CNC Machine designed with Raspberry PI
Chcę zaprojektować maszynę CNC przy użyciu płytki Raspberry Pi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
CNC Machine designed with Raspberry PI
Cześć wszystkim,
Mam nadzieję, że u was wszystko w porządku. Pracuję nad projektem na studia. Muszę zaprojektować maszynę CNC z Raspberry Pi. Podstawy zrobiłem. Udało mi się podłączyć silnik krokowy. Zaprojektowałem również strukturę mechaniczną.
Teraz utknąłem w martwym punkcie. Muszę zaprojektować panel kodowy dla CNC. Użytkownik wprowadza kod języka maszynowego, a Raspberry Pi zamieni ten kod na działanie.
Używam tego modelu Raspberry Pi: https://www.theengineeringprojects.com/ ... sheet.html
Te silniki krokowe: https://www.amazon.com/stepper-motor/s?k=stepper+motor
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
Dzięki.
Mam nadzieję, że u was wszystko w porządku. Pracuję nad projektem na studia. Muszę zaprojektować maszynę CNC z Raspberry Pi. Podstawy zrobiłem. Udało mi się podłączyć silnik krokowy. Zaprojektowałem również strukturę mechaniczną.
Teraz utknąłem w martwym punkcie. Muszę zaprojektować panel kodowy dla CNC. Użytkownik wprowadza kod języka maszynowego, a Raspberry Pi zamieni ten kod na działanie.
Używam tego modelu Raspberry Pi: https://www.theengineeringprojects.com/ ... sheet.html
Te silniki krokowe: https://www.amazon.com/stepper-motor/s?k=stepper+motor
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
Dzięki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: CNC Machine designed with Raspberry PI
A dlaczego nie drewniany samochód z silnikiem od hulajnogi?simijames3104 pisze: ↑12 sie 2024, 13:52Pracuję nad projektem na studia. Muszę zaprojektować maszynę CNC z Raspberry Pi.
Pomysł równie debilny i też teoretycznie wykonalny...
Wybacz, ale jestem przekonany, że robienie rzeczy tak głupich niczego nie uczy, bo nawet jeśli zdobędziesz jakąś wiedzę, to nigdy nie będziesz miał okazji jej wykorzystać w praktyce.
Ostatnio zajmowałem się Linuxcnc-RIO, który podobno działa właśnie na Raspberry Pi4 z układem Tang Nano 9k (nie testowałem, bo Raspberry jeszcze się nie dorobiłem). Taki sterownik przy odrobinie szczęścia da się skonfigurować w jeden dzień....
Robienie czegoś takiego od zera to najczystszy kretynizm.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Robienie projektów na studiach nie musi mieć sensu ekonomicznego czy praktycznego.
Ma czegoś nauczyć, a wiedza i doświadczenie zdobywane podczas takich projektów przydają się później w pracy. Nawet gdy nigdy z tych urządzeń nie skorzystasz, nawet jeśli się to nie opłaca, nawet jeśli jest to wynajdowanie koła na nowo.
Do autora:
Czego oczekujesz, jakiej pomocy spodziewasz się tutaj uzyskać?
Jeśli oczekujesz, że ktoś napisze za ciebie aplikacje i da ci gotowiec to już teraz z góry ci powiem, że się to nie uda.
Jeśli natomiast chcesz skorzystać z dostępnych rozwiązań - jak najbardziej da się sterować maszyna CNC z raspberry pi.
Tutaj masz przykład sterowania tokarką - jest to model tokarki, ale zasada działania jest taka sama.
https://youtu.be/Dm4mpxcij-U?feature=shared
Ma czegoś nauczyć, a wiedza i doświadczenie zdobywane podczas takich projektów przydają się później w pracy. Nawet gdy nigdy z tych urządzeń nie skorzystasz, nawet jeśli się to nie opłaca, nawet jeśli jest to wynajdowanie koła na nowo.
Do autora:
Czego oczekujesz, jakiej pomocy spodziewasz się tutaj uzyskać?
Jeśli oczekujesz, że ktoś napisze za ciebie aplikacje i da ci gotowiec to już teraz z góry ci powiem, że się to nie uda.
Jeśli natomiast chcesz skorzystać z dostępnych rozwiązań - jak najbardziej da się sterować maszyna CNC z raspberry pi.
Tutaj masz przykład sterowania tokarką - jest to model tokarki, ale zasada działania jest taka sama.
https://youtu.be/Dm4mpxcij-U?feature=shared
-
Nie.drzasiek90 pisze: ↑12 sie 2024, 18:34Robienie projektów na studiach nie musi mieć sensu ekonomicznego czy praktycznego.
Robienie głupot uczy robienia głupot i niczego więcej.]
-
- Kontakt:
Robiłeś już głupsze rzeczy i chwaliles się tu na forum więc nie przesadzaj.
Jeśli według ciebie budowa sterownika cnc to robienie głupot, co robisz na tym forum? Kup sobie wędkę albo wybuduj gołębnik i nie zniechęcaj ludzi do rozwoju.
Jeśli według ciebie budowa sterownika cnc to robienie głupot, co robisz na tym forum? Kup sobie wędkę albo wybuduj gołębnik i nie zniechęcaj ludzi do rozwoju.
-
Robienie sterownika może i nie jest głupotą, ale niespecjalnie się przyda w przyszłości. Nawet wiedza zdobyta podczas budowy niespecjalnie się przyda. Czasy się zmieniają, i dedykowanej elektroniki albo nawet dedykowanego softwareu już się nie robi.
Jako praktykujący elektronik pewnie powiesz co innego, bo sam się wiele nauczyłeś robiąc różne rzeczy od podstaw. I ja tego nie neguję, bo sam tak robiłem. Mówię tylko że czasy się zmieniły.
BTW. Przez pierwsze kilka lat używałem swojej frezarki z własnym kontrolerem ruchu na ATMega8, bo nawet mi nie przyszło do głowy że może istnieć jakiś łatwodostępny gotowy program typu MACH3 czy EMC2 (dawna nazwa dzisiejszego LinuxaCNC).
I uważam że budowa tamtego sterownika niewiele mnie nauczyła.
I jeszcze jedno. Nazwa tematu zawierająca zwrot "designed with" wprowadza w błąd. Na pewno nie o to chodzi w temacie tej pracy.
Jako praktykujący elektronik pewnie powiesz co innego, bo sam się wiele nauczyłeś robiąc różne rzeczy od podstaw. I ja tego nie neguję, bo sam tak robiłem. Mówię tylko że czasy się zmieniły.
BTW. Przez pierwsze kilka lat używałem swojej frezarki z własnym kontrolerem ruchu na ATMega8, bo nawet mi nie przyszło do głowy że może istnieć jakiś łatwodostępny gotowy program typu MACH3 czy EMC2 (dawna nazwa dzisiejszego LinuxaCNC).
I uważam że budowa tamtego sterownika niewiele mnie nauczyła.
I jeszcze jedno. Nazwa tematu zawierająca zwrot "designed with" wprowadza w błąd. Na pewno nie o to chodzi w temacie tej pracy.
-
Robiłem głupie rzeczy, ale niczego się przy tym nie nauczyłem, a chwaliłem się tym tylko po to, żeby nikt nie próbował mnie naśladować.drzasiek90 pisze: ↑12 sie 2024, 21:15Robiłeś już głupsze rzeczy i chwaliles się tu na forum więc nie przesadzaj.
Jeśli chodzi o sterowniki CNC, to śledzę kilka projektów GPL, wiem ile lat potrzeba żeby usunąć niektóre błędy, albo wprowadzić nowe funkcje. Akurat tutaj pisanie wszystkiego od zera, żeby się czegoś nauczyć, jest niewyobrażalną głupotą.
EOT.
-
- Kontakt:
Nie pamiętacie już jak jest na studiach?
Jest przedmiot, jest zadanie.
Czasami można sobie wybrać, czasami dostajesz temat.
Jeśli jest zadanie do zrobienia, to trzeba to zrobić.
Zapewne nie chodzi o kompletny system sterowania lecz jakiś prosty zalążek, ograniczony do konkretnego zadania.
Ja nie dam się przekonać, że robienie takich zadań niczego nie uczy i niczego nie wnosi.
Co się nauczysz przy takich "bezcelowych" projektach, potem zostaje w głowie i procentuje w przyszłości.
Jest przedmiot, jest zadanie.
Czasami można sobie wybrać, czasami dostajesz temat.
Jeśli jest zadanie do zrobienia, to trzeba to zrobić.
Zapewne nie chodzi o kompletny system sterowania lecz jakiś prosty zalążek, ograniczony do konkretnego zadania.
Ja nie dam się przekonać, że robienie takich zadań niczego nie uczy i niczego nie wnosi.
Co się nauczysz przy takich "bezcelowych" projektach, potem zostaje w głowie i procentuje w przyszłości.
-
Ja pamiętam że z bezcelowych projektów nauczyłem się najmniej.
A jeżeli chodzi o projekt z tego tematu, to autor napisał że brakuje mu kontrolera ruchu (choć opisał to innymi słowami).
Z tym się nie da dyskutować, jak ma taki temat to musi to zrobić i już. Mimo wszystko trzeba sprecyzować co konkretnie ma być zrobione. Bo może wcale nie jest wymagane żeby ten kontroler zrobić, a jedynie żeby po prostu tam był aby cała reszta pracy (projekt) zadziałała. Czyli może wystarczy wziąć gotowca.
-
- Kontakt:
Może źle trafiłeś.
A ja dziś żałuję, że z niektórych przedmiotów z rodzaju tych "bezsensownych" nie przykładałem się wtedy bardziej. Wtedy wydawały mi się bezcelowe, ale z perspektywy czasu miały sens.
A do projektów elektronicznych przykładałem się bardziej niż trzeba było - bo sprawiały mi przyjemność. Dzięki temu praca przyszła po mnie sama jeszcze na studiach.
Każdy ma inne doświadczenia - ja uważam że takie projekty mają sens i należy korzystać z możliwości robienia projektów "bezcelowych" bo później może już nie być na to czasu.
A wracając do autora, to wygląda to na tłumaczenie więc być może sens projektu jest zupełnie inny niż ten który wyszedł po przetłumaczeniu na Polski.