Frezarka stalowa 2200x1200x200(?) Dobór napędów...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Frezarka stalowa 2200x1200x200(?) Dobór napędów...
Witam państwa...planuję w przyszłości rozpocząć budowę frezarki CNC o polu roboczym jak w temacie...będzie to budżetowa konstrukcja, spawana z profili stalowych, ruchoma brama , (napęd po obu stronach bramy)...przeznaczenie, do drewna (frezowanie grawerowanie), choć gdyby mogła chociaż liznąć Alu raz na pół roku to by było super
...mój problem polega na doborze przeniesienia napędów w osiach XY...ruchoma śruba przy długościach powyżej 2 metrów napewno wpadała by już w duży rezonans, no chyba że by była super gruba, no ale tu cena rośnie do kwadratu więc odpada...paski (powiedzmy htd 8M 25mm szerokości), takie miałem zamiar zastosować, (nie ukrywam że sposób montażu, a raczej jego łatwość wykonania też odgrywa dużą rolę) no ale po kilku przeczytanych tematach tu na forum wywnioskowałem że opcja raczej słaba...zostają zatem listwy zębate, ceny nawet spoko, tylko kwestia kasowania luzu mnie gnębi i to czy jest szansa zastosować koła zębate bezpośrednio na krokowcach z użyciem dużego mikro kroku...? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny...pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezarka stalowa 2200x1200x200(?) Dobór napędów...
Z rezonansami śrub można walczyć. Po pierwsze naprężyć śrubę, druga sprawa że serwa a chyba też krokowce hybrydowe też potrafią wykrywać i niwelować rezonanse. Już zwykłe dołożenie wirującego balastu na oś silnika / śrubę zmienia sytuację... Jak bym w nic innego niż śruby nie szedł... 2.5m to nie jest bardzo długa śruba...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Kontakt:
Pomysł z paskami zębatymi całkowicie odrzuć - to rozwiązanie dobre do maszyn, które podczas obróbki nie mają zbyt dużych oporów (laser, drukarka itd).farmaceuta7 pisze: ↑15 lis 2024, 22:57Witam państwa...planuję w przyszłości rozpocząć budowę frezarki CNC o polu roboczym jak w temacie...będzie to budżetowa konstrukcja, spawana z profili stalowych, ruchoma brama , (napęd po obu stronach bramy)...przeznaczenie, do drewna (frezowanie grawerowanie), choć gdyby mogła chociaż liznąć Alu raz na pół roku to by było super...mój problem polega na doborze przeniesienia napędów w osiach XY...ruchoma śruba przy długościach powyżej 2 metrów napewno wpadała by już w duży rezonans, no chyba że by była super gruba, no ale tu cena rośnie do kwadratu więc odpada...paski (powiedzmy htd 8M 25mm szerokości), takie miałem zamiar zastosować, (nie ukrywam że sposób montażu, a raczej jego łatwość wykonania też odgrywa dużą rolę) no ale po kilku przeczytanych tematach tu na forum wywnioskowałem że opcja raczej słaba...zostają zatem listwy zębate, ceny nawet spoko, tylko kwestia kasowania luzu mnie gnębi i to czy jest szansa zastosować koła zębate bezpośrednio na krokowcach z użyciem dużego mikro kroku...? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny...pozdrawiam
![]()
Śruba na ponad 2 metry ma jakąś szansę, ale raczej nie w standardowej konfiguracji, gdzie kręcisz śrubą.
Ja mam śrubę 20mm o długości 1.5m i to już jest tak na limicie - przy wysokiej prędkości potrafi wpaść w drgania.
Ale można zastosować rozwiązanie z nieruchomą śrubą i ruchomą nakrętką - co prawda konstrukcyjnie jest nieco trudniej ale da się.
Listwa zębata jest dość prostym rozwiązaniem, niestety te tanie listwy z zębami prostymi są dość kiepskie. Noi bardzo hałasują. Nie znaczy, że się nie nadają, ale trzeba mieć na uwadze ich wady.
Dobrym rozwiązaniem są listwy z zębami skośnymi, ale tu wchodzą inne przedziały cenowe.
Jeśli chodzi o nakrętkę bezpośrednio na osi silnika to zapomnij - mikrokrok nie spowoduje ci tego, że silnik ci utrzyma napęd "między krokami", bo moment obrotowy nie jest stały dla każdego mikrokroku. Poza tym, potrzebowałbyś mocno przewymiarowanego napędu a i tak by był problem. Przekładnia musi być, ale ta pierwsza jak najbardziej może być na pasku zębatym.
-
https://www.aliexpress.com/item/1005002700516167.htmlfarmaceuta7 pisze: ↑15 lis 2024, 22:57.ruchoma śruba przy długościach powyżej 2 metrów napewno wpadała by już w duży rezonans, no chyba że by była super gruba, no ale tu cena rośnie do kwadratu więc odpada...
Jak Cię nie stać, to sobie odpuść, bo rzeźbiąc w gównie utopisz kasę a działać nie będzie...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki panowie za odpowiedzi...czyli mówicie że najlepiej było by rzeźbić na śrubach...hmm ceny tych 32mm trochę duże, ale chyba na poważnie się zastanowienia tym rozwiązaniem
w sumiejak robić to raz a dobrze, A nie potem poprawiać sto razy...
Dodane 8 minuty 27 sekundy:
Podrzuci ktos linki do poczytania o ruchomej nakrętce?? Ten temat bym jeszcze obadal jak to konstrukcyjnie jest rozwiązane, a nie mogę nic znalezdz...
Dodane 8 minuty 27 sekundy:
Podrzuci ktos linki do poczytania o ruchomej nakrętce?? Ten temat bym jeszcze obadal jak to konstrukcyjnie jest rozwiązane, a nie mogę nic znalezdz...
-
Bo chyba nie ma gotowych rozwiązań, trzeba sobie samemu rzeźbić od zera...
Ploter o takich rozmiarach będzie kosztował ze dwadzieścia tysięcy (to koszt gratów bez robocizny), więc "zaoszczędzenie" dwóch czy trzech tysięcy może nie mieć sensu.
Każdy napęd ma swoje pięty achillesowe, ale przy napędzanych śrubach najłatwiej uniknąć błędów.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Zanim zaczniesz cokolwiek robić , zrób kalkulację.
Do kosztów zakupów podanych przez @tuxcnc dodaj przynajmniej drugie tyle na koszty usług , naprawy błędów oraz wydatki nieprzewidziane .
Ze względu na koszty robocizny ,czasy tworzenia "samoróbek" odchodzą w Polsce do lamusa.
Jeżeli będziesz chciał uzyskać dokładność rzędu 0,2 - 0,3 mm , nie obejdzie się bez obróbki mechanicznej (200 - 500 PLN/ godz.). Roczny wzrost cen w tej branży - minimum 20 %.
Popatrz na chińskie plotery tej wielkości , a odpowiedź sama się pojawi.
Ja swoją frezarkę robię drugi rok i teraz widzę , jak bardzo bezsensowny ekonomicznie to był pomysł.
Sam zrobię to taniej i lepiej - to w dzisiejszych czasach myśl na granicy paranoi.
Do kosztów zakupów podanych przez @tuxcnc dodaj przynajmniej drugie tyle na koszty usług , naprawy błędów oraz wydatki nieprzewidziane .
Ze względu na koszty robocizny ,czasy tworzenia "samoróbek" odchodzą w Polsce do lamusa.
Jeżeli będziesz chciał uzyskać dokładność rzędu 0,2 - 0,3 mm , nie obejdzie się bez obróbki mechanicznej (200 - 500 PLN/ godz.). Roczny wzrost cen w tej branży - minimum 20 %.
Popatrz na chińskie plotery tej wielkości , a odpowiedź sama się pojawi.
Ja swoją frezarkę robię drugi rok i teraz widzę , jak bardzo bezsensowny ekonomicznie to był pomysł.
Sam zrobię to taniej i lepiej - to w dzisiejszych czasach myśl na granicy paranoi.
-
- Kontakt:
Wystarczy dobrze przemyśleć konstrukcję i żadnych usług nie potrzeba. Jak ktoś posiada głowę na karku i podstawowe narzędzia to zbuduje ploter w garażu. Oczywiście, nie będzie oferował mikronowych dokładności ale do drewna/płyt zazwyczaj dokładność 0.1mm jest bardzo dobra, a to jest do osiągnięcia w warunkach garażowych.19Janusz53 pisze: ↑17 lis 2024, 14:56Do kosztów zakupów podanych przez @tuxcnc dodaj przynajmniej drugie tyle na koszty usług
Nie wydaje mi się, aby tak było.19Janusz53 pisze: ↑17 lis 2024, 14:56Ze względu na koszty robocizny ,czasy tworzenia "samoróbek" odchodzą w Polsce do lamusa.
0.2-0,3 mm to nie są wygórowane wymagania, a nawet bardzo niskie.19Janusz53 pisze: ↑17 lis 2024, 14:56Jeżeli będziesz chciał uzyskać dokładność rzędu 0,2 - 0,3 mm ,