Klon Nutoola 550 - rodzaj pracy silnika

Wymiana silnika z 0,55 kW na 0,75 kW

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
beyo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Klon Nutoola 550 - rodzaj pracy silnika

Post napisał: beyo » 11 sty 2025, 16:58

Drodzy Koledzy,
Potrzebuję Waszej porady w kwestii silnika do tokarki Blank&Hagen TTD ML550 (czyli klona Nutoola zakupionego w LM).
Tokarkę nabyłem na wyprzedaży, więc grzech było nie wziąć.
Oryginalny silnik 1-fazowy z dwoma kondensatorami padł dość szybko (pojawiła się gdzieś przerwa na uzwojeniu rozruchowym). Znajomy, który silniki przezwaja ocenił naprawę jako nieopłacalną.
Postanowiłem zatem przy okazji wymiany napędu zamontować silnik mocniejszy, czyli rozsądne 0,75 kW.
Kupiłem falownik wektorowy 0,75 kW Siemens'a zasilany z 1 fazy i dający na wyjściu 3 fazy (nie mam w warsztacie gniazdek siłowych).
Teraz rozglądam się za stosownym silnikiem. Wiem, że musi mieć możliwość połączenia gwiazda/trójkąt. Wiem też jaka ma być wielkość mechaniczna, mniej więcej jakie firmy brać pod uwagę a jakie omijać. Ale nie wiem jaki musi mieć rodzaj pracy: S1, S2, S3 ???
Podpowiecie?

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Klon Nutoola 550 - rodzaj pracy silnika

Post napisał: rc36 » 11 sty 2025, 18:09

beyo pisze:Wiem też jaka ma być wielkość mechaniczna, mniej więcej jakie firmy brać pod uwagę a jakie omijać. Ale nie wiem jaki musi mieć rodzaj pracy: S1, S2, S3 ???

Ja bym omijał chińszczyznę bo mogą być zwoje aluminiowe udające miedź.
Praca oczywiście S1.

Autor tematu
beyo
Posty w temacie: 2

Re: Klon Nutoola 550 - rodzaj pracy silnika

Post napisał: beyo » 13 sty 2025, 08:36

Dziękuję, tak myślałem.
Wg znajomego przezwajającego silniki, z chińskich tylko te sprzedawane pod marką Promotor są warte rozważenia. Mają uzwojenia miedziane. Ja natomiast upatrzyłem sobie coś innego, europejskiego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”