rozpędzanie wrzeciona
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
rozpędzanie wrzeciona
Czy można gdzieś w machu przyspieszyć rozpędzanie wrzeciona, albo wstrzymać start programu dopóki wrzeciono nie rozpędzi się do zadanej wartości, falownika nie znam, tak że to odpada
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: rozpędzanie wrzeciona
Ustawienia -> Porty Piny -> Ustawienia wrzeciona. Tam są cztery opóźnienia dla wrzeciona do wpisania. Oddzielnie dla przyspieszania i zwalniania oraz dla prawych i lewych obrotów.
-
A jak ustawienia z macha mają się do ustawień na falowniku, które mają pierwszeństwo, bo jeśli się nie mylę na falowniku również można dokonywać ustawień
-
Na falowniku dopasowujesz ustawienia pod wrzeciono/silnik. Ustawiasz rampę rozruchową i hamowania na tyle na ile mechanika pozwala. Następnie te wartości z ewentualnym zapasem wpisujesz sobie do Macha, by ten wiedział ile czasu wrzeciono potrzebuje na rozruch i hamowanie.
W sumie jeszcze pytanie jaką masz konfigurację wrzeciona w Machu, czy regulujesz przekaźnikiem załącz/wyłącz czy Mach decyduje także w jakiś sposób o obrotach.
Jeśli Mach decyduje o obrotach to możesz sprawdzić Ustawienia -> Dostrajanie silników i tam sprawdzić rampę wrzeciona.
Ustawienia a Mach nie powinny być "wyższe" niż to co ma falownik. W końcu on musi to jakoś wykonać.
Swoją drogą, na stronie sponsora przy aplikacji Mach3 jest plik pdf do pobrania z instrukcją konfiguracji z płytą główną. Tam jest sporo opisane.
W sumie jeszcze pytanie jaką masz konfigurację wrzeciona w Machu, czy regulujesz przekaźnikiem załącz/wyłącz czy Mach decyduje także w jakiś sposób o obrotach.
Jeśli Mach decyduje o obrotach to możesz sprawdzić Ustawienia -> Dostrajanie silników i tam sprawdzić rampę wrzeciona.
Ustawienia a Mach nie powinny być "wyższe" niż to co ma falownik. W końcu on musi to jakoś wykonać.
Swoją drogą, na stronie sponsora przy aplikacji Mach3 jest plik pdf do pobrania z instrukcją konfiguracji z płytą główną. Tam jest sporo opisane.
-
Ustawienia w Portach i Pinach, nie działają, bo zmieniałem, żadnej reakcji, wrzeciono ładnie hamuje - dośc szybko, natomiast problem jest ze startem, program zaczyna już iść a wrzeciono dopiero rozpędza się, chyba po 10 s. ma odpowiednie obroty ...
Dostrajanie silników mam pod pozycja Wrzeciono coś takiego
wolałbym nie grzebać w ustawieniach falownika bo się nie znam, w ostateczności mylę żeby na samym początku wpisać zwłokę czasową
Dostrajanie silników mam pod pozycja Wrzeciono coś takiego
wolałbym nie grzebać w ustawieniach falownika bo się nie znam, w ostateczności mylę żeby na samym początku wpisać zwłokę czasową
-
Nie odpowiedziałeś jak sterujesz obrotami wrzeciona, gdzie je ustawiasz a to ważne. Mach pozwala na różne konfiguracje, a nie znam Twojej maszyny.
Dla przykładu ja mam tylko przekaźnik załączający obroty, a ilość obrotów ustawiam już na samym falowniku. Jest to najprostsza opcja (nie koniecznie najlepsza). I dlatego ja mam zwłokę czasową ustawioną w portach i pinach. Poniżej zrzut z instrukcji, nie pamiętam konkretnych ustawień.

Dla przykładu ja mam tylko przekaźnik załączający obroty, a ilość obrotów ustawiam już na samym falowniku. Jest to najprostsza opcja (nie koniecznie najlepsza). I dlatego ja mam zwłokę czasową ustawioną w portach i pinach. Poniżej zrzut z instrukcji, nie pamiętam konkretnych ustawień.

-
Mogę ręcznie /zdjęcie/, ale co do zasady to wszystko idzie z G kodu, mam własnoręcznie robiony ploter, i to wszystko jak średnice freza, obroty, posuw itd. w programie Vectric Aspire
-
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak wejść w kod PD014 na falowniku żeby zwiększyć przyspieszenie wrzeciona? nie chcę na chybił trafił, bo po drodze mogę przez przypadek zmienić inne ustawienia, nawet o tym nie wiedząc, wrzeciono z Ali chińskie 3kW z falownikiem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pierwszeństwo mają te które będą miały wpisaną większą wartość.
Czyli jak w MACHu będzie 5 s a na falowniku 10s, to rozpędzanie będzie trwało 10s.
A jak w MACHu będzie 5s a na falowniku 3s, to będzie trwało 5s.