Centrowanie owalu
Jak wycentrować owal
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Centrowanie owalu
Siemka
Jestem nowy w obróbce skrawaniem. Mój ojciec zakupił sobie tokarkę pionową. Zainteresowałem się zagadnieniami związanymi z procesem toczenia, wrzuciłem na stół okrągły kawałek złomu lecz mam mały problem a mianowicie poległem na etapie centrowania części gdyż ta okazała się owalem. Nie posiadam uchwytu 3 ani 4-szczękowego, łapie detal 6 łapkami dookoła. Czy macie jakieś porady jak wycentrować owal żeby bicie na średnicy było jak najmniejsze?
Jestem nowy w obróbce skrawaniem. Mój ojciec zakupił sobie tokarkę pionową. Zainteresowałem się zagadnieniami związanymi z procesem toczenia, wrzuciłem na stół okrągły kawałek złomu lecz mam mały problem a mianowicie poległem na etapie centrowania części gdyż ta okazała się owalem. Nie posiadam uchwytu 3 ani 4-szczękowego, łapie detal 6 łapkami dookoła. Czy macie jakieś porady jak wycentrować owal żeby bicie na średnicy było jak najmniejsze?
Tagi:
-
Re: Centrowanie owalu
Mam tuleje trzystopniową, i za dolną część ją łapię do stołu, na środkowej części chcę ją wycentrować (tutaj jest owal) i górną część przetoczyć na mniejszą średnicę
-
Właśnie chodzi mi o metodykę działania, jak ustawić tą część i ją przesuwać względem czujnika aby na całej powierzchni uzyskać jak najmniejsze bicie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Tak aby bicie obracającego się owalu było jak najmniejsze - tutaj młoteczek i powoli do celu.
No chyba że ten owal to jakaś specjalna krzywka a nie deformacja.
No chyba że ten owal to jakaś specjalna krzywka a nie deformacja.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Po pierwsze, to na czym kładziesz detal (planszajba?) jest okrągłe i zamocowane w osi obrotu. Na początek starasz się tak przesunąć (pukając młotkiem), żeby odległość od zewnętrznej średnicy uchwytu, do przedmiotu, była w miarę jednakowa. Jeśli element jest owalny, to starasz się ten owal najpierw określić, a później w miarę w środku ustawić.
Przykład - jeśli twoja planszajba ma np. metr średnicy, a element jest owalem o średnicach np. 590x610 mm, to najpierw przechodzisz na promienie. Czyli 500 mm to promień planszajby, a promień detalu zawiera się pomiędzy 295, a 305. Z tego widać, że w przewężeniu (tam gdzie jest 590) od krawędzi planszajby masz 500-295, a więc 205 mm, a w miejscu, gdzie spuchło 500-205 czyli 195.
I takie wartości ustawiasz za pomocą choćby przymiaru składanego (zwanego czasem nie wiem czemu calówką).
A później zakładasz cokolwiek z czubkiem w imak, nadjeżdżasz nad materiał (zostawiając pewien margines), ostrożnie włączasz niewielkie obroty i patrzysz, jak ten czubek (np. noża) wygląda nad kręcącym się materiałem. Jeśli coś nie pasuje, po prostu luzujesz mocowanie i przestawiasz stukając.
Przykład - jeśli twoja planszajba ma np. metr średnicy, a element jest owalem o średnicach np. 590x610 mm, to najpierw przechodzisz na promienie. Czyli 500 mm to promień planszajby, a promień detalu zawiera się pomiędzy 295, a 305. Z tego widać, że w przewężeniu (tam gdzie jest 590) od krawędzi planszajby masz 500-295, a więc 205 mm, a w miejscu, gdzie spuchło 500-205 czyli 195.
I takie wartości ustawiasz za pomocą choćby przymiaru składanego (zwanego czasem nie wiem czemu calówką).
A później zakładasz cokolwiek z czubkiem w imak, nadjeżdżasz nad materiał (zostawiając pewien margines), ostrożnie włączasz niewielkie obroty i patrzysz, jak ten czubek (np. noża) wygląda nad kręcącym się materiałem. Jeśli coś nie pasuje, po prostu luzujesz mocowanie i przestawiasz stukając.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Albo indyjskim sposobem - czubek drutu dostawiasz do powierzchni i przesuwasz detal na jak najmniejszą odległość.
Działa rewelacyjnie
Dodane 33 sekundy:
A jeżeli to jest trudne to trudno
Działa rewelacyjnie
Dodane 33 sekundy:
A jeżeli to jest trudne to trudno