Kompatybilność serw

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
FRG
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Kompatybilność serw

Post napisał: FRG » 21 paź 2024, 07:56

Witam. Czy ktoś znających się na serwach może mi powiedzieć czy takie serwo https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... ry_from%3A
Może być sterowane za pomocą DDCsV 3.1 oraz czym różni się od tego serwa?
https://sklep.akcesoria-cnc.pl/serwo-ac ... p-249.html

Nie chodzi mi o różnice w wyglądzie ale o te wszystkie terminy takie jak inkrementalny sterowanie kierunek krok itd.
Czy po prostu jeśli kupię te od Ali to czy to będzie współpracować z DDCS V3.1? Bo to z polskiego sklepu zapewniono mnie że tak ale jak widać cena nieco inna
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

wm56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: Kompatybilność serw

Post napisał: wm56 » 21 paź 2024, 09:56

Mam serwa na sprzedaż. Używane. W bardzo dobrym stanie i w cenie przybliżonej do tych z Ali. Moc 500 W. Będą pracować z DDCS.
Z tego co kojarzę DDCS wypluwa sygnał krok/kierunek.
Wystarczą Ci serwa z enkoderem inkrementalny.

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 21 paź 2024, 10:12

Bardzo dziękuję ale chcę mieć 600 lub 750W. 500 to delikatnie za mało.

wm56

Post napisał: wm56 » 21 paź 2024, 13:06

Źle napisałem . Serwa mają 600 W.
Mój błąd. Mogę podesłać zdjęcia.

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 21 paź 2024, 13:15

Podeślij zdjęcia i cenę na [email protected]

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: maciek95k » 21 paź 2024, 13:23

Generalnie tak co do zasady, jak masz dwa podobne produkty w podobnych cenach i nie wiesz co wybrać - to bierz to co ma więcej dokumentacji : )
Tutaj jedne i drugie serwo ci podejdzie i będzie pasować.
Jeśli chodzi o typ enkodera - absolutny czy inkrementalny to przy tym sterowaniu które wybrałeś nie ma w zasadzie znaczenia. I tak będziesz bazował maszynę. Więc jedyną różnicą dla Ciebie jest rozdzielczość. Przy większej rozdzielczości osie mogą chodzić bardziej gładko (przede wszystkim dla ucha : ) ). W tym co podesłałeś to te z aliexpres mają wyższą rozdzielczość bo 17 bit czyli 65536 PPR a te w Polsce 2500 PPR.

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 21 paź 2024, 13:30

Czyli te z Ali są i leisze i tańsze..

maciek95k

Post napisał: maciek95k » 22 paź 2024, 13:33

Jeśli chodzi o serwonapędy to nie można tak upraszczać. To znaczy nie mniej i nie więcej tyle, że wg parametrów które deklaruje producent, te z ali mają enkodery o większej rozdzielczości. Na ile ta rozdzielczość jest użyteczna itd. to trudno powiedzieć.
Serwonapędy generalnie cechuje bardzo wiele parametrów. Natomiast wnioskuję że szukasz napędów do amatorskiej maszyny CNC. A taka aplikacja nawet dla tych najprostszych napędów nie jest dzisiaj wyzwaniem.

Podsumowując:
1. same napędy można porównywać nie tyle między sobą co po prostu który z nich się nada lepiej do jakiejś konkretnej aplikacji. Bierze się pod uwagę charakterystyki momentu, prędkości, dynamikę, enkodery, funkcje sterownika itd.
2. amatorskie maszyny są bardzo nie wymagającym zagadnieniem i praktycznie każdy napęd o odpowiedniej mocy sobie w nich poradzi
3. Opiniować możemy tutaj tylko na podstawie danych które deklaruje producent a w przypadku chińskich napędów no name - różnie z tym bywa (jeden i drugi napęd to chińczyk).
4. Jakiś napęd może być lepszy w parametrach ale dużo bardziej upierdliwy w strojeniu i uruchamianiu. Jest to też istotna kwestia.
5. Nie znając jakiegoś konkretnego modelu ani tego jaką wiedzę posiadasz, nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć "kup ten i na pewno go uruchomisz". Można natomiast powiedzieć że na jednym i drugim napędzie idzie zbudować amatorską maszynę CNC i będzie to działać ze wspomnianym przez ciebie kontrolerem.

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 22 paź 2024, 13:52

Dziękuję za konkretną odpowiedź

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tuxcnc » 22 paź 2024, 16:12

FRG pisze:
22 paź 2024, 13:52
Dziękuję za konkretną odpowiedź
To nie była konkretna odpowiedź.
Podstawowy problem z chińskimi serwami i serwokrokowcami, to dostępność oprogramowania do tuningu.
Zwykle sprzedawca nie ma zielonego pojęcia co sprzedaje, a zapytany nie domyśli się o co Ci chodzi i czego potrzebujesz.
Brak takiego oprogramowania może stanowić mały lub bardzo duży problem, zależnie od aplikacji.
Przykładowo, używam serwokrokowców trochę przewymiarowanych, które fabrycznie są ustawione na błąd wielkości pełnego obrotu. Wyobraź sobie, że robisz dzwona, a napęd walczy dopóki błąd pozycji nie wyniesie skoku śruby.. Czasem może się to skończyć urwaniem czy skrzywieniem czegoś. Błąd powodujący wyłączenie napędu i wystawienie sygnału alarmu można sobie dość dowolnie ustawić, ale trzeba mieć wspomniane oprogramowanie, które z zasady nie jest uniwersalne i pasuje albo do konkretnego modelu, albo co najwyżej do określonego producenta.
Mam też jeden serwokrokowiec ze sterownikiem klasy noname, o którym nawet Google nie wie. Niby działa na fabrycznych ustawieniach, ale o ich zmianie można zapomnieć.
Reszta parametrów w praktyce nie ma znaczenia.
Jeśli w amatorskiej maszynie użyjesz śruby o skoku 5 mm, napędu z enkoderem 1000 p/r i sygnału step 1000 impulsów/obrót, to i tak napęd będzie precyzyjniejszy od mechaniki...
Oczywiście jak użyjesz napędu z enkoderem absolutnym 17 bitów, to nic złego się nie stanie, ale to będzie teoretyczna dokładność 0,00004 mm, co do praktycznej dokładności maszyny będzie się miało totalnie nijak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”