Dzień dobry.
Posiadam wycinarkę plazmową z regulacją wysokości cięcia dzięki Compact THC SD.
Ostatnio gdy tnę na nierównej powierzchni, wartość pomiaru napięcia (dzięki której wycinarka wie, jaka jest rzeczywista odległość między powierzchnią roboczą a palnikiem) nie zmienia się. Z tego powodu THC SD nie koryguje położenia palnika na osi Z, a tym samym haczy się on o materiał.
Czy coś jest nie tak z oprogramowaniem do wycinarki (Mach3) czy też raczej z regulatorem?
Pozdrawiam.
Regulator wysokości palnika THC źle działa
Regulator nie zmienia wartości pomiaru podczas pracy na nierównej blasze
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Re: Regulator wysokości palnika THC źle działa
Jednak THC mierzy odległość i przesuwa palnik na osi Z. Choć po ustawieniu go na wysokości 2 mm nie było zahaczenia o blachę, to jest taki zygzak na ścieżce cięcia (jest to początek i koniec cięcia po obwodzie). Jak się go pozbyć?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Re: Regulator wysokości palnika THC źle działa
Teraz jest inny problem. Otóż na ekranie THC zmienia się wartość pomiaru napięcia. W interfejsie sterowania palnikiem Mach3 palnik zmienia wysokość. Jednakże jest to praktycznie niedostrzegalne dla użytkownika i gdy palnik jest za blisko blachy, wyłącza się.
Wszystkie wyjścia (ARC, DWN, UP) są podłączone do wejść izolowanych AXBB-E razem z pinami zasilającymi. Zaciski pomiarowe oznaczone na obudowie jako "Plasma Voltage" są połączone z elektrodą, materiałem i źródłem plazmy. Korzystam z oprogramowania Mach3 z zainstalowanym pluginem do obsługi AXBB-E.
Co jeszcze trzeba poprawić w regulatorze, położeniu materiału lub Mach3, aby cięło bez problemu?
P.S.: Posiadany regulator nazywa się Compact THC 150, a nie Compact THC SD. Przepraszam za pomyłkę.
Wszystkie wyjścia (ARC, DWN, UP) są podłączone do wejść izolowanych AXBB-E razem z pinami zasilającymi. Zaciski pomiarowe oznaczone na obudowie jako "Plasma Voltage" są połączone z elektrodą, materiałem i źródłem plazmy. Korzystam z oprogramowania Mach3 z zainstalowanym pluginem do obsługi AXBB-E.
Co jeszcze trzeba poprawić w regulatorze, położeniu materiału lub Mach3, aby cięło bez problemu?
P.S.: Posiadany regulator nazywa się Compact THC 150, a nie Compact THC SD. Przepraszam za pomyłkę.