Witam!
Od 2 miesięcy pracuję na tej wytaczarcze ze sterowaniem HH 640. Maszyna nowa. Problem polega na tym,że mam lekko upośledzonego szefa i wraz z maszyną dotarła do "nas" instrukcja w języku....Niemieckim. Kompletnie nie znam tego języka a translator jak to zwykle bywa robi niezłe fikołki. Czy ktoś może posiada taką w naszym ojczystym języku???Jestem w stanie zapłacić jakieś ludzkie pieniądze za pomoc i fatygę. Z góry dzięki za odzew.
Pozdrawiam!!!!
TOS WHQ/WHN 13
Podręcznik/instrukcja obsługi maszyny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: TOS WHQ/WHN 13
Witaj,
Co prawda instrukcji nie mam, ale znam całkiem dobrze te maszyny, więc jak masz z czymś problem to pomogę.
Instrukcję HH640 znajdziesz bez problemu w języku polskim w sieci, rozpiskę m-kodów w języku polskim mogę Ci podesłać. Jeśli chodzi o rozpiskę przycisków na pulpicie to jest ich tak mało, że nie potrzebujesz do nich instrukcji.
Co prawda instrukcji nie mam, ale znam całkiem dobrze te maszyny, więc jak masz z czymś problem to pomogę.
Instrukcję HH640 znajdziesz bez problemu w języku polskim w sieci, rozpiskę m-kodów w języku polskim mogę Ci podesłać. Jeśli chodzi o rozpiskę przycisków na pulpicie to jest ich tak mało, że nie potrzebujesz do nich instrukcji.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za odpowiedź. HH to żaden problem. Chodzi mi bardziej o maszynowe M kody i jak rozwiać problemy z kinematyka itd. W instrukcji po niemiecku jest to opisane. Niestety nic z tego nie kumam. Dla przykładu M8 M74 powinno załączać chłodzenie przez wrzeciono. Sama pompa opowiadająca za to uruchamia się ale chłodziwo nie leci. Dopiero przy dodatkowym załączeniu np M71 (prawa dysza/wężyk) zaczyna lecieć i naturalnie pompa za to odpowiadającą również się załącza. Serwis z Czech do tej pory nie wie jak rozwiać problem z pracą osią W (pinola). Przy wierceniu nie ma problemu ale przy frezowaniu w 3 osiach (cykl 208 np) wywala alarm. Jest sporo pytań więc nie chce spamić i zawracać głowę każdemu z osobna. Dlatego poszukuje instrukcji a jeśli ona nie rozwiąże wszystkich problemów będę tutaj pytał. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!!!!!
Pozdrawiam!!!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Na pytanie o błędy maszynowe (frezowanie w 3 osiach) raczej nikt Ci nie odpowie bo to jest błędnie zaprogramowane PLC maszyny, w większości przypadków może pomóc tylko serwis na miejscu.