Ustawienie Resolvera w Servomotorze.

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
QBAelectric
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Ustawienie Resolvera w Servomotorze.

Post napisał: QBAelectric » 03 lis 2008, 21:24

Witam..

Mam problem i nie bardzo wiem jak sie za to zabrac bo z servonapędami dopiero zaczynam.Siadły łożyska i trzeba było zdjąć rotor resolvera z wirnika silnika i teraz nie wiem jak go ustawić.Pracuje to w maszynie sitodrukowej do przesuwu wózka.Takich silników jest 10 szt. i problem z łożyskami będzie coraz częściej.Czy samo ustawienie musi być bardzo dokładne czy wystarczy sobie zaznaczyc resolver przy ściaganiu?.Niestety jednego nie zaznaczyłem i teraz nie wiem co robić.Proszę kolegów o pomoć w ustawieniu.Oscyloskop posiadam.Zamieszcze fotki tego silnika.

Servomotor:

SERVO DRIVE
SMF 66I-101-01-00

Io (A) = 14.11
Mo (Nm) = 21.0
Imax (A) = 53
Kt (Nm/a) = 1.489
Ke (V/krpm) = 90
n mech = 4500

Resolver:

LTN
RE-15-1-B04

Dodatkowe info:

Obydwa silniki po zamontowaniu resolvera tj. jeden na zaznaczone mniej więcej uprzednio zrobione znaki a drugi bez żadnego ustawiania chodzą ale wydobywa się pisk z silników. Domyslam się że chodzi właśnie o zsynchronizowanie czujnika.Proszę o poradę znawców tematu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tagi:

geemr
Posty w temacie: 1

Post napisał: geemr » 06 lis 2008, 19:19

Ja za miedzy innymi zajmuje sie remontem silnikow Siemes FT z magnesami stalymi i PH klatkowe. Wszystkie jezdza na przetwonikach Haidenhaina EQN i ERN absoluty i inkrementy. Wyglada to tak: w silnikach FT trzeba synchronizowac przetwornik z wirnikiem (dosc przecyzyjnie), w silnikach PH nie trzeba tego robic. Jednak male niedostrojenie moze spowodowac np. nie osiaganie max. momentu. Duze niedostrojonie powoduje gwaltowny ruch w chwili zalacznia napedu.
Moze ci cos to pomze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”