Problem z Powermax 105A

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Innotius
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Problem z Powermax 105A

Post napisał: Innotius » 30 lip 2024, 07:21

Witam. Mam problem z wyżej wymienionym Powermaxem. Pracuję od 2 lat na zamiennikach części eksploatacyjnych i nie było do tej pory problemu. Od 2-3dni problem mam na 105A gdzie po wycięciu 100mm detalu rozsadza dyszę. W trakcie ciecia kolor łuku z białego potrafi przejść w niebieski, czerwony a przy kolorze zielonym niszczy się dysza. Na tych samych elektrodach źródło tnie na 85A i też nieoryginalnych dyszach blachę 12mm ale z prędkością 800mm/min z tym że bez żadnych problemów. Co może być powodem niewłaściwej pracy oprócz nieoryginalnych części eksploatacyjnych? Dziś przyjadą mi oryginalne dysze, elektrody i osłonki więc upewnię się czy nie tu jest problem ale wydaje mi się że raczej problem jest gdzie indziej.

lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Problem z Powermax 105A

Post napisał: lukasz89 » 30 lip 2024, 20:15

Miałem takie historie na elektrodach, gdzie rdzeń z hafnu był otoczony jakimś innym materiałem - nie miedzią. Były droższe od zwykłych chyba o 1 zeta, ale czemu to tak działało, nie wiem. Też Powermax i też cięcie na 105 A. Kilka chwil cięcia kończyło się stopioną dyszą i to tak konkret. Łuk błyskał na zielono, ale to w momencie jak padała dysza.

https://imgur.com/a/sgl362O

Druga od lewej.

Felix Lloyd

Re: Problem z Powermax 105A

Post napisał: Felix Lloyd » 28 paź 2024, 08:40

Cutting at 105 A, as well as Powermax. It was really exact that a few cutting moments ended with a melted nozzlebitlife online The nozzle dropped when the arc flashed green.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”