Creality Ender 3 v2 problem z pierwszą warstwą
Filamenty nie przykleja się do stołu - pętli się wokół głowicy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Creality Ender 3 v2 problem z pierwszą warstwą
Pisząc powierzchnia miałem na myśli strukturę ,material i możesz spróbować na taśmie malarskiej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jaką masz odległość od dyszy do stołu ustawioną przy zerowaniu? Na oko z 5 mm. To jakieś 50 razy za dużo. Jak ma Ci się coś przykleić do stołu jeśli go nie dotyka.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Drukuje na standardowym stole fabrycznym ze szkła. Folie malarską jeszcze nie testowałem(ale sprawdzę). Odległość od stołu testowałem przeróżne na filmiku widać nawet jak głowica ociera o szkło filament nie klei(jak nagrywałem filmik nie wyrównałem stołu). Aktualnie zamówiłem nowe dysze i sprężyny do stołu będę czyścił jeszcze dokładnie całą głowice z resztek filamentu - jak przujdą dysze dam znać czy coś pomogło.
-
Taśma ta niebieska, na szkle próbowałem ale na czystym ciężko, lepiej czymś posmarować
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Problem rozwiązany. Poniżej lista kroków które wykonałem w kolejności od najważniejszego.
1. Wymiana stołu na szkło i odpowienie wypoziomowanie stołu przy pomocy kartki(wymieniłem oryginalny stół na szkło SZYBA 2mm 235x235mm i przy pomocy stndardowej kartki z drukarki wypoziomowałem stół). Być może stary stół był już nieco spracowany (drukarkę kupiłem używaną).
2. Ustawienie Material->Brim w Cura(zapobiega odrywaniu się od stołu elementów które nie są mocno związane ze stołem.)
3. Zwiększenie temperatury dla PLA stół 55 i PLA 210(poprzednio miałem 50 i 200, przy mniejszych temperaturach druk odrywał sie działo się gdzieś w trzeciej warstwie, ale to BRIM też tu pomógł)
4. Czyszczenie głowicy (po rozręceniu wszystkiego zobaczyłem że w głowicy i wężyku który podaje filament jest dużo materiału który zalegał tam od dawna - drukerkę zakupiłem używawną i tego nie wiedziałem wześniej)
5. Zmina tępa wydruku z 50 na 40 mm/s, również nieco ustabiliwowała pracę drukarki. (brim drukuje na 20)
Narazie jeden wydruk się udał wiec to tak na świeżo piszę. Dziękuję forumowiczom za zaangażowanie. będę śledził forum i może uda misię jeszcze coś pożytecznego dla naszej społeczności napisać:)
pozdrawiam i dziękuję zaangażownym.
1. Wymiana stołu na szkło i odpowienie wypoziomowanie stołu przy pomocy kartki(wymieniłem oryginalny stół na szkło SZYBA 2mm 235x235mm i przy pomocy stndardowej kartki z drukarki wypoziomowałem stół). Być może stary stół był już nieco spracowany (drukarkę kupiłem używaną).
2. Ustawienie Material->Brim w Cura(zapobiega odrywaniu się od stołu elementów które nie są mocno związane ze stołem.)
3. Zwiększenie temperatury dla PLA stół 55 i PLA 210(poprzednio miałem 50 i 200, przy mniejszych temperaturach druk odrywał sie działo się gdzieś w trzeciej warstwie, ale to BRIM też tu pomógł)
4. Czyszczenie głowicy (po rozręceniu wszystkiego zobaczyłem że w głowicy i wężyku który podaje filament jest dużo materiału który zalegał tam od dawna - drukerkę zakupiłem używawną i tego nie wiedziałem wześniej)
5. Zmina tępa wydruku z 50 na 40 mm/s, również nieco ustabiliwowała pracę drukarki. (brim drukuje na 20)
Narazie jeden wydruk się udał wiec to tak na świeżo piszę. Dziękuję forumowiczom za zaangażowanie. będę śledził forum i może uda misię jeszcze coś pożytecznego dla naszej społeczności napisać:)
pozdrawiam i dziękuję zaangażownym.
-
Jak chcesz podziękować to pod każdym postem jest odpowiedni przycisk " pomógł"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
w slicerze ustaw sobie większy layer width na pierwszą warstwę , albo daj flow na pierwszą warstwę do góy ze 30% i zobacz. Wydaje mi się że dysza za daleko od stołu. Jeśli to jest PLATE A creality (gładka), to użyj tego kleju w sztyfcie co creality dało. Ta płyta nie za bardzo trzyma bez kleju. Temperatura stołu dla pla - 60st. Zrób PID stłu.