ds0060 memory card access error detect
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
ds0060 memory card access error detect
Witam,
Niedawno zakupilem karty pamieci CF 128 mb i przy probie otworzenia ich na maszynie wiesza ja do chwili wyciagniecia karty po czym wyskakuje : " ds0060 memory card access error detect"
Wcześniej używałem identycznych (ta sama marka) kart tylko 1gb i problemu nie było
Karty formatowane na kompie parokrotnie na wszystkie formaty i rezultat taki sam
Na kompie Brak problemów.
Sprawdzałem na 3 różnych sterowaniach fanuca i wszystkie się wieszają.
Niedawno zakupilem karty pamieci CF 128 mb i przy probie otworzenia ich na maszynie wiesza ja do chwili wyciagniecia karty po czym wyskakuje : " ds0060 memory card access error detect"
Wcześniej używałem identycznych (ta sama marka) kart tylko 1gb i problemu nie było
Karty formatowane na kompie parokrotnie na wszystkie formaty i rezultat taki sam
Na kompie Brak problemów.
Sprawdzałem na 3 różnych sterowaniach fanuca i wszystkie się wieszają.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: ds0060 memory card access error detect
formatowałeś pod windows? Jeśli tak - microsoft zmienił coś w formatowaniu kart CF parę lat temu. Nie wiem co dokładnie (obiło mi się o uszy że chodziło o rozróżnienie pomiędzy pamięciami wymiennymi a "dyskami twardymi" albo obecność boot sektora) - w każdym razie kilka małych kart CF po formatowaniu pod win przestało mi działać (nie maszyna CNC ale dość stary komputerek przemysłowy na procesorze motoroli). Pomogło wyzerowanie karty pod linuksem, założenie nowych partycji i ich sformatowanie.
-
to teraz jak to odkręcić, do kompa z linuksem nie mam dostępu.
jest jakiś program do tego pod Windowsa?
Te większe karty po sformatowaniu na Windowsie działają normalnie
Przy formatowanu na maszynie wyświetla się komunikat " memory card protected "
jest jakiś program do tego pod Windowsa?
Te większe karty po sformatowaniu na Windowsie działają normalnie
Przy formatowanu na maszynie wyświetla się komunikat " memory card protected "
-
Możliwe że jakiś program do partycjonowania - google doradza "MiniTool Partition Wizard" (nie znam) albo "AOMEI Partition Assistant". Ten ostatni znam ale nie lubię więc zwykle sięgam po linuksa - "nuklearne combo" (dd if=/dev/zero of=/dev/moja _karta_cf. Fdisk /dev/moja_karta_cf) - uwaga, lepiej dokładnie wiedzieć co oznaczają argumenty bo uswa dane że wszystkiego...
-
"MiniTool Partition Wizard" nie dal rady. Formatowanie, usuwanie partycji i tworzenie nowej. Efektu bark.
"AOMEI Partition Assistant" chciał za wszystko wręcz zainstalowanie płatnej wersji. Więc taż bez efektu.
"AOMEI Partition Assistant" chciał za wszystko wręcz zainstalowanie płatnej wersji. Więc taż bez efektu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Są Linuksy Live, uruchamiane z płyty CD/DVD lub pamięci USB.
Do tego co potrzebujesz wystarczy dowolna dystrybucja, która uruchomi się na twoim komputerze (z tym mogą być problemy, bo BIOS/UEFI, Secure Boot itd...).
Dysk z Windows jest bezpieczny, Linux nic z nim robił nie będzie, no chyba że sam wydasz mu polecenie.
Lepiej jednak używać gparted (zwykle dostępny w Live) niż terminala, bo jak ktoś nie ma doświadczenia, to może narobić szkód.
Linux to nie Windows, jak jesteś zalogowany jako root, to możesz wszystko i żadnego debilnego komunikatu że Ci nie wolno nie dostaniesz...
-
Jeśli po partycjonowaniu przez "MiniTool Partition Wizard" nic się nie zmieniło to problem prawdopodobnie leży gdzie indziej - szczególnie jeśli karty są używalne pod Windows.
Niestety - nie mam więcej pomysłów.
tuxcnc - w zasadzie zgadzam się z sugestią żeby użyć live cd ale w miarę możliwości pod kontrolą kogoś kto wie co robi. Albo przed uruchomieniem live CD fizycznie odłączyć dyski w komputerze. Powiedzmy że zdażyło mi się pomylić sdb z sda...
Niestety - nie mam więcej pomysłów.
tuxcnc - w zasadzie zgadzam się z sugestią żeby użyć live cd ale w miarę możliwości pod kontrolą kogoś kto wie co robi. Albo przed uruchomieniem live CD fizycznie odłączyć dyski w komputerze. Powiedzmy że zdażyło mi się pomylić sdb z sda...