacie: 1

Post napisał: Kaptur » 18 mar 2025, 16:23

talar127 pisze:
17 mar 2025, 08:45
Witam
Mam małe centrum obróbcze centrus na którym chciałbym obrabiać elementy stalowe. Problemem jest że minimalne obroty jakie mogę ustawić to 3000 max 20000, więc mimo chłodzenia jakiekolwiek wiertłą czy frezy hss odrazu mi pali i nie da sie nic zrobić. Jakie narzędzia by sie nadawały i jak dobrać do nich odpowiednie obroty i posuwy. Głownie chciałem jakieś frezy do planowanoia powierzchni czy prostych kieszeni. Z góry dzięki za pomoc :D
Spróbuj używać frezów węglikowych, bo HSS może się nie sprawdzać przy takich obrotach. Do planowania i kieszeni najlepiej wybierać frezy palcowe lub płaskie. Obroty trzeba dostosować do materiału, ale ogólnie przy stalach obniż je trochę i zwiększ posuw. Chłodzenie to must-have.

morrison2
Posty w temacie: 1

Post napisał: morrison2 » 24 mar 2025, 08:35

Wybierając narzędzia skrawające, najlepiej jest wybrać mniejsze średnice, ale możesz napotkać ograniczenia w praktycznych zastosowaniach. Inwestowanie w głowice do płytek może sprunki phase 3 być korzystne, zwłaszcza jeśli wybierzesz odpowiednie płytki do swojego materiału. Pamiętaj tylko, że większe głowice mogą nie działać dobrze przy wysokich obrotach na minutę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”