Silnik 7kW Elektromet 3 fazy jaki kondensator pracy?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Silnik 7kW Elektromet 3 fazy jaki kondensator pracy?
Znajomy posiada silnik 7kW - 3 fazowy firmy Elektromet z Dzierżoniowa zasilany jednofazowo z pomocą kondensatora. Oznaczenie silnika to ŁUK 25-13. Niestety tabliczka znamionowa kondensatora została starta. Kondensator ma wymiary Fi55x122.
Poszukuję kogoś kto podpowie jaki tam kondensator zastosować? Z wyliczeń wynika, że powinien tam być kondensator ok 400-470uF ale nigdzie nie mogę takowego znaleźć w tej pojemności i wielkości. Największy kondensator pracy jaki znalazłem to 50uF.
Poszukuję kogoś kto podpowie jaki tam kondensator zastosować? Z wyliczeń wynika, że powinien tam być kondensator ok 400-470uF ale nigdzie nie mogę takowego znaleźć w tej pojemności i wielkości. Największy kondensator pracy jaki znalazłem to 50uF.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Silnik 7kW Elektromet 3 fazy jaki kondensator pracy?
7kW z jednej fazy?
Lekko licząc to ruszając pociągnie 25A samo. A jak dodasz jakieś obciążenie to i 35.
Lekko licząc to ruszając pociągnie 25A samo. A jak dodasz jakieś obciążenie to i 35.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
2,2 kW to największy silnik jaki widziałem zasilany jednofazowo. Miał kondensator rozruchowy i kondensator pracy, 7 kW z jednej fazy to jakaś pomyłka.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kondensatory dobiera się ze wzoru C = ( 60 do 70 ) P gdzie C- pojemność kondensatora w µ F , P - moc silnika w kW . Nie jest to jakaś tajemna wiedza .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki