Instalacja LinuxCNC 2.10 na raspberry-pi 4 (cztery) B

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Instalacja LinuxCNC 2.10 na raspberry-pi 4 (cztery) B

Post napisał: tuxcnc » 11 wrz 2024, 18:55

drzasiek90 pisze:
11 wrz 2024, 15:53
Co będzie dalej?
W sensie na wyjściu ze złącza gpio raspberry?
Trzeba dorobić jakiś dedykowaną płytkę z buforami/optoizolacja czy drutowanie do jakiejś gotowej pod lpt?
Na razie CNC-shield i frezarka CNC1310.
Tak dla testów, bo normalnie napędza ją GRBL i tak zapewne zostanie.
Stepsticki można sterować poziomem 3,3 V.
Widziałem też projekty z OptoBOB (https://www.aliexpress.com/item/1005006372224991.html)
Ludzie łączą to z układami 3,3 V i im działa...
Docelowo ULN2803 jako wyjście i jakieś transoptory na wejścia. Są na Aliexpress gotowe płytki po kilka PLN, nawet nie warto robić własnych.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Instalacja LinuxCNC 2.10 na raspberry-pi 4 (cztery) B

Post napisał: tuxcnc » 12 wrz 2024, 10:22

Strasznie spartański ten hal-pi-gpio...
Nie to żeby się nie dało używać, ale konfiguracja do komfortowych nie należy.
Podpiąłem swoją CNC1310.
Ona jest sterowana przez GRBL, ale zarówno silniki jak i krańcówki mają swoje wtyczki/gniazda, więc przepięcie pod inne sterowanie można wykonać w trzydzieści sekund.
O ile Raspberry bezproblemowo współpracuje z A4988 (stepsticki i CNC-shield), to przy konfiguracji krańcówek wpadłem na ścianę...
Raspberry nie znam, nigdy nie używałem, pierwszy egzemplarz kupiłem miesiąc temu, ale z mikrokontrolerami (od których wywodzi się zastosowany procesor) trochę doświadczenia mam.
Tak więc z nieznanych mi powodów, dwa piny losowo wybrane do obsługi krańcówek nie mają pullupów (zapewne fizycznie mają, ale są wyłączone), a trzeci pullup ma i do tego zanegowane wejście...
hal-pi-gpio ma tylko dwa piny, hal_pi_gpio.pin-NN-out oraz hal_pi_gpio.pin-NN-in, więc jak się chce coś zanegować, to trzeba skorzystać z komponentu HAL not.
Oczywiście dopisanie kilku linii w pliku konfiguracyjnym lub dodanie zewnętrznych rezystorów wielkim problemem nie jest...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”