Poszukuję producenta ramy do przyczepy

Chciałbym znaleźć kogoś kto wykonałby ramę przyczepy offroadowej.

Spawalnictwo i obróbka cieplna

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Poszukuję producenta ramy do przyczepy

Post napisał: lepi » 01 sie 2024, 06:52

@GregMar
Wygląda na to, że szukasz konstruktora a nie producenta.
Jeśli się mylę i masz już projekt to ramę wykona każda firma zajmująca się konstrukcjami spawanymi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: atom1477 » 01 sie 2024, 07:35

GregMar pisze:
01 sie 2024, 01:45
Jestem bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, niestety jak widzę utwierdziły mnie one w tym że w Polsce nie znajdę żadnego producenta, który byłby w stanie wykazać się pomysłowością i fachem i zrobić coś co by zachwyciło za granicą.
Jeżeli nie znajdziesz to z własnej winy, bo źle szukasz.
Wcześniej napisałeś:
GregMar pisze:próbuję w Polsce znaleźć wykonawcę ramy do projektowanej przez siebie przyczepy offroadowej,
Co sugerowało że masz już projekt, a szukasz tylko producenta (w sumie spawacza, bo wtedy to nie musiałby nawet być producent konkretnie od ram, tylko wystarczyłby uniwersalny producent/spawacz dowolnych konstrukcji stalowych).
A teraz wygląda na to że szukasz projektanta, i to jeszcze takiego który zapewni design od strony estetycznej.

Zapewniam że jedni i drudzy w Polsce są. Tylko trzeba szukać wiedząc czego się szuka.

Oskar_1994
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Oskar_1994 » 01 sie 2024, 09:57

Mogę polecić konstruktora Adama Rosińskiego. Wykona projekt wraz z dokumentacją oraz zorganizuje odpowiednią firmę produkcyjną.
[email protected]

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 01 sie 2024, 10:55

Masz producenta
https://dac.pl/
To nie reklama tylko wskazanie "drogi"

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 01 sie 2024, 10:59

Jakiś czas temu współpracowałem z firmą robiącą symulatory m.in. nad konstrukcją symulatora na naczepie ciężarówki. Firma, która robiła zabudowę nie robiła ramy, z podwoziem, tylko brała gotowca, akurat od krone bo były wymagania dotyczące systemów stabilizacji jazdy i wysokości zawieszenia, które tylko te ramy na szybko spełniały. Także jak szukasz gotowego podwozia pod zabudowe, to uderzałbym do takich producentów jak wielton, warfama, czy ew. jelcz, raczej nie będą mieli nic przeciwko sprzedaniu gotowego klocka pod zabudowę, ale o doradztwie możesz zapomnieć. Jeśli kupisz ramę z homologacją drogową, i nie zmieścisz się z zabudową w obrysie ramy, to nikt za Ciebie tego od nowa homologować nie będzie.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
GregMar
Posty w temacie: 3

Post napisał: GregMar » 02 sie 2024, 00:37

oprawcafotografii pisze:
01 sie 2024, 05:30
Ty po prostu źle szukasz. Po grzyba Ci "producent, który byłby w stanie wykazać się pomysłowością"? Chcesz sobie z nim pogadać?

Potrzebny Ci:
- Inżynier, który pomoże ogarnąć to co sobie wymyśliłeś i przełożyć na produkt, który da się wyprodukować i w dodatku będzie działać,
- ślusarzy którzy potną, pospawają, połączą nitami etc dokładnie to co narysuje inżynier, bez żadnej pomysłowości własnej ;)
- na koniec cynkowania i lakiernia.

Naklejkę z logo producenta nakleisz sobie sam :)
Tak masz rację, dokładnie tego szukam, myślałem, że producent to wszystko zapewni... Faktycznie pewnie zadałem złe pytanie, w takim razie czy możesz mi poradzić do kogo się zwrócić? Gdzie znaleźć odpowiedniego inżyniera?
atom1477 pisze:
01 sie 2024, 07:35
GregMar pisze:
01 sie 2024, 01:45
Jestem bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, niestety jak widzę utwierdziły mnie one w tym że w Polsce nie znajdę żadnego producenta, który byłby w stanie wykazać się pomysłowością i fachem i zrobić coś co by zachwyciło za granicą.
Jeżeli nie znajdziesz to z własnej winy, bo źle szukasz.
Wcześniej napisałeś:
GregMar pisze:próbuję w Polsce znaleźć wykonawcę ramy do projektowanej przez siebie przyczepy offroadowej,
Co sugerowało że masz już projekt, a szukasz tylko producenta (w sumie spawacza, bo wtedy to nie musiałby nawet być producent konkretnie od ram, tylko wystarczyłby uniwersalny producent/spawacz dowolnych konstrukcji stalowych).
A teraz wygląda na to że szukasz projektanta, i to jeszcze takiego który zapewni design od strony estetycznej.

Zapewniam że jedni i drudzy w Polsce są. Tylko trzeba szukać wiedząc czego się szuka.
Masz rację, czy znasz odpowiedniego inżyniera?
Oskar_1994 pisze:
01 sie 2024, 09:57
Mogę polecić konstruktora Adama Rosińskiego. Wykona projekt wraz z dokumentacją oraz zorganizuje odpowiednią firmę produkcyjną.
[email protected]

Dzięki bardzo napiszę do niego :)
Steryd pisze:
01 sie 2024, 10:59
Jakiś czas temu współpracowałem z firmą robiącą symulatory m.in. nad konstrukcją symulatora na naczepie ciężarówki. Firma, która robiła zabudowę nie robiła ramy, z podwoziem, tylko brała gotowca, akurat od krone bo były wymagania dotyczące systemów stabilizacji jazdy i wysokości zawieszenia, które tylko te ramy na szybko spełniały. Także jak szukasz gotowego podwozia pod zabudowe, to uderzałbym do takich producentów jak wielton, warfama, czy ew. jelcz, raczej nie będą mieli nic przeciwko sprzedaniu gotowego klocka pod zabudowę, ale o doradztwie możesz zapomnieć. Jeśli kupisz ramę z homologacją drogową, i nie zmieścisz się z zabudową w obrysie ramy, to nikt za Ciebie tego od nowa homologować nie będzie.
Rozumiem, no to fakt. Dzięki, jednak ja szukam mniejszej ramy, raczej chodzi mi tu o wykorzystanie zdolności inżynierskich do zaprojektowania specjalnego zawieszenia utrzymującego przyczepę na kołach 33 cala poniżej centrum koła (na asfalcie) i podnoszącego przyczepę w trybie off road.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: atom1477 » 02 sie 2024, 06:38

To znowu mamy coś nowego. Po grzyba to ma być inżynier?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: oprawcafotografii » 02 sie 2024, 07:09

Może być docent doktór niedochabilitowany jeśli wolisz.
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

allegro8228
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: allegro8228 » 02 sie 2024, 17:02

Dodane 22 minuty 6 sekundy:
Żeby zobrazować zagadnienie, przykładowa, podstawowa, ankieta doboru elementów przyczepy w załączniku.
Załączniki
ankieta.pdf
(109.83 KiB) Pobrany 45 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”