Ustawienie się frezem

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
jacr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Ustawienie się frezem

Post napisał: jacr » 10 paź 2024, 20:40

Pytanie ogólne - amatorski ploter frezujący, robię program, wrzucam do macha i następnie ustawiam oś freza w narożu detal, czy to jest poprawnie zachowanie?
jeśli ustawię się w Z troszkę niżej, to mi draśnie materiał, widziałem, że w normalnych maszynach frez od razu z jakiejś pozycji XYZ od razu bez takich kombinacji zaczyna frezować, jest realizowany program. Co robię nie tak?

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Ustawienie się frezem

Post napisał: drzasiek90 » 10 paź 2024, 21:20

Przede wszystkim zabierasz się za temat bez znajomości podstaw :)
Ciężko będzie ci pomóc bo ze względu na brak podstaw nie potrafisz opisać jednoznacznie problemu.
Pooglądaj nieco na yt, poczytaj.
W czym robisz ten program? Przecież to przygotowując program (czy to z ręki, czy jakimś generatorem czy CAM) musisz przyjąć gdzie masz 0, jaki będzie materiał i jaki naddatek itd.
Maszyna sama nic nie zrobi, robi dokładnie to co zawarte zostało w programie.

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Arias2 » 10 paź 2024, 21:33

Zero detalu, zero maszyny to dwie różne wartości, do tego dodać trzeba wymiary narzędzia.
Jak już masz wspomniane brakuje Ci podstawowej wiedzy o bazowaniu.

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Adam Domański » 11 paź 2024, 10:19

jacr pisze: że w normalnych maszynach frez od razu z jakiejś pozycji XYZ od razu bez takich kombinacji zaczyna frezować, jest realizowany program. Co robię nie tak?

Przecież maszyna nie wie gdzie Ty zamocujesz materiał, to co opisujesz to mają opisane bazy i tylko wtedy wie gdzie co jest, a tak jak wcześniej kol. napisał
drzasiek90 pisze: Przecież to przygotowując program (czy to z ręki, czy jakimś generatorem czy CAM) musisz przyjąć gdzie masz 0, jaki będzie materiał i jaki naddatek itd.
jacr pisze:Pytanie ogólne - amatorski ploter frezujący, robię program, wrzucam do macha i następnie ustawiam oś freza w narożu detal, czy to jest poprawnie zachowanie?
Jeżeli program ma na tym narożu zero to tak

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiekk7 » 11 paź 2024, 13:13

jacr pisze:widziałem, że w normalnych maszynach frez od razu z jakiejś pozycji XYZ od razu bez takich kombinacji zaczyna frezować, jest realizowany program. Co robię nie tak?

Na filmach bazowanie jest pomijane. Nudne i to nikogo nie interesuje.

Autor tematu
jacr

Post napisał: jacr » 11 paź 2024, 19:51

to jest chyba kwestia sondy, potem jest pobierane narzędzie i od razu, nie wiem chyba z miejsca gdzie jest 0 maszyny jest realizowany program, tak mi się wydaje...
Podpowiedzcie mi bo mam czujnik wysokości narzędzia ale chyba bez sondy 3 D na nic się nie przyda, dobrze myślę?
chyba że trzeba jakieś działania wykonać po zmierzeniu długości narzędzia?

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 11 paź 2024, 20:33

Jak mierzysz długość narzędzia.
Wrzuć program to się zobaczy
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
jacr

Post napisał: jacr » 11 paź 2024, 20:37

czujnikiem, mam makro

jasiekk7
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiekk7 » 11 paź 2024, 20:50

jacr pisze:Podpowiedzcie mi bo mam czujnik wysokości narzędzia ale chyba bez sondy 3 D na nic się nie przyda, dobrze myślę?
chyba że trzeba jakieś działania wykonać po zmierzeniu długości narzędzia?

Przyda się przyda. Tak. Poza zmierzeniem długości narzędzia musisz jeszcze wskazać punkt 0 obróbki. Na ogół jest to któryś narożnik stocku (przygotówki). Zmierzonym narzędziem na włączonych obrotach możesz dojechać wolno do powierzchni górnej stocku. W momencie zetknięcia (jak zacznie rysować) ustawiasz zero (chyba klika się w Z na środku i się samo ustawi o ile dobrze pamiętam). Potem albo na oko ustawiasz środek freza w narożniku i ustawiasz X i Y na zero albo dojeższasz powoli do ścianki i podobnie - jak zacznie rysować materiał to ustawiasz UWAGA już nie zero ale połowę średnicy. I w zależności z której strony dojechałeś to z odpowiednim znakiem.

Fakt, że jesteś zielony ale lepiej na ploterze i na machu złapać jakieś podstawy niż na dużej maszynie.

Sondą jest prościej (i profesjonalnie) ale często sonda nie wchodzi do amatorskiego plotera (nie mówiąc o tym, że kosztuje 1/3 jego wartości).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”