Rady przy polerowaniu aluminiowych felg

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Rady przy polerowaniu aluminiowych felg

Post napisał: szopenn » 06 paź 2024, 21:03

w00gi pisze:Nie chcę nikogo urazić ale efekt finalny frezowania cnc alufelgi nie jest dla mnie.

tu troche nie masz racji - nie wiem jakie felgi polerujesz, ale wiele fabrycznych felg w latach 80 tych jak np ats były przetaczane z noża a następnie lakierowane elastycznym lakierem proszkowym....

Wydaje mi się że regenerując klasyczne felgi jest to do rozpatrzenia w zależności od gustu jak i skali odwzorowania i auta na jakie ma to iść. Bo dalej nie wiadomo co chcesz uzyskać. Np to to nie jest poler, to felga z noża

Obrazek

Polerka sama w sobie jak tak trochę w tym posiedzisz to sam stwierdzisz, że jest trochę odpustowa. W pewnym momencie się nudzi i patrzysz się na to wszystko jak na bombkę choinkową. I jeśli chcesz uzyskać dobry efekt potrzebne są odpowiednio silne maszyny i odpowiednia prędkość na krążkach - pasta ma się dobrze wytapiać - wiertarką zapomnij i uwierz wiem co mówie, i nie musisz udowadniać że się da. Felga to zazwyczaj kloc aluminium, materiał z dobrą przewodnością cieplną - raczej, i ciężko to pchnąć na temperature. Da się, ale to jest trochę jak jazda w zimie na oponach letnich. POlecam ci materiały polerskie firmy marbad, znajdziesz na pewno coś dla siebie. Kup dobre rękawice skórzane, jak nie będziesz w stanie przedmiotu utrzymać np w rękawiczkach TIG, tzn że temperatura jest gdzie powinna a i efekt będzie dobry:
Obrazek

Utrzymanie takich felg przy dzisiejszych ceramizerach i innych cudach nie powinno sprawiać większych trudności nawet jeśli trafisz na jakiś agresywny środek do mycia oby nie podsechł i nie przestał.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Rady przy polerowaniu aluminiowych felg

Post napisał: jasiu... » 07 paź 2024, 18:00

w00gi pisze:
06 paź 2024, 20:32
efekt finalny frezowania
A co ty chciałeś frezować. Można przetoczyć diamentem ranty i powierzchnie żeber ale frezować? :shock: :shock: :shock:

Tak przy okazji, ciekawe efekty tuningowe daje ten sposób:

Oczywiście lekko klarem na koniec ja bym i tak prysnął. A dla tych, którzy chcą naprawdę coś niesamowitego pokazać, a przy tym się nie narobić i nie mają doświadczenia, to ja bym polecił folię w płynie foliatec.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”