Wiertarka stołowa - nowa
Zakup, koniecznie nowej wiertarki stołowej, opinie, porady
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Wiertarka stołowa - nowa
Dzień dobry.
Potrzebuję fachowej pomocy w doradztwie przy zakupie wiertarki stołowej. Trochę sobie już poczytałem forum. Poznałem jakie są sugestie wielu osób, dotyczące tego typu sprzętu. Oczywiście o wiertarce WS15 słyszałem i nie jest mi to obcy sprzęt. Sęk jednak w tym, że ja tą maszynę kupuję w ramach rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej o jakieś drobne naprawy maszyn, część sprzętu kupuję z dofinansowania i potrzebuję na wszystko faktur i maszyna musi być nowa. Więc zakup jakichkolwiek używek odpada także polecaną tu przez wielu osób WS15 muszę skreślić. Trochę już przegrzebałem rynek. Zdaję sobie sprawę że w budżecie jaki mam czyli +/- 5000zł nie kupię maszyny w pełni profesjonalnej bo za taką to trzeba dać od 10000zł wzwyż. Także muszę wybierać sposród dostępnych na rynku chińczyków ale tego akurat się nie obawiam bo 99% sprzętu produkowana jest w chinach. Wszystko jest kwestią tego, za jakie pieniądze pracuje chińczyk i czy z założenia ma to być maszyna lepsza, czy po prostu zabawka. Znalazłem sobie już jedną taką wiertarkę. W sumie ona występuje pod logiem firmy CORMAK jak i firmy PAX i będzie to coś z modelu WS, tylko teraz zastanawiam się nad jedną rzeczą. Czy brać WS16 czy dorzucić te 400zł i wziąć model większą WS20. Liczba w nazwie modelu mówi o średnicy wiercenia w stali. Czy załóżmy jeśli kupię model WS20 który może wiercić max otwory 20mm a będę potrzebował wywiercić otwór np 24mm to już nie pójdzie? Czy delikatnie, pomału, stosując chłodzenie wiertła, da się wywiercić większy otwór? Co do samych maszyn to w porównaniu z takimi marketowymi chińczykami, czy nawet niższymi modelami producentów CORMAK czy PAX, to modele z serii WS wychodzą całkiem przyzwoicie. Tak przynajmniej mi się wydaje. Jeżeli WS16 waży 132kg a WS20 waży 165kg to raczej nie są to zabawki zrobione z plasteliny. Czy się mylę? Wszystkie te tanie modele mają np kolumnę wykonaną z rury a modele WS mają kolumnę z pełnego wałka więc powinny zapewnić odpowiednią sztywność. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia bicia na wrzecionie ale tu też wydaje mi się że jakiś wielki być nie powinien. Z kolei ja też nie będę wiercił nią otworów z dokładnością do dziesiętnych części milimetra. Silnik każda z nich tj WS16 jak i WS20 ma 3 fazowy o mocy 1.1KW więc też wygląda przyzwoicie. Nie wiem, może ma ktoś z Państwa doświadczenie z tymi wiertarkami i może się podzielić to będę przeogromnie wdzięczny. Mam czas na zakup do końca wrześni bo do tego czasu muszę wszystko rozliczyć.
Potrzebuję fachowej pomocy w doradztwie przy zakupie wiertarki stołowej. Trochę sobie już poczytałem forum. Poznałem jakie są sugestie wielu osób, dotyczące tego typu sprzętu. Oczywiście o wiertarce WS15 słyszałem i nie jest mi to obcy sprzęt. Sęk jednak w tym, że ja tą maszynę kupuję w ramach rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej o jakieś drobne naprawy maszyn, część sprzętu kupuję z dofinansowania i potrzebuję na wszystko faktur i maszyna musi być nowa. Więc zakup jakichkolwiek używek odpada także polecaną tu przez wielu osób WS15 muszę skreślić. Trochę już przegrzebałem rynek. Zdaję sobie sprawę że w budżecie jaki mam czyli +/- 5000zł nie kupię maszyny w pełni profesjonalnej bo za taką to trzeba dać od 10000zł wzwyż. Także muszę wybierać sposród dostępnych na rynku chińczyków ale tego akurat się nie obawiam bo 99% sprzętu produkowana jest w chinach. Wszystko jest kwestią tego, za jakie pieniądze pracuje chińczyk i czy z założenia ma to być maszyna lepsza, czy po prostu zabawka. Znalazłem sobie już jedną taką wiertarkę. W sumie ona występuje pod logiem firmy CORMAK jak i firmy PAX i będzie to coś z modelu WS, tylko teraz zastanawiam się nad jedną rzeczą. Czy brać WS16 czy dorzucić te 400zł i wziąć model większą WS20. Liczba w nazwie modelu mówi o średnicy wiercenia w stali. Czy załóżmy jeśli kupię model WS20 który może wiercić max otwory 20mm a będę potrzebował wywiercić otwór np 24mm to już nie pójdzie? Czy delikatnie, pomału, stosując chłodzenie wiertła, da się wywiercić większy otwór? Co do samych maszyn to w porównaniu z takimi marketowymi chińczykami, czy nawet niższymi modelami producentów CORMAK czy PAX, to modele z serii WS wychodzą całkiem przyzwoicie. Tak przynajmniej mi się wydaje. Jeżeli WS16 waży 132kg a WS20 waży 165kg to raczej nie są to zabawki zrobione z plasteliny. Czy się mylę? Wszystkie te tanie modele mają np kolumnę wykonaną z rury a modele WS mają kolumnę z pełnego wałka więc powinny zapewnić odpowiednią sztywność. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia bicia na wrzecionie ale tu też wydaje mi się że jakiś wielki być nie powinien. Z kolei ja też nie będę wiercił nią otworów z dokładnością do dziesiętnych części milimetra. Silnik każda z nich tj WS16 jak i WS20 ma 3 fazowy o mocy 1.1KW więc też wygląda przyzwoicie. Nie wiem, może ma ktoś z Państwa doświadczenie z tymi wiertarkami i może się podzielić to będę przeogromnie wdzięczny. Mam czas na zakup do końca wrześni bo do tego czasu muszę wszystko rozliczyć.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Re: Wiertarka stołowa - nowa
Zespół Szkół Mechanicznych w Bydgoszczy nadal wytwarza WS-16 w starym dobrym stylu, mamy od nich kilka sztuk i nie ma na co specjalnie narzekać, tylko że nie jestem pewny czy teraz w 5k się zmieścisz, kilka lat temu płaciliśmy 4,5k za sztukę, rok temu już 8k :/
Zadzwoń, zapytaj, to nic nie kosztuje
Zadzwoń, zapytaj, to nic nie kosztuje

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wiertarka WS15 nie jest warta 8000zł, parametry chińczyka (WS32)wyglądają bez porównania lepiej, ale niech każdy kupuje co uważa.
Max średnica wiercenia w stali w mm (w stali 45 kg/mm²): 32
Max średnica gwintowania mm (w stali 45 kg/mm²): M24
Średnica kolumny (mm): 100
Skok wrzeciona (mm): 150
Odległość wrzeciono – kolumna (mm): 265
Max. odległość wrzeciono – stół ( mm ): 390
Max. Odległość wrzeciono – baza (mm): 745
Mocowanie wrzeciona: MK 3
Zakres prędkości obrotowych (obr/min): 280 / 400 / 675 / 1140 / 1875
Ilość prędkości obrotowych: 5
Wymiary stołu (mm): 380x400
Wymiary bazy (mm): 645x470
Wysokość maszyny (mm): 1370
Moc silnika (kW): 1,5
Zasilanie (V): 400
Waga netto (kg): 230
Wymiary opakowania (mm): 900x500x1400
Max średnica wiercenia w stali w mm (w stali 45 kg/mm²): 32
Max średnica gwintowania mm (w stali 45 kg/mm²): M24
Średnica kolumny (mm): 100
Skok wrzeciona (mm): 150
Odległość wrzeciono – kolumna (mm): 265
Max. odległość wrzeciono – stół ( mm ): 390
Max. Odległość wrzeciono – baza (mm): 745
Mocowanie wrzeciona: MK 3
Zakres prędkości obrotowych (obr/min): 280 / 400 / 675 / 1140 / 1875
Ilość prędkości obrotowych: 5
Wymiary stołu (mm): 380x400
Wymiary bazy (mm): 645x470
Wysokość maszyny (mm): 1370
Moc silnika (kW): 1,5
Zasilanie (V): 400
Waga netto (kg): 230
Wymiary opakowania (mm): 900x500x1400
-
8k brutto, netto mniej
takie są ceny krajowe, nie chińskie! i na to wpływu nie mamy 
Kolega ma doświadczenie z taką chińską "WS32"? bo tak po obrazkach to śmiem wątpić że to uciągnie fi32 w pełnej stali ( chyba że nie na ten model patrzyłem co powinienem ), nie wspominając, że fi32 to już MK4? a producent pisze o MK3, to jak mam rozumieć te ich fi32?? wiertło koronowe/otwornica?? Nikt nie da tyle ile chińczyk obieca xD ale kolega rację ma, niech każdy kupuje co uważa

Kolega ma doświadczenie z taką chińską "WS32"? bo tak po obrazkach to śmiem wątpić że to uciągnie fi32 w pełnej stali ( chyba że nie na ten model patrzyłem co powinienem ), nie wspominając, że fi32 to już MK4? a producent pisze o MK3, to jak mam rozumieć te ich fi32?? wiertło koronowe/otwornica?? Nikt nie da tyle ile chińczyk obieca xD ale kolega rację ma, niech każdy kupuje co uważa

-
bel777 pisze:Kolega ma doświadczenie z taką chińską "WS32"?
Kiedyś wierciłem kilka otworów taką wiertarką i nie narzekałem.
bel777 pisze:nie wspominając, że fi32 to już MK4? a producent pisze o MK3, to jak mam rozumieć te ich fi32??
Fakt wiertło MK3 to max. ⌀31,75 i takim wiertłem wg. mnie da radę wywiercić otwór w stali, oczywiście po wywierceniu otworu wstępnego cieńszym wiertłem.
-
- Posty w temacie: 1
Można kupić tzw. tuleje przedłużające. W wiertarkę wchodzi MK2, albo MK3, a w przedłużeniu mamy wymiar o jeden większy, np. MK2/MK3, albo MK3/MK4.
O tak, jak tutaj: https://www.holz-metall.info/Verlaenger ... /01-65-3-4
O tak, jak tutaj: https://www.holz-metall.info/Verlaenger ... /01-65-3-4
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Nie, nie jestem człowiekiem. Jestem robotem
Dodane 4 minuty 45 sekundy:
Mówisz że takie są ceny krajowych. A masz 100% pewności że jest to wiertarka krajowa? Jesteś pewien, że zakład który ją produkuje ma własną odlewnię i wszystko robi sam? Wydaje mi się, że takich firm w PL już nie ma. Teraz jeśli nawet coś jest robione w PL to jest tu tylko składane a wszystkie komponenty robią podwykonawcy, przeważnie z chin. Czasy, gdzie mieliśmy rodzimy, tego typu przemysł i wszystko od A do Z robiliśmy sami, już się skończyły. A chińskie nie oznacza wcale złe. Wszystko zależy z czego jest robione i ile kosztuje. Wszystkie, nawet najlepsze marki robią teraz w chinach. Takie firmy jak Hilti, Milwaukee i wiele innych topowych marek elektronarzędzi to gdzie mają produkcję? W europie? Oczywiście że nie! Wszystko robione w chinach. A pracuję na elektronarzędziach zarówno jednej jak i drugiej firmy i jestem bardzo zadowolony. Maszyny nie do zajechania. A chińskie. Ot taki paradoks.bel777 pisze: ↑13 lip 2024, 18:588k brutto, netto mniejtakie są ceny krajowe, nie chińskie! i na to wpływu nie mamy
Kolega ma doświadczenie z taką chińską "WS32"? bo tak po obrazkach to śmiem wątpić że to uciągnie fi32 w pełnej stali ( chyba że nie na ten model patrzyłem co powinienem ), nie wspominając, że fi32 to już MK4? a producent pisze o MK3, to jak mam rozumieć te ich fi32?? wiertło koronowe/otwornica?? Nikt nie da tyle ile chińczyk obieca xD ale kolega rację ma, niech każdy kupuje co uważa![]()
-
janmich pisze:pewności że jest to wiertarka krajowa?
Te wiertarki są robione lub były robione w Bydgoszczy, wg. starych technologii na maszynach z lat sześćdziesiątych, mają dopłaty rządowe bo to szkoła zawodowa.
-
Jest tak jak kolega rc36 pisze, jest to szkoła zawodowa i robią wszystko u siebie, czy mają swoją odlewnię? nie wiem, ja bym zlecał odlewy na zewnątrz
faktem jest, że solidnie wykonana robota i wiertarka posłuży długie lata bez wkładu finansowego w co śmiem wątpić przy tych delikatnych chińczykach. Z drugiej strony ta wiertarka średnio, a w zasadzie wcale nie nadaje się do prac w stali ze średnicami 18+ więc nie do końca może być tym czego byś oczekiwał zwłaszcza przy jej cenie.